Znani so prejemniki državnih nagrad

Franja Žišt Franja Žišt
13.10.2023 06:00

Na ministrstvu so predstavili nagrajence, ki bodo nagrado prejeli na slavnostni podelitvi konec novembra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoisova nagrada za življenjsko delo gre prof. dr. Josu Vukmanu.
Igor Napast

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije so letos prvič javno objavili imena nagrajenk in nagrajencev na področju znanosti že pred podelitvijo, kar jim je omogočila sprememba pravilnika o nagradah, je povedala predsednica odbora za podelitev nagrad dr. Nataša Vaupotič.

Odbor odločil o štirih nagrajenkah in enajstih nagrajencih

Na razpis je prispelo 60 popolnih vlog, odbor je odločil o štirih nagrajenkah in enajstih nagrajencih. Podelili bodo šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, štiri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo, Puhovo nagrado in Puhovo nagrado za življenjsko delo ter priznanje ambasadorka znanosti. Puhovo nagrado za življenjsko delo na področju strojništva bo prejel prof. dr. Jože Vižintin, Zoisovi nagradi za življenjsko delo prof. dr. Joso Vukman in prof. dr. Danilo Zavrtanik, priznanje ambasadorka znanosti pa prof. dr. Maruša Bradač.

Priznanje ambasadorka znanosti za prof. dr. Marušo Bradač.
Sašo Bizjak

Najodličnejši ambasadorji Slovenije v mednarodni skupnosti

Državni sekretar dr. Jure Gašparič je ob razglasitvi imen nagrajencev izpostavil, da so znanstvenice in znanstveniki, poleg uspešnih športnic in športnikov ter gospodarstvenic in gospodarstvenikov najodličnejši ambasadorji Slovenije v mednarodni skupnosti, zato so na ministrstvu podprli pobudo o dnevu znanosti kot državnem prazniku. Gašparič je ob tem še poudaril, da kljub napovedanemu varčevanju pri znanosti tokrat država ne bo varčevala, prihodnje leto bo za to področje na voljo največ finančnih sredstev do zdaj, in to ne le z enega ministrstva, temveč z različnih ministrstev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta