Zaradi suma davčne utaje tožilstvo zoper ministra Dikaučiča zahteva sodno preiskavo

06.09.2021 16:35
Tožilstvo je že pred letom dni vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper Marjana Dikaučiča, pravosodnega ministra, zaradi storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin, a ta še ni uvedena.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, DZ. Kandidat za ministra za pravosodje Marjan Dikaučič. Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Pravosodni minister, Marjan Dikaučič, je po poročanju spletnega portala 24ur.com osumljen storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Dikaučič naj bi bil po informacijah osumljen kot odgovorna oseba družbe BGA s sedežem v Gornji Bistrici in družbe Prevozi Žižek, d.o.o., ki je v stečaju. V predkazenskem postopku naj bi bili ugotovili, da se je družba Prevozi Žižek izognila plačilu davka na dodano vrednost pri prodaji blaga družbi BGA. Z lažno dokumentacijo o preprodaji blaga naj bi bili prikazali, da je bilo to prodano v drugo državo, in to družbi WEST Alpine, d.o.o., iz Hrvaške, in da ga je družba BGA po preprodaji kupila od družbe West Alpine Gmbh Leipzig iz Nemčije. To pa naj ne bi bilo res, saj zbrana dokumentacija o preprodaji in prevozih iz drugih držav ni bila verodostojna. Zaradi izognitve davčnim obveznostim naj bi bil državni proračun tako oškodovan za 52 tisoč evrov. Tožilstvo v Murski Soboti je po naših neuradnih informacijah tožilstvo BiH prosilo, naj zbere obvestila od njihovega državljana.

Na tožilstvu so za portal potrdili, da so 25. avgusta 2017 prejeli kazensko ovadbo Finančne uprave RS zoper Dikaučiča zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve, kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin in kaznivega dejanja ponarejanja listin. "V tej zadevi je tožilstvo dne 30. avgusta 2019 tožilstvo v BiH zaprosilo za mednarodno pravno pomoč. Odgovor pristojnega tožilstva v BiH smo prejeli 26. februarja 2020. Zoper osumljenega je tožilka dne 24. avgusta 2020 vložila zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Murski Soboti. Preiskava še ni bila uvedena," portal citira odgovore tožilstva.

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti pojasnjujejo, da sklep o uvedbi preiskave še ni bil izdal iz več razlogov. "Sodišče je med preiskavo zaslišalo navedenega (ministra, op. p.), še enega obdolženca in predstavnika obdolžene pravne osebe, četrte obdolženke pa še ni zaslišalo. Obdolženka je na prvem naroku za zaslišanje navedla, da se bo zagovarjala s pomočjo zagovornika, med postopkom pa je nato svoje izostanke opravičevala. Dodatni razlog, da še ni izdan sklep o opravi preiskave, pa je tudi v tem, da zadeva ni prioritetna in so razglašene epidemije preprečevale razpis zadeve.

Minister očitke zavrača. "Vso dokumentacijo za omenjeno očitano dejanje sem leta 2019 predal policiji, lani pa sem bil zaslišan na sodišču. Ker gre za evidentno ponarejanje mojega podpisa na dokumentih, sem sodišču tudi predlagal, da avtentičnost podpisa preveri grafolog," odgovarja minister. Kot zatrjuje, je vso potrebno dokumentacijo že predal pristojnim organom." Sam ničesar ne skrivam, vsa dokumentacija je pri pristojnih organih, ki jim zaupam, in verjamem, da bodo svoje delo opravili korektno," je zapisal v odgovoru, ki ga je posredovalo ministrstvo.

Kot je poročal portal Necenzurirano, so Dikaučiča zaradi spornih poslov v preteklosti že preiskovali kriminalisti z murskosoboške policijske uprave. V letih 2015 in 2016 sta bili proti njemu vloženi dve ovadbi zaradi kršenja temeljnih pravic delavcev, ki pa sta bili zavrženi, saj tožilstvo ni našlo utemeljenih sumov za storitev kaznivega dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta