Znana je ekipa, ki bo z Natašo Pirc Musar prišla v predsedniško palačo

Va
20.12.2022 14:30

Vodja kabineta predsednice republike bo Ula Tomaduz, generalni sekretar urada pa Uroš Krek. Razen Kreka so vsa imena ožjih sodelavcev predsednice nova in več je žensk kot moških.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konec tedna bo mandat začela prva predsednica republike Nataša Pirc Musar, Borut Pahor pa bo bivši slovenski predsednik. 
Robert Balen

Znana je ožja ekipa, s katero bo po četrtkovi prisegi v predsedniško palačo prišla nova predsednica republike Nataša Pirc Musar, njena prva naloga bo, da jih imenuje.   

Generalni sekretar urada predsednice republike bo Uroš Krek, ki je funkcijo generalnega sekretarja že opravljal v času predsednika dr. Danila Türka in bil do oktobra 2020 namestnik generalne sekretarke in svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja za nacionalno varnost. 

Pričakovano bo vodja kabineta predsednice Ula Tomaduz, do zdaj odvetnica v Odvetniški družbi Pirc Musar & partnerji. 

Svetovalec predsednice za mednarodne odnose bo dr. Zlatko Šabič, svetovalka za zunanjo politiko pa diplomatka in nekdanja novinarka Miriam Možgan. Kot strokovnjakinja za strateško komuniciranje je svetovala predsedniku Janezu Drnovšku, petim obrambnim in trem zunanjim ministrom, v zadnjem obdobju pa deluje kot strokovnjakinja za področje boja proti dezinformacijam, so sporočili od predsednice.

Veleposlanica in dolgoletna diplomatka Eva Tomič bo svetovalka predsednice za podnebne politike in človekove pravice. 

Svetovalka predsednice republike za nacionalno varnost bo mag. Nataša Dolenc. Na ministrstvu za obrambo je delovala na področju obrambne politike ter opravljala različne naloge, povezane z obrambnim sodelovanjem Slovenije v EU, Natu ter v mednarodnih operacijah in na misijah.

Svetovalka predsednice za posebne projekte bo Breda Bunič, ki že več kot dvajset let deluje na področju  zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških v obrambnih strukturah, so pojasnili pri predsednici. 

Svetovalec za politične zadeve bo Aleksej Skok, nekdanji nepoklicni izolski podžupan. Kot nepoklicna svetovalka za družbene dejavnosti pa bo s predsednico sodelovala Biserka Marolt Meden.

Za druga "pomembna področja družbenega življenja in delovanja" bo novoizvoljena predsednica k sodelovanju povabila zunanje strokovnjake, so sporočili iz njene ekipe.

"Ekipo sem oblikovala izključno po kriteriju strokovnosti, profesionalnosti in referenc, ki so jih izbrani strokovnjaki na svojih področjih delovanja že do sedaj izkazovali doma in v tujini. Pred nami je zahtevno in negotovo obdobje, zato se od vseh nas pričakuje premišljeno, strokovno, kakovostno in odločno ravnanje. Z izbranimi sodelavci bom lahko usmerjena v vsa prednostna področja, ki sem jih predstavila v svojem predvolilnem programu," sporoča ob tem novoizvoljena predsednica republike. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta