ZPS svetuje, kako zmanjšati račune za ogrevanje: Presenetljivi triki, s katerimi lahko privarčujete veliko denarja

A.L.
08.11.2022 10:14

Burno dogajanje na svetovnih trgih (ne samo na energetskem) se odraža tudi na položnicah za ogrevanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vlada določa najvišje dovoljene cene več energentov, kar pomeni, da so zneski nižji, kot bi bili brez regulacije. Ker pa dobavitelji cene skoraj brez izjem postavljajo na najvišjo dovoljeno raven, razlik in manevrskega prostora za prihranke z zamenjavo dobavitelja trenutno ni. Vseeno lahko z določenimi ukrepi privarčujemo, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

1. Namestite termostatske ventile

Termostatski ventili pomagajo vzpostaviti in vzdrževati želeno temperaturo v vsakem prostoru posebej, zato lahko prihranite približno 15 odstotkov energije. Če za ogrevanje etažnega stanovanja (60 m2) in sanitarne vode porabite okrog 2600 kWh zemeljskega plina na mesec, lahko prihranite 380 kWh oziroma 31 evrov na mesec. 

Andrej Petelinšek

2. Temperaturo prilagodite prostoru

V bivalnih prostorih pozimi zadostuje od 20 do 22 stopinj Celzija, v otroški sobi in kopalnici kakšna stopinja več. Pri tem upoštevajte, da vsaka dodatna stopinja Celzija pomeni povečanje rabe toplotne energije za šest do osem odstotkov. V primeru 60 m2 stanovanja to pomeni 156 kWh (208 kWh) večjo porabo zemeljskega plina na mesec oziroma 75 evrov (99 evrov) na kurilno sezono, pravijo na ZPS.

3. V vsakem primeru znižajte temperaturo ogrevanja

Če temperaturo ogrevanja znižate s 24 °C na 23 °C, lahko prihranite do 6 odstotkov električne energije. Če jo znižate z 20 na 19 °C, je lahko prihranek tudi do 7,5-odstoten. Enako velja za zemeljski plin.

4. Ogrevajte le prostore, ki jih uporabljate

Z ogrevanjem zgolj tistih prostorov v hiši, ki jih uporabljate, lahko prihranite do 5 odstotkov zemeljskega plina.

5. Radiatorji in druga ogrevalna telesa naj bodo prosta

Ne zalagajte jih s pohištvom, ne zagrinjajte z zavesami in drugimi predmeti, prah in druge smeti med rebri radiatorja pa redno odstranjujte. V nasprotnem primeru lahko oddajo tudi do 20 odstotkov manj toplote, svetujejo na ZPS.

6. Preverjajte, če so radiatorji odzračeni

Redno preverjajte, ali so radiatorji enakomerno ogreti po celotni površini. Če niso, jih je treba odzračiti, saj lahko zrak v sistemu poveča stroške ogrevanja tudi za 15 odstotkov.

Andrej Petelinšek

7. Bodite pozorni na porabo tople vode

Ogrevanje sanitarne vode je eden izmed največjih porabnikov električne energije v gospodinjstvu. Če čas prhanja s toplo vodo, ki jo greje električni bojler, skrajšate samo za minuto, lahko prihranite toliko energije, kot je je potrebne za 40 polnitev mobilnega telefona.

8. Koliko lahko prihranite, če zmanjšate porabo tople vode?

Če sanitarno vodo ogrevate z zemeljskim plinom in porabo tople vode zmanjšate za samo 10 litrov na dan, lahko prihranite do 14 evrov na leto. Štiričlansko gospodinjstvo lahko tako prihrani 56 evrov na leto.

9. Električne naprave izklopite, ko jih ne uporabljate

Električne naprave, ki jih ne uporabljate, a so kljub temu v stanju pripravljenosti (stand-by), porabljajo električno energijo: televizija in prenosni računalnik 1 W, namizni računalnik pa kar 5 W. Če upoštevamo, da so v stanju pripravljenosti 20 ur na dan, lahko z izklapljanjem iz omrežja na leto prihranite okrog 7 evrov, še svetujejo na ZPS. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta