Zveri: “Ograje niso rešitev. Bomo kot v koncentracijskem taborišču.”

Kristina Božič
10.08.2019 12:56

V Velikih Laščah se je zbralo nekaj sto kmetov z vseh koncev Slovenije. Govorili so o konkretnih težavah, ki jih imajo z jelenjadjo, volki, šakali in medvedi. Organizatorji shoda v sindikatu kmetov pa so se ob besedah, da je vse politika, zahvalili za podoporo pri organizaciji stranki SLS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Bogovič: "Več tujih jezikov znaš, več veljaš."
Robert Balen
Robert Balen

Irena in Mitja Osterman sta prišla iz občine Logatec. Kmetujejo na Planinskem polju in pravita, da zveri so problem. Še bolj pa ju skrbi, da je vse manj kmetijskih, obdelanih površin. Napadov volka sicer pri njih še nikoli ni bilo, a se bojijo. 
Pred tremi leti so nam šakali napadli sredi dneva žrebička,” je povedala Irena Osterman. Imeli so srečo, da so šakale pregnali in žrebiček je preživel. 
“Živali imamo ograjene, a samo višje ograje niso rešitev. Potem bomo kot v koncentracijsem taborišču. Glavne težave so pri nas z jelenjadjo, ki uničuje pridelek. Visoke ograje pa krnijo izgled podeželja,” je opisovala. Njen soprog je dodal, da so zveri pač last države, ki naj zanje poskrbi. “Gre za to, da jih je pravo število,” je dejal, da jih je sedaj preveč. Strinjal se je, da lahko volkovi tudi poskrbijo, da je jelenjadi manj, a da je slišal tudi, da kjer je veliko jelenjadi, to pomeni, da se bo tam sčasoma pojavil še volk. “Saj so strokovnjaki, ki temu sledijo in bi morali imeti to pod nadzorom. Nismo mi tisti, ki bomo to za državo delali,” je pojasnil Mitja Osterman in pokimal ob besedah, da nihče ni proti vsem volkom ali medvedom. 

Robert Balen

Nista kmeta, prišla sta iz solidarnosti

Govorci na trgu ob regionalni cesti so bili bolj ognjeviti. Predsednik sindikata kmetov Andrej Medved je dejal, da zahtevajo tudi odstop ministra za okolje, Simona Zajca in da sami niso zavedeni s “simptomom plišastega medvedka”. Prisotnost ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec in njeno zagotovilo, da se vlada zaveda situacije in se zavezuje, da bo spoštovala podeželje in poskrbela za kmete, ki skrbijo za obdelano pokrajino, sta se izgubila v slikovitih besedah evropskega poslanca SDS in SLS, Franca Bogoviča ter podpredsednika sindikata kmetov Romana Žvegliča

Shoda se je udeležil tudi evropski poslanec Franc Bogovič, ki se je obregnil ob vegetarijance, ki izvjajo bojkot med trgovinskimi policami. 
Robert Balen
Robert Balen

Medvedov več, hrane manj

Narava brez favne ni nič,” je kimal Jožef Pino Klabjan, ki je na shod prišel iz Istre v lovski opravi. “Kmetje in lovci sodelujemo in smo prvi, ki skrbimo za živali,” je dejal, da sam večjih težav z zvermi v vinogradu nima. “Seveda pa so povsod divji prašči, ki hitro zbežijo. Glavni problem je, da se krajina zarašča,” je dodal, da je odstrel volkov pač med najzahtevnejšimi.  

Prisotnost in zagotovila ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec so izvenela, tudi ob besedah župana Velikih Lašč Tadeja Malovrha, naj se glede zveri posluša kmetijsko in živinorejsko stroko ne pa ljudi, ki živijo v stolpnicah.   
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta