Žiga Debeljak postaja Golobov ključni človek

Timotej Milanov Timotej Milanov
23.08.2022 15:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Debeljak v času vlade Roberta Goloba naglo kopiči funkcije. 
Tit Košir

Člani nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) so imenovali novo vodstvo družbe. Tako bo upravljavca državnega premoženja od septembra naprej vodil Žiga Debeljak. Ta od junija letos kot neizvršni direktor vodi tudi upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer naj bi predvidoma ostal še naprej, saj je s koncem letošnjega leta predvidena ukinitev DUTB in njena pripojitev k SDH. "SDH v prihajajočih mesecih stopa v izjemno intenzivne in strokovno zahtevne procese pripajanja DUTB k SDH, letnega načrtovanja upravljanja kapitalskih naložb za leto 2023 ter priprave strokovnih podlag za novo strategijo upravljanja," je ob imenovanju povedala predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner, ki meni, da ima Debeljak ustrezne kompetence za izvedbo omenjenih nalog. Debeljak je sicer v svoji karieri zasedal številne vidne položaje v slovenskem gospodarstvu. Gre za nekdanjega predsednika uprave Mercatorja, kjer je leta 2006 zamenjal Zorana Jankovića, na tem mestu pa je ostal do leta 2012. Trenutno je direktor skupine Advico, v kateri se ukvarjajo s poslovnim in finančnim svetovanjem v Sloveniji in Srbiji, pred tem pa je bil član uprave Gorenja, zadolžen za finance. Njegovi nasledniki so bili do njegovega dela na mestu šefa "najboljšega soseda" precej kritični, predvsem do nekaterih spornih poslov v Srbiji in na Hrvaškem, za katere je tudi kasnejša revizija PWC ugotovila, da je bila z njimi družba oškodovana. Nadzorni svet Mercatorja je leta 2013 napovedal celo uveljavljanje odškodninske odgovornosti za škodo, ki je bila družbi povzročena v času, ko jo je vodil Debeljak. Tudi po vrnitvi v Gorenje je bil med drugim zadolžen za avstrijsko in nizozemsko podružnico podjetja, kar znotraj skupine ni veljalo za prestižen položaj.

Kmalu tudi nadzorni svet po vladnem okusu

Izbor potencialnih kandidatov za predsednika uprave je sicer za SDH opravila kadrovska agencija Profil. Dozdajšnji predsednik uprave SDH Janez Žlak, ki je bil na čelo SDH imenovan v času vlade Janeza Janše, je že junija z nadzornim svetom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Debeljak bo tako že šesti predsednik uprave SDH, pri čemer mandata ni zaključil še nobeden, začasno pa je SDH za krajši čas v letih 2019 in 2020 vodil tudi član nadzornega sveta Igor Kržan. Nadzorniki SDH so sklenili tudi sporazum o predčasnem prenehanju mandata članu uprave Petru Drobežu. V upravi SDH tako poleg Debeljaka ostaja še Janez Tomšič, nekdanji podpredsednik SLS. Tretji član uprave trenutno ni predviden, so sporočili iz SDH. Kmalu se bo spremenila tudi sestava nadzornega sveta SDH, potem ko je vlada od tam odpoklicala Leona Cizlja in Boža Emeršiča. V sicer petčlanskem nadzornem svetu SDH sta trenutno poleg Dietnerjeve še Ivan Simič in Janez Vipotnik. Ministrstvo za finance je že objavilo razpis za prosti nadzorniški mesti.

Pod Debeljakom tudi energetika in še marsikaj

Debeljak je bil pred kratkim imenovan tudi v nadzorni svet Gen energije, ki je ena ključnih družb v slovenski energetiki. Družba, ki upravlja z jedrsko elektrarno v Krškem je tudi polovična lastnica podjetja Gen-I, največjega slovenskega trgovca z električno energijo, na čelu katerega je še lansko leto bil Robert Golob. Vladajoča politika takrat ni prižgala zelene luči za še en mandat Golobove uprave, pri čemer je s odločilno vlogo odigral ravno nadzorni svet v prejšnji sestavi s pritiski na takratno upravo pod vodstvom Martina Novšaka. Posledično je bil to tudi eden od razlogov za Golobov politični angažma, ki je privedel do tega, da je z Gibanjem Svoboda (GS) zmagal na državnozborskih volitvah aprila letos. Od takrat naprej so Debeljaka, ki je na strani GS sodeloval tudi pri koalicijskih pogajanjih za sestavo vlade, povezovali z različnimi funkcijami, med drugim tudi s položajem ministra za finance. A na to, kako pomembno vlogo bo Debeljak odigral za Goloba, poleg načrtovane združitve SDH in DUTB kaže tudi predlog novele zakona o slovenskem državnem holdingu, ki je bil do včeraj v javni obravnavi. Ta namreč predvideva, da bodo pod upravljanje SDH prešle tudi družbe 2TDK, SiDG, Holding Kobilarna Lipica in DRI. Debeljak tako postaja ključni človek Roberta Goloba za naloge, povezane z gospodarstvom v državni lasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta