Zaračunavanje vode in dodatnega krožnika? Gostje zgroženi, gostinec pa: "Brez avstrijskih cen ne bo avstrijskih plač"

Asja Lednik
18.06.2019 12:36

Posamezni gostinci so se odločili zaračunati vodo iz vodovoda in dodaten krožnik. Je to dopustno in primerno? Pogovarjali smo se s strokovnjakoma iz sveta gostinstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"V kavarno sem redno zahajal več let, dokler si nisem lani poleti, kot že neštetokrat prej, naročil kave, ki sem jo dobil brez kozarca vode. Ko sem natakarico prosil, naj mi prinese še kozarec vode, je povedala, da mi jo lahko prinese, ampak jo žal računajo. En evro za deci vode. Skoraj me je zadela kap," pripoveduje svojo izkušnjo M.P. V enem od gostinskih lokalov v Celju so naenkrat začeli zaračunavati vodo ob kavi. A ne za dolgo. "Rekel sem si, da v tem primeru kavarne ne bom več obiskoval, saj je dovolj drugih, kjer mi kozarec vode prinesejo brezplačno. Po približno dveh mesecih od zadnjega obiska, ko so mi zaračunali vodo, sem moral po 'sili razmer' ponovno tja. Naročil sem kavo in zraven dobil vodo. Brezplačno. Očitno je bila ideja o zaračunavanju vode iz vodovoda slaba ideja, ki se jim ni izplačala," ugotavlja M.P, ki nikakor ni edini s tovrstno izkušnjo. Že nekaj let na družbenih omrežjih krožijo fotografije, na katerih ogorčeni gostje razkazujejo račune iz gostiln, kjer so jim ob kavi zaračunali kozarec vode ali pa celo dodaten krožnik. 

Primer zaračunavanja dodatnega krožnika.
Facebook

Je zaračunavanje vode iz vodovoda dopustno?

Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije opozarja, da marsikateri gostinec v Sloveniji ne prejema plače, kakršno bi si želel. "Gostinci ne dobivajo želene plače, ljudje pa bi imeli vse zastonj. Z zaračunavanjem nečesa, za kar mora nekdo opraviti delo in v kar je vložen material, mislim, da ni popolnoma nič narobe, če se nekdo za to odloči. Vemo, da je to zgolj odločitev posameznih gostinskih obratov. Kot kaže, bomo morali, glede na nizko dodano vrednost v Sloveniji, določene stvari pač začeti tudi zaračunavati," razlaga Cvar, sicer tudi sam gostinec. Ob tem dodaja, da je povsem mogoče, da se bo začela zaračunavati voda, ki je v Sloveniji kakovostna, vse pogosteje pa jo, tisto iz vodovoda, ljudje naročajo tudi ob hrani.

Blaž Cvar
Tomaž Ranc

Brez avstrijskih cen ne bo avstrijskih plač

Blaž Cvar vsem, ki se pritožujejo nad zaračunavanjem vode in dodatnih krožnikov, polaga na srce, naj se, potemtakem, nikar ne primerjajo s tujino in sanjajo o avstrijskih plačah. "Brez avstrijskih cen ne bo avstrijskih plač. Živim ob meji z Avstrijo. Slovenci se tako radi primerjajo z Avstrijci in pravijo, kakšne plače imajo avstrijski natakarji. Ja, ljudje, dokler ne bo avstrijskih cen, tudi avstrijskih plač ne morete pričakovati. Žal mi je, a tako to je. Povsem enostavno."

Primer zaračunane vode pred meseci. 

Lastniki naj pozornost namenjajo svojemu kadru

"Menim, da je v gastronomiji pogosto hrana prenizko zaračunana. Ali kot napaka pri izračunu kalkulacije cene ali pa je kasneje prišlo do višjega normativa porcije, kot je bila načrtovana pri izračunu cene. Dejstvo je, da se gostje po lastni volji odločajo, kam bodo hodili. Kvaliteta hrane in pijače glede na kalkulacijo cene je ključnega pomena za odločitev gosta, katero gostišče bo izbral. Takoj drugi kriterij pa je kvalitetna postrežba, ki je prav tako ključnega pomena. Vse to pa je opomnik za lastnike gostinskih obratov, da morajo izjemno pozornost namenjati svojemu kadru v gastronomiji, saj je njihov obstoj odvisen od njih - kuharjev in natakarjev - in ne od dodatnega zaračunavanja  zaračunavanja vode ob kavi ali pogrinjka," pripoveduje sogovornica in doda, da so kalkulacije šibka točka gostincev.

Simona Pompe
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta