Alcaraz proti Đokoviću: Najboljši mora čez najboljšega

Uroš Gramc Uroš Gramc
09.06.2023 06:15

Roland Garros ima že v moškem polfinalu vrhunec peščenega grand slama, pri dekletih že imamo finalistki. Karolina Muchova je senzacionalno izločila Arino Sabalenko, Beatriz Haddad Maia je presenetljivo zelo namučila Igo Swiatek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Po upokojitvi Rogerja Federerja in še eni poškodbi v nizu Rafaela Nadala najmlajšemu od velike trojice Novaku Đokoviću ne preostane drugega kot bitke s predstavniki mlajših generacij. A Carlos Alcaraz ni le eden iz množice, ampak daleč najboljši od mladeničev in trenutno številka ena svetovnega tenisa. Morda je to novo veliko rivalstvo, ki pa zagotovo ne bo trajalo tako dolgo kot Srbova največja, Španec je namreč kar 17 let mlajši. Bo pa današnji popoldanski dvoboj na osrednjem igrišču drugega grand slama sezone kar dvoboj leta. In to že v polfinalu Roland Garrosa.

"Že od žreba vsi nestrpno pričakujejo ta dvoboj. Tudi jaz," je dejal 20-letnik, od velike četverice turnirjev osvajalec le New Yorka. Z zmagovalcem 22 grand slamov se je v karieri pomeril zgolj enkrat in ga lani maja v tesnem obračunu izločil v polfinalu mastersa v Madridu. Letošnja sezona za nikogar od njiju ni minila brez težav. Đoković po odprtem prvenstvu Avstralije še ni dobil turnirja, nadaljevanje je bilo zanj porazno. Španec je zaradi poškodbe Melbourne izpustil, peščeno sezono pa bi lahko ocenil kot odlično, če ga tik pred potjo v Pariz že v drugem krogu Rima ne bi izločil 135. na lestvici ATP Madžar Fabian Marozsan. A v francoski prestolnici je povsem druga zgodba. Nihče od njiju še ni naletel na tekmeca, ki bi jima bil dorasel, vsak je vse skupaj oddal zgolj niz. "Če hočeš biti najboljši, moraš premagati najboljšega," je stavek, ki sta ga po četrtfinalu izrekla oba. Eden stavi na mladost, drugi na izkušnje, toda Španec igra zelo zrelo za svoja leta, Srb pa teka po igrišču, kot bi jih štel precej manj.

Nepredvidljiva je napoved tudi drugega moškega polfinala Alexander Zverev - Casper Ruud na igrišču Philippe Chatrier v večernem terminu. Dosedanja statistika (3:1) je na strani 27-letnega Nemca, je pa tri leta mlajši Norvežan dobil zadnji dvoboj, ki pa je bil v Miamiju že lani spomladi.

Nepostavljena Karolina Muchova je z izločitvijo Arine Sabalenke pripravila senzacijo. 
Reuters

Dekleta so s polfinalom opravila. Senzacijo je pripravila 43. igralka sveta, Čehinja Karolina Muchova, ki je po več kot triurnem maratonu s 7:6 (5), 6:7 (7), 7:5 izločila drugo nosilko, Belorusinjo Arina Sabalenko. In to po zaostanku 2:5 v tretjem nizu. "Sploh ne vem, kaj se je zgodilo. Ljudje so me podpirali, jaz sem se borila in je uspelo. Pojma nimam, kako," je ob uspehu kariere dejala 26-letnica iz Olomuca. V drugem obračunu za sobotno finalno vstopnico je imela prva dama tenisa Poljakinja Iga Swiatek obilico težav z žilavo Brazilko Beatriz Haddad Maio, bilo je 6:2, 7:6 (7).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta