Zdravstveni dom Velenje ob reakcijah učiteljev ene šole na cepljenje: Verjetno gre za naključje

Rozmari Petek
12.03.2021 09:03
Sinoči je ravnatelj OŠ Mihe Pintarja Toleda starše obvestil, da danes zaradi stranskih učinkov učiteljev na cepljenje pouka ne morejo izvesti. Včeraj je ZD Velenje sicer cepil več kot 650 oseb, med njimi vse vzgojitelje in učitelje, ki so se želeli cepiti. A težave so se po dosedaj znanih podatkih pojavile le na tej šoli. Kljub vsemu primer vpliva na ostale, kako, smo preverili pred cepljenji na Ptuju in v Slovenj Gradcu. Mariborske šole o večjih stranskih učinkih dan po cepljenju ne poročajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Velenje
Andrej Petelinšek

Vseh 460 učencev od 1. do 9. razreda velenjske OŠ Mihe Pintarja Toleda je danes doma. V šolo so starši pripeljali le dva učenca, za katera niso uspeli v tako kratkem času zagotoviti varstva (za slednja bo šola vseeno poskrbela varstvo, a le do 13. ure). Razlog: po včerajšnjem cepljenju skupaj 34 učiteljev in delavcev šole je kar 26 učiteljev po cepljenju ravnatelja Sebastjana Kukovca obvestilo, da imajo močne reakcije na cepivo; od povišane temperature, slabosti do drugih stranskih učinkov. Ravnatelj je bil tako zvečer primoran za danes odpovedati pouk. "Računamo, da bo pouk v ponedeljek že mogoč, glede na to, da sledi vikend," je pojasnil ravnatelj. Zaenkrat podarjen prost dan (sledilo bo nadomeščanje) so otroci dobro izkoristili, saj so se družili na igralih, klopeh in na športnih objektih. 

Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda Velenje 
Rozmari Petek

Včeraj so sicer v Velenju cepili skupaj več kot 650 oseb. Cepljeni so bili vsi vzgojitelji, učitelji in drugi uslužbenci velenjskih vrtcev in šol, ki so to želeli, a na nobeni drugi šoli pouka ali varstva niso odpovedali. "Ravno iz te šole smo pred desetimi dnevi cepili kronične bolnike. Ti niso poročali o nobenih večjih težavah po cepljenju. Seveda se po cepljenju nekateri slabo počutijo in imajo dan ali dva povišano temperaturo in bolečino na mestu cepljenja, vendar je to še normalno," opisuje direktor ZD Velenje Janko Šteharnik. Dodaja, da kljub tako množičnih težavah uslužbencev OŠ Toledo včeraj ni bilo zaznati nobenega večjega pritiska na dežurno službo. "Seveda bomo mi vse to analizirali, komentar pa mora podati NIJZ. Sam pa laično ocenjujem, da je toliko zbolelih na eni šoli vendarle neverjetno naključje in se zdi, kot da gre za kak "tihi telefon"."

Kakšno je stanje, smo preverili še na OŠ Livada. Tam je ravnateljica Tatjana Zafošnik Kanduti pred nekaj tedni tudi imela velike težave z organizacijo pouka, saj so hitri testi kar pri 20 od skupno 27 testiranih učiteljev lažno pokazali okužbo. "Danes nimamo večjih težav z organizacijo pouka. Od skupaj 30 cepljenih so štirje učitelji zaradi reakcij na cepljenje ostali doma," opisuje ravnateljica. Dodaja, da jo je bilo, ko je slišala, kaj se je zgodilo na OŠ Mihe Pintarja Toledo, kar malo strah, da bodo tudi sami imeli danes enake težave. "Malo učitelji sicer tarnajo, da jih bolijo mišice, da se slabo počutijo, hujših reakcij pa zaenkrat ni. Tudi sama sem se včeraj cepila in morda se danes res malce drugače počutim. Res pa je tudi, da je to morda le psihološki vpliv, ker smo v zadnjih dneh vsi toliko prebrali o stranskih učinkih cepiva."

Tudi vzgojni proces v Vrtcu Velenje, drugem največjem vrtcu v državi, poteka nemoteno. "Za cepljenje se nas je odločilo 68 zaposlenih. Cepili smo se v sredo zvečer. Včeraj smo vsi delali, danes pa jih je 20 ostalo doma zaradi slabega počutja, dve delavki pa sta že včeraj med dnevom odšli iz službe," opisuje ravnateljica Nataša Doler. Kot je dodala, 20 delavk manj ne ogroža delovnega procesa. V vrtcu je namreč zaposlenih kar 280 ljudi. Na komentar, da se je relativno malo zaposlenih odločilo za cepljenje, pa pravi, da jih je kar precej covid-19 že prebolelo, "kar nekaj pa je tudi mlajših sodelavk, ki se za cepljenje še niso odločile."

Kakšni so odzivi pred napovedanimi cepljenji na Ptuju

Po besedah ravnateljice največje ptujske osnovne šole Ljudski vrt Tatjane Vaupotič Zemljič so zaposleni vznemirjeni zaradi zadnjih novic o reakcij šolnikov na cepljenje, zabeležili so že tudi nekaj odpovedi cepljenja, ki je na Ptujskem sicer za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju načrtovano jutri. Koliko zaposlenih si bo skupno premislilo glede cepljenja, pa bodo sicer jasno šele tekom današnjega dne. "Jaz vseeno mislim, da je potrebno zaupati stroki, ki pravi, da je cepljenje varno in upam, da prevelikega osipa med zaposlenimi ne bo," pravi Vaupotič Zemljičeva. Sicer se je pred zadnjimi negativnimi novicami za cepljenje odločilo 60 odstotkov od 115 zaposlenih, okoli 15 odstotkov pa jih je bolezen že prebolelo. Zdaj računajo, da se jih bo za cepljenje odločilo do 10 odstotkov manj. Kot je še povedala ravnateljica, se je sicer sama, ker sodi v rizično skupino, že cepila: "Mislim, da je to edina pot, po kateri lahko pridemo vsaj približno do normalnega življenja, ki si ga vsi želimo in ki ga starši od nas tudi zahtevajo. Sama prejemam tudi že grožnje s kazenskimi ovadbami staršev zaradi obveznega nošenja mask za učence od 6. do 9. razreda. Ljudje so vznemirjeni, prestrašeni, jezni." V veliki meri so za to po njenem mnenju krive tudi nedosledne informacije s strani države. "Seveda so ljudje ogorčeni in najlažje je imeti za strelovod tistega, ki ti je najbližje. To so šole in ravnatelji šol. Tako, da so pritiski zdaj res veliki, tako s strani staršev kot učiteljev, saj so v tem trenutku tudi nekateri prestrašeni in v dvomih," še dodaja Vaupotič Zemljičeva. 

Da so že zabeležili nekaj odjav od cepljenja pravi tudi ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak. Pred današnjim dnem se je za cepljenje sicer odločilo 34 od 180 zaposlenih, okli 50 zaposlenih pa naj bi covid-19 že prebolelo. "Poleg tega je še nekaj delavk, ki so bile v karanteni zaradi obolelih družinskih članov in se posledično niso testirale ter tako tudi niso potrjeno prebolele bolezni," je še pojasnila Vučakova, ki nam je še zaupala, da je tudi sama osebno imela simptome covid-19, a je bila na vseh testiranjih negativna. Kasneje pa je, ker je bila v dvomih, tudi zaradi odločitve ali naj se cepi ali ne, na lastne stroške opravila testiranje za dokaz prisotnosti protiteles COVID-19, ki jih je tudi potrdilo. "In podobno se je zgodilo še kar nekaj zaposlenim pri nas. Zato se mi ne zdi dopustno posploševanje, potrebno je zajeti vse podatke. Poleg tega pa bi bilo treba k cepljenju nekoliko drugače pristopiti in ljudi pravočasno informirati. Ne pa, da smo morali v nekaj urah zbrati podatke o zainteresiranih za cepljenje, pa nismo vedeli, niti s katerim cepivom in kako bo potekalo," je prepričana Vučakova. 

V Celju bodo vzgojitelje in učitelje cepili jutri. Prijavljenih je 890 oseb. ZD Celje sicer o morebitnih odjavljanjih ni obveščen. "To bomo videli šele jutri, ko bomo podatek o prijavljenih primerjali z dejanskim stanjem," pojasnjujejo v ZD Celje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta