Združenje vinarjev: Štajerska se prebuja

Branka Bezjak Branka Bezjak
23.07.2023 19:00

Združenje vinorodna Štajerska z novim mednarodnim dogodkom pokazalo, da je aktivno pri skupinskem nastopanju doma in v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tic Ormož

S skupno promocijo želijo vinarji, povezani v Združenje vinorodna Štajerska, tudi ta konec naše države bolj izpostaviti, poudariti vrhunskost vin in ne nazadnje sem pritegniti več obiskovalcev. Pred nekaj dnevi so ponovno, kakor že lani, gostili domačo javnost in novinarje, zlasti pišoče, ki so specializirani za pisanje o vinu, da bodo ponesli dober glas v svet. Prvi dan se je čez dvajset vinarjev predstavljajo v Minoritskem samostanu na Ptuju. "S povezovanjem ne le vinarjev, ampak tudi s ponudniki prenočitev, gostinci, turističnimi delavci nasploh dajemo regiji dodatno zanimivost, da bodo turisti zavili še proti Štajerski, ne le na Bled, v Ljubljano in na Primorsko," je povedal Matjaž Frešer, s soprogo Andrejo že sedma generacija Frešerjevih, ki na gričih Ritoznoja vodi (vinogradniško) kmetijo.

Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija ima bogato zgodovino

"Eno leto še ni dolgo obdobje, da bi bili učinki povezovanja veliki, vsekakor pa so začetki obetavni. Energija je dobra, začeli smo sporočati, da obstajamo na slovenskem trgu, da delamo dobra vina. Tudi zaradi podnebnega pregrevanja so naša vina sortna, sveža, sadna," je še dodal Frešer. Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija ima bogato zgodovino, dolgoletno tradicijo, izjemne danosti za pridelavo vin ter številne zanimivosti in posebnosti, ki jih širša javnost ne pozna najbolje, pravi tudi predsednik združenja Božidar Grabovac, poznavalec vin, eden od treh partnerjev, prijateljev, ki so združili vinograde v vinsko klet Verus v Ormožu. Vsak od 28 vinarjev v Združenju vinorodna Štajerska torej gradi svojo zgodbo, obenem pa predstavlja regijo. "Ponosni smo na vse podokoliše in znamenitosti, kot so obroki Pohorja, haloški vinogradi, jeruzalemske terase, na zibelko pridelave penin v Radgoni, tukaj imamo najstarejšo trto na svetu, srce med vinogradi, najstarejše mesto, najstarejše vino," posebnosti Štajerske naniza Grabovac.

Sauvignon je bil tokrat v središču dogodka, na posebni mojstrski delavnici je njegove specifike in razlike med posameznimi vini predstavljal priznani slovenski vinski strokovnjak Robert Gorjak. "Večkrat sem že bila tukaj, na Štajerskem, a ne tolikokrat, kot bi sicer želela. Nisem še vsega pokusila, vina so osnovna, so pa med njimi tudi vrhunska," je na Ptuju povedala Avstrijka Luzia Schrampf, velika poznavalka vin, avtorica številnih knjig o vinih, predavateljica na akademijah v Avstriji in Italiji. "Zelo dobro so pokazali, kaj regija lahko ponudi in kaj lahko počneš tukaj. Nekatere poznam že od prej in vesela sem napredka, pozna se, da so marsikje vajeti v roke vzeli mladi," je še dodala.

V dvorani Minoritskega samostana so se s svojimi izbranimi vini predstavljali mednarodni javnosti. 
Branka Bezjak

Kako se vino poveže z vrhunsko kulinariko

V Združenju vinorodna Štajerska pričakujejo, da se jim pridruži še kak vinar. "Sicer smo že zmeraj na začetku poti, vzpostavljamo osnovne zadeve. Sedaj ob svojem siceršnjem delu v vinogradu, nato v kleti, na prodajnih dogodkih, sejmih po Evropi in svetu, za združenje delamo volontersko, sčasoma pa najbrž to ne bo več zadostovalo. Je pa pomembno, da smo se uskladili pri ciljih, se dogovorili o deležih participacije," je še dejal predsednik združenja.

Povabljenim gostom so kasneje na gala večerji v Dveri Paxu pokazali, kako se vino poveže z vrhunsko kulinariko, drugi dan so jih popeljali na ogled vinskih kleti Sanctum in Meum v Ločah, za konec pa še v Gastuž, najstarejšo gostilno v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta