Zbudili so me z besedami: Vojna se je začela

Denis Živčec Denis Živčec
26.02.2022 06:00

Številni zvezdniki, tudi ruski, rotijo Rusijo, naj preneha z napadi na Ukrajino, Sean Penn pa pravkar sredi vojnega kaosa snema dokumentarec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralec in režiser Sean Penn je na območje Donecka pripotoval že novembra in tam situacijo preučeval z vojaki. Zdaj sredi vojnega kaosa snema dokumentarec. 
Profimedia

Šokiran svet zaprepadeno zre proti Ukrajini in spremlja prizore nasilja, za katere smo naivno verjeli, da jih ne bomo videli nikoli več. Ni ga, ki bi ob brutalnem napadu ruskih sil na Ukrajino ostal ravnodušen, pozivi k prekinitvi napadov, ki iz ure v uro terjajo več življenj, se vrstijo. Prestrašeni Ukrajinci bežijo, a večina jih ostaja sredi vojnega kaosa, skupaj z novinarji, ki iz države v svet pošiljajo prizore nepopisne groze. Pridružil se jim je tudi dvakrat z oskarjem nagrajeni filmski igralec, režiser in politični aktivist Sean Penn, ki namerava o rusko-ukrajinskem sporu posneti dokumentarni film, zato se je odpravil kar v osrčje vojne. Udeležil se je tiskovne konference in se sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, iz njegovega kabineta pa so sporočili, da želi igralec povedati resnico o ruski invaziji na Ukrajino. V Kijev je priletel v četrtek, 61-letnik bo dokumentarec snemal za studio Vice. V Ukrajini je bil umetnik že novembra, ko se je sestal z ukrajinsko vojsko in se pogovarjal z vojaki na rusko-ukrajinski meji.

"Gledam svoj dom, v katerem odmeva zvok siren"

Pozivi k miru se vrstijo tudi med znanimi imeni iz sveta zabavne industrije. Hollywoodska igralka Angelina Jolie se je na invazijo odzvala na instagramu. "Kot mnogi od vas tudi jaz molim za prebivalce Ukrajine. Moj fokus, tako kot tudi kolegov v UNHCR, je, da storimo vse, kar je v naši moči, da zagotovimo zaščito in osnovne človekove pravice razseljenih ljudi in beguncev v regiji. Videli smo že poročila o žrtvah in ljudeh, ki so začeli bežati v iskanju varnosti. Kaj se bo zgodilo, je še prezgodaj reči, a pomena tega trenutka - za Ukrajince in mednarodno pravo - ni mogoče preceniti," je zapisala v izjavi.

Oglašajo se tudi zvezdniki z območja Ukrajine in Rusije. Karina Zhosan, nekdanja ukrajinska mis, je na družbenih omrežjih delila dramatične posnetke iz Kijeva. "Gledam svoj dom, v katerem odmeva zvok siren," je zapisala. "Ostanite z Ukrajino. Molite za Ukrajino," je pozvala. Objavila je tudi posnetek svojih mačk v avtu in zapisala, da zapuščajo Kijev. Ogorčeni so tudi številni znani Rusi, med njimi Ksenija Sobčak, ruska vplivnica in nekdanja predsedniška kandidatka, za katero so nekoč govorili, da naj bi bila krščenka Vladimirja Putina. "Danes so me zbudili ob 6. uri z besedami: Ksjuša, vojna se je začela. Ne na naši zemlji, ampak z našimi ljudmi. Rusi se bomo s posledicami tega borili še vrsto let. Trenutno smo vsi zaprti v tej situaciji, ni izhoda," je sporočila svojim devetim milijonom spletnih sledilcev. "Ne vojni," je zapisala televizijska voditeljica in igralka Anastasija Ivleeva, ki jo na instagramu spremlja skoraj 20 milijonov ljudi. "Strah in bolečina. Ne vojni," je na družbenih omrežjih zapisal slavni ruski televizijski voditelj Ivan Urgant. "Upam, da se bo to čim prej končalo, imam občutek, da sem v nočni mori," je zapisala Evgenija Medvedeva, nekdanja prvakinja v drsanju. "Kako smo prišli do tega? Nič ne upravičuje vojne in nimam besed, s katerimi bi opisala bolečino in grozo, ki sem ju občutila to jutro. Ukrajinci, prosim, oprostite mi, ker sem nemočna. Želim, da se to takoj neha," je dejala ruska igralka Irina Staršenbaum.

Rusije vendarle ne bo na Evroviziji

 

Kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih, je težko napovedati, je pa sinoči svoje dokončno povedala zveza EBU, ki je spremenila svojo prvotno odločitev, tako da Rusija zaradi napada na Ukrajino vendarle ne bo mogla sodelovati na 66. tekmovanju za Pesem Evrovizije, ki bo maja v italijanskem Torinu. Tudi ukrajinska državna radiotelevizija UA:PBC je pozvala Evropsko radiodifuzno zvezo, ki tekmovanje prireja, naj Rusiji prekine članstvo in ji prepove udeležbo.

Spremembe so tudi pri ukrajinski predstavnici Alini Paš, ki je od nastopa v Torinu prejšnji teden odstopila. Znašla se je namreč pod drobnogledom, ker je leta 2015 obiskala Krima, ki ga je Rusija leta 2014 priključila svojemu ozemlju. Alina je bila izbrana na televizijskem nacionalnem izboru in naj bi nastopila s pesmijo Shadows Of Forgotten Ancestors, a se je po razkritju podrobnosti o potovanju umaknila. Zamenjala jo je rap skupina Kalush Orchestra s pesmijo Stefania. Rusija svojega predstavnika še ni izbrala.

Newyorška dvorana Carnegie Hall je v zadnjem hipu s programa za konec tedna črtala nastope priznanega ruskega dirigenta Valerija Gergijeva, ki velja za velikega podpornika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kot razlog so v ugledni instituciji navedli "nedavne dogodke po svetu". Odločitev so objavili že v skupni izjavi z Dunajskimi filharmoniki. Zaradi odpovedi nastopov zvezdniškemu maestru pričakujejo proteste. Gergijev se še ni javno opredelili glede ruskega napada, se je pa v preteklosti izkazal za zvestega Putinovega podpornika. Med drugim je na nekaj nastopih v New Yorku sprožil proteste, ker ga je podpiral v zadevah, kot sta priključitev Krima in zakon, katerega cilj je bil zatreti pripadnike skupnosti LGBT v Rusiji. Poleg Gergijeva, ki je večkrat nastopil tudi na Ljubljana festivalu, so s koncertnega programa Dunajskih filharmonikov izločili tudi nastop ruskega pianista Denisa Macujeva, ki prav tako velja za Putinovega podpornika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta