Zmenkarije v času epidemije, naredili smo manjši preizkus: Da bi zate kršil karanteno? Z veseljem!

Klara Širovnik Klara Širovnik
03.04.2020 11:44

Vprašanje, ki smo si ga zastavili pred pisanjem tega članka, se zdi na prvi pogled otročje in trivialno. Takšne norčije so v obdobju krize zadnja skrb človeštva, boste rekli. Za trenutek se otresimo hitrih sodb in pomislimo: kako v obdobju karantene potekajo zmenki in intimna srečanja? Bi bili za osebo, ki izgleda kot Michelangelov kip, pripravljeni prekršiti karanteno?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za marsikoga je največji preiskus trenutne krize prav zmanjšanje medosebnih stikov. Spodbujamo vas k temu, da spoštujete ukrepe in ostanete doma. 
Profimedia

Živimo v zlati dobi spletnih aplikacij. Aplikacija za hujšanje, za kuhanje, za naročanje hrane ... In seveda gore takih, ki te povežejo s potencialnimi kandidati za ljubezenske afere in zgodbe. Po zadnjih ocenah se v Sloveniji na tak način spozna kar polovica parov.
Portali, kot so Tinder, Grindr in Badoo, so se ob razmahu epidemije (in nastopu karantene) znašli pod veliko preizkušnjo. Ali se jih ljudje v obdobju, ko se ne smejo srečevati, sploh poslužujejo? Celo ustanovitelji so uporabnike pozvali k spoštovanju preventivnim ukrepov in začasni prekinitvi srečanj. Na prvi pogled je torej samoumevno, da zmenki na štiri oči ne potekajo, prevladovalo naj bi dopisovanje. Med pogovorom z Matevžem - enim od rednih uporabnikov Tinderja, ki sicer prihaja iz Podravja, službuje pa v Avstriji - smo hitro ugotovili, da stvari vendarle niso tako kristalno jasne. Zaupal nam je, da se je njegovo zasebno življenje s pojavom koronavirusa spremenilo, saj ljudje do fizičnih stikov niso odprti. "Jaz osebno pa do srečanj nimam posebnih zadržkov, če je človek zdrav," je še dejal in nadaljeval, da je ravno pred nekaj dnevi na sprehod povabil dekle, ki jo je spoznal na Tinderju. Skupaj sta se sprehodila po Gradcu, pove. "Saj vem, da to ni odgovorno. Če bi naju dobili, bi itak dobila kazen. Ampak prav to vse skupaj naredi malo bolj razburljivo. Vsi imamo radi svojo svobodo. Saj sva stala na manjši distanci, pa tudi dotikala se nisva," je povzel svoja občutja in spomine.

Kršenje karantene? Lahko, itak nimam nič za početi ...

Odločili smo se za manjši preizkus. Naključnim ljudem na Tinderju smo napisali, ali bi se z nami želeli sestati kljub karanteni. Peščica odgovorov je bila zaskrbljujočih. "Kako pa naj bi izgledalo kršenje karantene? Sicer pa, seveda, itak nimam nič za delati,"  in pa: "Hehe ... ja z veseljem. Kakšno kršenje karantene pa imaš v mislih?"

Reakcija, ki je ne bi mogli uvrstiti med učbeniške primere dobre prakse. Ostanite doma! 
Posnetek zaslona/Tinder

Lepa sem? Hvala in adijo  

Dolgo je veljalo, da se tovrstnih aplikacij poslužujejo predvsem tisti posamezniki, ki v "resničnem življenju" do ljudi pristopajo težje, saj so bolj sramežljivi ali zadržani. Gre za stereotipne sodbe, ki ne vzdržijo, je prepričana psihoterapevtka Veronika Podgoršek"Že res, da se je nekaterim sramežljivim ljudem lažje spogledovati preko spleta. Vendar pa pri uporabnikih internetnih orodij, ki nas povežejo s potencialnim partnerjem, ne moremo določiti enotnih karakteristik ali osebnostnih lastnosti. Gre bolj za to, da so platforme danes eden od kanalov, preko katerih lahko spoznavamo ljudi. Lahko si zelo samozavesten človek, pa ti bo vseeno ustrezal tak način komunikacije," pove in doda, da je med uporabniki tudi veliko takih, ki si s spogledljivimi pogovori zgolj "negujejo samopodobo", resnega partnerja ali afere pa ne iščejo.

Manj afer, več porok? 

Tina in Luka, virtualna asistenta na spletni strani za iskanje ljubezni 
Osebni arhiv/Luka Kogovšek
Ostanite doma! 
Posnetek zaslona/Tinder
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta