Zaradi dvoma v zanesljivost hitrih testov agencija začela z nadzorom, mladi podjetniki, ki so v Mehiki, niso na voljo za pojasnila

Vida Božičko Vida Božičko
06.01.2021 13:18
Javna agencija za zdravstvene in medicinske pripomočke je začela z nadzorom zaradi dvoma v zanesljivost hitrih antigenskih testov. Podjetniki, ki so teste s Kitajske dobavili, za odgovore trenutno niso dosegljivi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na javni agenciji za zdravstvene in medicinske pripomočke so potrdili, da so sprožili izredni nadzor zaradi dvomov v zanesljivost hitrih antigenskih testov, s katerimi se izvaja množično testiranje po Sloveniji. Gre za hitre teste kitajskega proizvajalca, ki pa jih je v Slovenijo po ceni nekaj manj kot dva evra za kos pripeljalo podjetje Majbert Pharm.  

"Zaznali smo nekatere pomisleke glede ustreznosti testov, ki jih je nabavilo ministrstvo za zdravje. Ker gre za aktivnost velikega pomena, ki je lahko povezana s tveganji, smo se – kot predvideva zakonodaja - odločili za izvedbo nadzora," so v odgovoru za Večer zapisali na agenciji, ob tem pa niso mogli napovedati, kako dolgo bo postopek trajal. "Tekom nadzora bomo preverili skladnost dobavljenega medicinskega pripomočka z zakonskimi zahtevami. Obseg in trajanje nadzora je v tej fazi nemogoče napovedati, ker bodo na to močno vplivale ugotovitve, do katerih bomo prihajali tekom nadzora," so še zapisali. 

Očitki v zvezi  s hitrimi testi gredo predvsem na račun nezanesljivosti teh testov, kot pa smo že poročali, je prišlo tudi do zakasnitve pri dobavi. Na družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki podjetnikov, ki so Sloveniji dobavili hitre antigenske teste. Trije podjetniki so se s posnetki na družbenih omrežjih hvalili, da so sklenili odličen posel. "Moji fantje morajo opraviti poseben posel, zato smo najeli zasebno letalo za pot v Slovenijo," je v enem od posnetkov povedal Luka Lah, ki je skupaj z Alanom Amadejem Eferlom in Klemnom Nicoletijem izpeljal dobavo hitrih testov preko podjetja Majbert Pharm. To podjetje sta pred nekaj meseci prevzela prav Eferl, ki ga je spletna stran Kriptoreporter označila za "kralja piramid", in Nicoletti, ki je v zadnjih letih sodeloval v več shemah mrežnega trženja in pri kriptoprojektu Coinspace. Ta se je izkazal za eno največjih prevar, v kateri naj bi denar izgubilo na milijone vlagateljev po vsem svetu. Mladi podjetniki se trenutno zabavajo v Mehiki, tako da za pojasnila niso na voljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta