Združenje bank Slovenije: Sodna praksa glede kreditov v švicarskih frankih ni enoznačna

Srečko Klapš Srečko Klapš
22.04.2024 11:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Združenje bank Slovenije opozarjajo kreditojemalce v švicarskih frankih na dve sodbi vrhovnega sodišča, ki kažeta da sodna praksa ni enoznačna in da pogodbe o kreditih v švicarskih frankih (nujno ali avtomatično) ne vsebujejo nepoštenega pogodbenega pogoja.
Andrej Petelinšek

Združenje bank Slovenije (ZBS), ki mu predseduje Stanislava Zadravec Caprirolo, te dni opozarja kreditojemalce v švicarskih frankih na dve sodbi vrhovnega sodišča s konca marca letos, ki kažeta, da sodna praksa ni enoznačna in pogodbe o kreditih v švicarskih frankih (nujno ali avtomatično) ne vsebujejo nepoštenega pogodbenega pogoja.

Vrhovno sodišče je s sodbo (II Ips 74/2023) namreč odločilo, da je banka izpolnila svojo pojasnilno dolžnost popolno in pravilno. Da določilo o tuji valuti kredita v švicarskih frankih ne predstavlja nepoštenega pogodbenega pogoja in da pogodba o kreditu v švicarskih frankih ni nična. Zahtevki kreditojemalca so neutemeljeni in jih je sodišče zavrnilo, kreditojemalec pa v postopku pred rednimi sodišči v Slovenji ni uspel, pojasnjujejo v ZBS. V drugi zadevi pa je vrhovno sodišče s sklepom (II Ips 62/2023), odločilo, da se presoja kredita, vezanega na švicarski frank, vrne sodišču prve stopnje v ponovno odločanje. "Ob tem je izrecno poudarilo, da bi bila preuranjena odločitev o tem, da banka ni izpolnila svoje pojasnilne dolžnosti, ali da bi bila pogodba o kreditu, vezanem na švicarski frank, nična."

Stanislava Zadravec Caprirolo (ZBS): "Tudi če se je sodna praksa vrhovnega sodišča spremenila, to še ne pomeni dokončne sodne prakse v korist kreditojemalcev v švicarskih frankih."
Srdjan Zivulovic

O denarnih zahtevkih in zastaralnih rokih odločitve še ni 

V ZBS še dodajajo, da ti dve odločitvi vrhovnega sodišča nista edini, s katerima je to potrdilo, da je banka izpolnila svojo pojasnilno dolžnost, in da valutna klavzula ali tuja valuta kredita ne predstavlja nepoštenega pogoja in da pogodba o kreditu v švicarskih frankih ni nična. Zato v ZBS menijo, da tudi če se je sodna praksa vrhovnega sodišča spremenila to še ne pomeni dokončne sodne prakse v korist kreditojemalcev v švicarskih frankih. "Ob čemer vprašanje denarnih zahtevkov kreditojemalcev ostaja še povsem odprto, saj o tem vprašanju vrhovno sodišče sploh še ni odločalo. Kot tudi še ni odločalo o tem, ali so zahtevki kreditojemalcev že zastarali," še opozarjajo v ZBS.

Glede na odprte sodne postopke, katerih pravna in dejanska vprašanja še niso rešena ter posledično nadaljnji dolgi sodni dialogi med bankami in kreditojemalci v švicarskih frankih, še menijo, da so pozivi Združenja Frank kreditojemalcem kot odziv na ponudbo socialno šibkejšim kreditojemalcem kreditov v švicarskih frankih "povsem neprimerni." Obljube o takojšnjemu prenehanju odplačevanja kreditov na podlagi začasnih odredb in dokončne sodne odločitve v korist kreditojemalcev, pa da so so zavajajoče in nepoštene, menijo v ZBS.

Ob neuspehu na sodišču kreditojemalci v še hujših finančnih težavah

"Pri tem ne gre spregledati dejstva, da ti pozivi ne vsebujejo vseh informacij, predvsem pa ne vsebujejo opozoril o posledicah, ki bi lahko nastale. Tako bilo treba kreditojemalce obvestiti, kaj bi se lahko zgodilo, v primeru, da bi bila izdana začasna odredba, kreditojemalec pa po letih pravdanja na sodišču ne bi uspel. V tem primeru bo moral kreditojemalec po končanju sodnega postopka nemudoma vrniti banki vse obroke kredita, ki jih v času začasne odredbe ni plačal. Zapadlost večjega števila obrokov v takojšnje plačilo pa vsekakor ni v korist kreditojemalcev, še posebej socialno šibkejših, ki bi s takojšnjim plačilom višjega zneska lahko imeli težave."

Glede na navedeno Združenje bank Slovenije kreditojemalcem predlaga, da vsak kreditojemalec sam zase presodi in premisli ali o sprejemu ponudbe bank ali o drugih možnostih, ki jih ima na voljo, ter sprejme svojo odločitev "in ne naseda zavajajočim pozivom, ki ne vsebujejo niti vseh niti povsem pravilnih informacij".

Spomnimo, da NLB in Addiko Bank kreditojemalcem v švicarskih frankih 8. aprila pričeli ponujati možnost spremembe kredita v švicarskih frankih v kredit v evrih s sklenitvijo nove pogodbe pod ugodnejšimi pogoji. Pri preračunu obveznosti kredita omenjeni banki namreč upoštevata referenčni tečaj Evropske centralne banke za CHF na dan 31. decembra 2014, ko je znašal 1,2024 švicarskega franka za 1 evro. Glede na to, da se tečaj CHF te dni giblje okoli 0,98 evra, bi s konverzijo kredita po ponudbi obeh bank kreditojemalci v švicarskih frankih plačali okoli 20 odstotkov manj preostale glavnice neodplačanega kredita. Ponudba je omejena in velja dvanajst mesecev.

V Združenju frank, ki mu predseduje Matjaž Sušnik, pa med drugim menijo pa ponudba za enotno dogovorno rešitev posojilnih pogodb v švicarskih frankih, ki sta se ji pridružili banki NLB in Addiko ogroženi skupini kreditojemalcev ne prinašata bistvenega izboljšanja njihovega položaja. Njen pravi cilj pa da naj bi bil poskus zaščite bank pred poplavo tožb oškodovanih kreditojemalcev. Zato kreditojemalce opozarjajo na možnost začasne odredbe na plačevanje obrokov med trajanjem sodnega postopka do dokončne odločitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta