ZPS preizkusil izdelke za zaščito pred soncem, rezultati so presenetljivi: Razočaranje so izdelki ekološke kozmetike!

A.L.
24.06.2022 09:54

Na letošnjem mednarodnem testu so potrošniške organizacije preizkusile 12 izdelkov za zaščito pred soncem, ki so na voljo tudi v slovenskih (spletnih) trgovinah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Veliko izdelkov je zelo dobrih, a našli so tudi nekaj izjem. Razočaranje so izdelki ekološke kozmetike, saj kar trije izdelki s certifikatom za ekološko kozmetiko testa niso opravili, med njimi tudi izdelek slovenskega proizvajalca, čeprav vsi sodijo med dražje izdelke na testu, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Izdelki niso zagotovili niti osnovne zaščite pred UVB-sevanjem. To je zagotovo negativna informacija, saj potrošniki ne bi smeli biti postavljeni pred izbiro, ali bodo izbrali okolju bolj prijazen ali učinkovit izdelek.

"A pozitivno je, da so na trgu številni izdelki, ki ponujajo odlično zaščito za prijazno ceno. Pri ZPS opozarjajo, da pri nanosu ne smemo varčevati, zato je nakup dobrega in poceni izdelka lahko tudi pomemben prispevek k zmanjšanju obremenitve družinskega proračuna," še pišejo.

Bodite previdni pri nanašanju izdelkov v pršilu

Da bi kožo zaščitili s tako visokim faktorjem, kot je zapisano na embalaži, bi morala oseba, visoka 1,80 metra, porabiti približno 40 mililitrov izdelka za celo telo (približno tri zvrhane jedilne žlice). To pomeni, da 200-mililitrska krema zadostuje največ za pet dni, saj se po kopanju, brisanju in znojenju zaščita zmanjša ali izgubi, zato je treba kremo nanesti znova. Za 14-dnevne počitnice na plaži to pomeni vsaj tri pakiranja na osebo.

Pri ZPS hkrati svetujejo, da bodite previdni pri nanašanju izdelkov v pršilu, saj hitro pride do težav pri nanosu (neenakomerna porazdelitev in premajhna količina), zato svetujejo, da kožo napršite, izdelek dobro porazdelite po koži tudi z rokami in počakate, da se posuši. Nato postopek ponovite. Tako boste lahko prepričani, da ste kožo ustrezno zaščitili. Pri pršilih je lahko težava tudi v tem, da v embalaži ostane veliko neporabljenega izdelka. Da boste lahko izdelek res porabili do konca, boste morali embalažo prerezati.

Kemikalije, ki se jim je bolje izogniti

Potrošniške organizacije so na tokratnem testu dodatno pozornost namenile pregledu sestavin. Tako so v enem izmed testiranih izdelkov odkrili in izmerili večjo koncentracijo kemikalije benzophenon, v kozmetičnih izdelkih je največkrat kot posledica ne dovolj prečiščenih surovin, neustreznega in dolgotrajnega skladiščenja, lahko pa nastane tudi kot stranski produkt pri razpadu UV-filtra octocrylen, v drugem pa (sicer dovoljen) UV filter homosalat, za katerega pa potrošniške organizacije menijo, da obstaja sum, da sodi med kemikalije, ki motijo delovanje hormonskega sistema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta