Zdravstveni minister poziva k doslednejšemu spoštovanju pogoja PCT. Že v enem tednu bo znano, ali bo to dovolj

28.10.2021 06:00
Bolnišnično oskrbo potrebuje 526 ljudi, med njimi jih 253 potrebuje oskrbo s kisikom, v intenzivnih enotah pa zdravijo dodatnih 133 bolnikov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogoj PCT bo treba dosledneje spoštovati in nadzirati, sicer bodo sledili strožji ukrepi. 
Robert Balen

V torek je bilo ob 8308 opravljenih PCR-testih potrjenih 3166 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih PCR-testov je bil tako 38,1-odstoten. Po podatkih Covid-19 sledilnika je bilo v državi do danes le enkrat preseženo število 3000 okužb v enem dnevu. To je bilo 5. januarja letos, ko je bilo potrjenih 3428 okužb. "Bolnišnično oskrbo potrebuje 526 ljudi, med njimi jih 253 potrebuje oskrbo s kisikom, v intenzivnih enotah pa zdravijo dodatnih 133 bolnikov," je podatke nanizal zdravstveni minister Janez Poklukar. Dodal je, da so zdaj zasedene vse kapacitete navadnih postelj, na intenzivnih oddelkih pa je zasedenost 92-odstotna. Ob tem sicer napoveduje povečanje kapacitet. Predvideno je odprtje še dveh covidnih bolnišnic, in sicer se dosedanjim trinajstim pridružujeta še bolnišnici Sežana in Topolšica. Danes bodo o tem govorili tudi na sestanku s predstavniki bolnišnic, a najverjetneje bodo število postelj v intenzivnih enotah do ponedeljka povečali na 155, na navadnih oddelkih pa s trenutnih 290 na 428 postelj. Glede na napovedi bi lahko že v petek omejili izvajanje vseh nenujnih programov v bolnišnicah.

 

​Najslabša slika od začetka epidemije

"Naše bolnišnice sicer lahko aktivirajo 220 covidnih postelj v intenzivnih enotah, toda kdo bo zdravil ob teh posteljah? Z vsakim covidnim bolnikom več zmanjka prostora za nenujne, necovidne, a prav tako bolne ljudi," je dejal Poklukar. Tako je posvaril, da "pravzaprav gremo v najslabše stanje v epidemiji covida-19, odkar se soočamo z novim koronavirusom".

Mateja Logar: "Najprej bi lahko omejili obratovalni čas lokalov. Morda na 22. ali na 24. uro. Šole bodo ostale odprte, a lahko bi predlagali obvezno samotestiranje in eventualno hibridni model pouka."
Robert Balen

Spomnimo, da se je interes za cepljenje v preteklih dneh praktično ustavil. Zdaj je polno cepljenih 63 odstotkov polnoletnih oseb, s prvim odmerkov jih je cepljenih 66 odstotkov. Dejal je, da imamo orožje, to je cepljenje, a ga ne uporabljamo. "Lahko kritizirate in imate pomisleke. Vse to je legitimno in je jedro demokratične družbe. Toda nasprotovanje ukrepom za preprečevanje širjenja virusa v tem trenutku ogroža zdravje in življenje ljudi," je bil jasen.

 

Testiranje po novem na 48 ur

Vlada je skupaj s posvetovalno skupino zato zasedala zaradi morebitne uvedbe novih ukrepov in za zdaj sprejela nekaj zaostritev, ki bodo začele veljati v ponedeljek, 1. novembra. Odločili so se za uvedbo rednega presejalnega testiranja v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih. Da bi preprečili izbruhe okužb, bodo zaposlene in oskrbovance, ki virusa niso preboleli in niso cepljeni, po novem testirali na 48 ur. Na 48 ur se bodo prav tako testirali drugi zaposleni, ki se zdaj testirajo enkrat tedensko. Pogosteje se bodo samotestirali tudi osnovnošolci in dijaki. Samotestiranje bo pri njih potekalo ob ponedeljkih in sredah, bo pa zanje še vedno prostovoljno. Samotestiranje je potrebno le za udeležbo pri športnih programih, športnorekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih. Dijaki in osnovnošolci bodo lahko zaradi pogostejšega testiranja po novem v lekarnah mesečno prevzeli deset, ne več pet testov za samotestiranje.

Nošenje maske je še naprej obvezno v dejavnostih zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter pri vseh storitvah, pri katerih prihaja do medosebnega stika.

Minister pa je še svetoval, naj se ljudje s slabim imunskim sistemom in bolj ogroženi ob znakih respiratornih bolezni čim prej javijo pri osebnem zdravniku, opravijo test, in če se izkaže za potrebno, v bolnišnici prejmejo zdravilo regeneron. Tega zdravila namreč ne morejo aplicirati, ko je stanje covida akutno, ampak lahko to storijo prej.

Janez Poklukar: "Zaradi nizke precepljenosti smo na prelomni točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz italijanskega Bergama."
Bobo

 

​Naslednji korak bo delno zapiranje

"Edino, kar nas v tem trenutku lahko reši in obvaruje stabilnost našega zdravstvenega sistema, sta cepljenje in dosledno izvajanje pogoja PCT. Če kot družba v naslednjih dneh ne bomo sposobni dosledno izvajati PCT-pogoja, kot smo ga na začetku septembra, bomo primorani ponovno omejevati družbeno življenje, da zamejimo naše stike in posledično okužbe," je še zadnje opozorilo pred morebitnimi novimi ukrepi podal minister. Zapiranje družbe bo predlagal, ko bo število ljudi na intenzivni terapiji med 160 in 180. To so tudi predlogi svetovalne skupine. "Najprej bi lahko omejili obratovalni čas lokalov. Morda na 22. ali na 24. uro. Šole bodo ostale odprte, a lahko bi predlagali obvezno samotestiranje tudi tam in eventualno hibridni model pouka, a tako, da bi šole še vedno ostale odprte. Tudi pogoj PC brez T je še vedno na mizi," razlaga vodja svetovalne skupine Mateja Logar. A vse to bodo tehtali, če bomo tako daleč. Minister namreč upa, da se lahko slika ob bolj doslednem spoštovanju pogoja PCT še spremeni. "Kako bo potekalo nadaljnje ukrepanje, je odvisno od tega, ali bomo pri PCT-pogoju bolj uspešni. Pomembno je, da smo dosledni pri preverjanju pa tudi pri spoštovanju," še pravi minister.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je prav tako pozval k upoštevanju pogoja PCT in že sklical inšpekcijske službe ter jim naročil, naj začnejo strožje nadzirati lokale. "Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo v skladu z zakonodajo, tudi zaprli," je zapisal na omrežju Twitter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta