Zaradi koronavirusa spet težje do zdravnikov. Bodo kolateralna škoda bolniki z rakom in astmo?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
15.09.2020 06:00

Bolj so bolnišnice zasedene z bolniki s covidom, slabši je dostop do zdravnikov. Bodo kolateralna škoda bolniki z rakom in astmo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi bolnikov s covidom-19 ne smemo popuščati pri drugih storitvah, saj državljani potrebujejo celovito zdravstveno oskrbo. 
Matej Povše

Če bo število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še naprej naraščalo s sedanjo intenzivnostjo, bodo bolnišnice ponovno prisiljene krčiti programe oziroma zmanjšati obravnavo pacientov, ki bi potrebovali zdravstveno obravnavo zaradi drugih bolezni.
V UKC Maribor zasedenost postelj z obolelimi s covidom-19 že hromi delo na nekaterih drugih oddelkih, v UKC Ljubljana pa se pripravljajo na reorganizacijo infekcijske klinike in napovedujejo možnost zmanjševanja drugih storitev. Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar pravi, da bodo naredili vse, da se to ne bo zgodilo oziroma bi se čim kasneje in v čim manjšem obsegu. "Bolniki s covidom-19 v UKC Ljubljana in tudi drugod predstavljajo manj kot en odstotek obolelih, zato ne smemo popuščati na delu, ki predstavlja 99 odstotkov in kjer državljani enako potrebujejo zdravstveno oskrbo," je dejal Poklukar, ki je v ta namen včeraj na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovil nekaj predlogov. Kakšni konkretno so predlogi, ni želel povedati, češ naj se najprej do njih opredeli minister, je pa nakazal, da gre tudi za odpravljanje kadrovskih težav. Tako kot v drugih bolnišnicah tudi v UKC Ljubljana opozarjajo na kadrovsko podhranjenost, ki jo dodatna obremenitev javnih zavodov z obolelimi s covidom samo še stopnjuje. Da bodo kolateralna škoda bolniki z rakom in astmo, je te dni napovedal tudi direktor Klinike Golnik Aleš Rozman.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta