Zveza združenj borcev opozarja na izkoriščanje obiska predsednika Pahorja pri bazoviški fojbi

STA, Gr.G.
11.02.2021 14:03
Opozorili so, da fašizem izginja iz zgodovine ali je že popolnoma izginil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polaganje vencev predsednikov Slovenije in Italije na spomenik pri bazoviski fojbi.
Daniel Novaković/STA

Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB Slovenije) je opozorila, da so italijanski politiki in mediji ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus izpostavljali zločine Titovih komunistov, a pozabili na fašizem. Opozorila je tudi, da v Italiji že izkoriščajo lanski obisk predsednika Boruta Pahorja pri bazoviški fojbi. Italijanske radijske in televizijske postaje so v poročilih in kontaktnih oddajah te dni iz svojih razprav, video posnetkov in fotografij izpustili poklon italijanskega predsednika Sergia Mattarelle pri spomeniku bazoviških žrtev. "Videli smo le predsednika Pahorja, ki se je poklonil na bazoviškem šohtu in tako uradno, kot najvišji predstavnik države dal prosto pot vsem lažem in natolcevanju o kubičnih metrih trupel ter o genocidu nad Italijani v Bazovici," so zapisali v ZZB NOB Slovenije.

Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Trstu: Prihod predsednikov pred spomenik bazoviskih junakov in polaganje vencev obeh predsednikov na spomenik bazoviskih junakov. 
Daniel Novaković/STA

Opozorili so, da fašizem izginja iz zgodovine ali je že popolnoma izginil, "bledi in izginja poklon predsednika Mattarelle na morišču slovenskih in hrvaških rodoljubov". Po njihovi oceni je to odlična diplomatska poteza italijanske strani, ki je dosegla, da je tisočkrat izrečena laž postala resnica. "Titovi partizani so postali morilci, Italijani pa žrtve samo zato, ker so bili Italijani. Njihov fašizem pa kot da je izpuhtel," so zapisali. Ob tem so kritični tudi do slovenske vlade in zunanjega ministra Anžeta Logarja, češ da se lahko ponovno veselijo še ene obsodbe Titovih partizanov, ki jih obtožujejo zločinov, jih proglašajo za morilce in ne branilce svoje zemlje pred fašisti.

"Slovenci potrebujemo oblast z zgodovinskim spominom, ki ni omejen na 30 let. In takšno vlado, ki bo znala in zmogla uveljaviti narodni ponos, da se jutri ne bo treba opravičevati za zločine in genocid, ki so ga povzročile agresorske vojske Nemčije, Italije, Madžarske in v manjšem delu tudi NDH," so poudarili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta