ZDA po Trumpu: Vedeti je treba, da se niso spremenili ameriški interesi, ampak bolj način vodenja

Damijan Toplak
23.01.2021 06:00
Nekdanji slovenski veleposlanik v ZDA, ekonomist dr. Davorin Kračun, o menjavi v Beli hiši.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapitalski trgi imajo radi bolj umirjeno in predvidljivo politiko, kar so z Joejem Bidnom tudi dobili, meni dr. Davorin Kračun. 
Profimedia

Dr. Davorin Kračun je bil med letoma 2000 in 2004 slovenski veleposlanik v ZDA. Je dober poznavalec dogajanja v ZDA in njenih odnosov s tujino, tudi slovensko-ameriških odnosov, ter prav tako mednarodne ekonomije in trgov. Trenutno je tudi predsednik fiskalnega sveta.

 

Kako bo novi ameriški predsednik vplival na mednarodno ekonomijo, na gospodarske odnose?

"Joe Biden deluje zelo pomirjevalno in je popolno nasprotje tistega, kar smo v zadnjih štirih letih spremljali pri zdaj že nekdanjem ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu. A vedeti je treba, da se niso spremenili ameriški interesi, ampak bolj način vodenja. Težko pa pričakujemo, da bo zdaj vse idealno, saj so bila takšna pričakovanja tudi leta 2009, ko je Barack Obama nasledil Georgea Busha mlajšega, ki je med drugim napadel Irak, pa je nato še on storil veliko napak na Bližnjem vzhodu. Trenutni odnosi med ZDA in EU, pa tudi med ZDA in Kitajsko, niso najboljši, toda ZDA in EU vežejo iste vrednote, to je branjenje človekovih pravic in demokracije, zato verjamem, da se bodo odnosi med ZDA in EU izboljšali. Pri odnosih med ZDA in Kitajsko pa gre za to, da postaja Kitajska gospodarska velesila, ki pa ji vseh omenjenih omejitev niti ni treba spoštovati, zato so odnosi ZDA z njo bolj zapleteni."

 

​Ekspanzivna denarna in davčna politika

Kakšna je prva ocena zasukov napovedanih sprememb ekonomskih politik ZDA?

"Trumpova politika 'America first', Amerika na prvem mestu, je dolgoročno vplivala na odnose z drugimi državami, predvsem pa si je želela ustvarjati podporo v njegovi volilni bazi. V tej luči lahko razumemo izstop ZDA iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in odstop od pariškega podnebnega sporazuma. Oboje je zdaj Joe Biden korigiral, saj želi preprečiti nadaljnjo škodo, ki bi lahko nastajala na tem področju, če ne bi pri reševanju podnebnih sprememb in zdravstvene situacije aktivno sodelovale tudi ZDA. S prenehanjem gradnje zidu med ZDA in Mehiko pa menim, da se vsebinsko odnos ZDA do migrantov iz Latinske Amerike ni spremenil, saj želijo po eni strani omejiti te migracije, da jih Latinoameričani ne bi preplavili, po drugi strani pa jih potrebujejo kot delovno silo, saj z njimi znižujejo ceno delovne sile. Ne nazadnje pa tudi Kitajcem ni pomagala gradnja Kitajskega zidu in so ekonomski preboj dosegli šele, ko so se odprli svetu.

S prenehanjem gradnje zidu med ZDA in Mehiko se ameriški odnos do migrantov ni spremenil, meni Davorin Kračun.
Andrej Petelinšek

Je pa znotraj ZDA pričakovati višjo obdavčitev bogatejših in več pomoči za revne. Več pozornosti bo namenjene dostopnosti zdravstva za čim več ljudi, kot je že bilo v obdobju predsednikov Obame in Billa Clintona. V mednarodnem okolju bodo ZDA bolj kooperativne, a večjih sprememb ne bo. Tako kot drugod pa bodo v ZDA na posledice aktualne zdravstvene krize še naprej odgovarjali z ekspanzivno denarno in davčno politiko."

Kako pa se bo Biden, in z njim ZDA, po novem spopadal s koronavirusom?

"Tu je na prvem mestu vprašanje, kako bodo cepiva učinkovita in ali bo v dovolj kratkem času na voljo zadostno število cepiva, ob čemer bosta na preizkušnji proizvodnja cepiva in njegova logistika. Zakaj je pri tem tako uspešen Izrael? Zato, ker so oni organizirani za izredne razmere, saj so obdani s potencialnimi in dejanskimi sovražniki, zato morajo znati hitro odreagirati, in tako so ravnali pri nabavi cepiva."

 

​Biden je umirjen in predvidljiv

Kaj kažejo prvi odzivi kapitalskih trgov, borzni indeksi po imenovanju Bidna?

"Za zdaj je minilo premalo časa za bolj realne ocene, toda kapitalski trgi imajo radi bolj umirjeno in predvidljivo politiko, kar so z Joejem Bidnom tudi dobili. Obenem pa je na voljo cepivo in kažejo se prvi obrisi, da bi lahko pandemijo covida-19 premagali, kar prav tako ugodno vpliva na borzni trg."

Kako pa bi ocenili aktualne slovensko-ameriške odnose, sploh pri zapletu ob čestitanju premierja Janše novemu ameriškemu predsedniku?

"Gotovo Slovenija ni prva misel v glavi ameriškega predsednika niti ni bila pri prejšnjem predsedniku, četudi je imel za ženo Slovenko. Slovenija je del EU in Nata in morda bo kakšen opomin za izpolnitev že danih zavez do Nata, kakšnih večjih napetosti pa med državama ne bo. Sicer pa vsak nov ameriški veleposlanik v Sloveniji pohvali, kako lepa država smo in da je vesel, ker službuje tu. Enkrat pa nam je dober vtis le koristil - ko nam je leta 2001 na Brdu uspelo gostiti srečanje ameriškega in ruskega predsednika, Georgea Busha mlajšega in Vladimirja Putina. S prihodom novega ameriškega predsednika se spremeni le desetina zgornje administracije, preostalih 90 odstotkov spodnje administracije, ki je politično neopredeljena, pa ostane. Je pa ameriška diplomacija zelo profesionalna in vodilna v svetu ter zasleduje ne le gospodarske cilje, ampak tudi, da ostajajo ZDA vodilna država na svetu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta