(ANALIZA) Po skoraj tretjini prevenstva se obeta sezona, kakršne v prvi nogometni ligi še nismo imeli

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.11.2020 07:00

Po enajstih krogih je slovensko prvenstvo izenačeno kot še nobeno poprej: kar tri moštva so skupaj na vrhu, zadnje pa nikoli še ni zaostajalo tako malo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na prvih treh mestih v nogometni prvi ligi so po enajstih krogih z 19 točkami Maribor, Mura in Koper, na dnu z desetimi manj Domžale (z dvema tekmama manj), Gorica in Aluminij (ena manj). Tako tesno še ni bilo, odkar se igra v štirikrožnem sistemu, najmanjša razlika med prvim in zadnjim mestom prve lige po četrtini tekmovanja (po devetih krogih) je bila doslej 12 točk, leta 2008 med vodilnimi Domžalami in Aluminijem na repu, letos med Muro in Gorico kar tri manj. Razlogov za izenačenost je več.

Koronavirus udaril po četverici

V začetku sezone so se s težavami zaradi okužb z novim koronavirusom ukvarjali v Domžalah, Aluminiju, Olimpiji in Muri. Prva tri moštva so bila pred prvimi tekmami v karanteni, zato priprav niso oddelala po načrtu. Zmajem se je to poznalo na evropskih tekmah in pri vstopu v državno prvenstvo. V četrtem krogu so bili na sedmem mestu, a so hitro dvignili formo in za vodilno trojico zaostajajo le še za točko. Minuli vikend bi lahko celo skočili na vrh lestvice, kar pomeni, da so se kljub velikim rošadam v igralski zasedbi v prestopnem roku dobro uigrali.

Reprezentančna pavza za zamudnike

Trener Domžal Dejan Djuranović je bil prvi okuženi trener v ligi, v Domžalah so imeli to sezono že dvakrat težave s pozitivnimi primeri, v zadnjih tednih se jih je okužilo 18.  
Tit Kosir

Domžale so dobro startale, nato pa popustile, po kar 18 pozitivnih primerih v moštvu v drugem valu okužb so preložili tekmi z Bravom in Aluminijem. V reprezentančni pavzi bodo obe odigrali in takrat bo mogoče oceniti, kolikšna je vrednost zasedbe Dejana Djuranovića, ki je prav tako prebolel covid-19. Kidričani, ki so na dnu, še niso bili višje od osmega mesta, že prvo tekmo sezone so izgubili za zeleno mizo, saj niso prispeli v Ljudski vrt, ker da niso imeli dovolj časa po karanteni za pripravo na Maribor. Varovanci Slobodana Gruborja so na pretekli jeseni, ko so bili presenečenje lige, spomnili le z zmago nad Olimpijo. In premagali so Muro, ki je karanteno preživljala med prejšnjo reprezentančno akcijo. Izolacija je očitno precej zdelala Prekmurce, saj so od takrat v petih tekmah premagali le Maribor, njihova prednost na lestvici pa je skopnela.

Evropa dala zalet le Muri

Z izjemo Prekmurcev, ki so po dveh zmagah izpadli v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo proti velikemu PSV-ju, se slovenski prvoligaši v Evropi niso proslavili. Razočarala sta Maribor in Olimpija, vijoličasti so na prvi stopnički izpadli proti polamaterski ekipi iz Severne Irske, od Ljubljančanov je bil en korak višje uspešnejši Zrinjski iz Mostarja. Mednarodno tekmovanje na njihove predstave ni imelo večjega vpliva.

Celjani in muraši, akutualni državni in pokalni prvaki, so prišli najdlje v Evropi, v prvenstvu pa pokazali povsem drugačne obraze.
Igor Napast

Drugače je s Celjem, ki je v sezono krenilo z veliko zmago nad Dundalkom v kvalifikacijah za ligo prvakov, kar pa jim v domačem prvenstvu ni dalo zaleta, saj so se potikali po spodnjem delu lestvice in prvo zmago zabeležili šele v četrtem krogu proti Bravu. Niti po zadnjem krogu in visoki zmagi nad Aluminijem še niso prilezli v zgornjo polovico, kamor sodijo. Je pa Mura dobro formo iz Evrope prenesla v domače prvenstvo, na prvih šestih tekmah Prekmurci niso prejeli niti gola.

Najslabši start za prvake

Kar se je prvakom, Celjanom, zgodilo letos, se je Mariboru že v preteklosti (2009/2010) in Kopru leto kasneje tudi, na devetih tekmah sta prejela le deset točk. So pa grofi slabo startali tudi lani, ko so bili na tej točki prve lige le mesto višje. Pot proti vrhu so si začeli tlakovati ob koncu novembra, do poletja so izgubili le še eno tekmo. A takrat je trener Dušan Kosić imel drugačno moštvo, uigrano in lačno uspehov. Na njihove rezultate to poletje in jesen je zagotovo vplival tudi prestopni rok. Kosić je večkrat namignil, da glave nogometašev po uspehu niso več le pri Celju. Klub sta zapustila tudi pomembna člana, kapetan Mitja Lotrič, najboljši nogometaš prejšnje prve lige, in Dario Vizinger, najboljši strelec prvakov. Moštvo se je tudi okrepilo, a šele na zadnjih tekmah se je zdelo, da so se ujeli. Kosić je ocenil, da so znova postali disciplinirano moštvo. Omeniti je treba tudi, da se veliko ukvarjajo s prihodom ruskih investitorjev, pred dnevi so predstavili sodelovanje z angleškim Bournemouthom. Klub sta zapustila tudi športni direktor Branko Veršič in strokovni sodelavec Robert Koren.

V Kopru niso govorili na pamet

Presenečenje prvega dela sezona sta Koper in Tabor. Zasedba Mirana Srebrniča je bila po šestih krogih še na osmem mestu, a se v sezoni, ko so si klubi povsem blizu, v naslednjih petih s štirimi zmagami in remijem povzpela vse do vrha. Pri kanarčkih so že ob vrnitvi med elito (po treh letih) smelo napovedali, da se bodo borili za Evropo. S pametnim kadrovanjem so sestavili močno ekipo, ki ji poveljuje veteran Dare Vršič, ki zna zaposliti prvega strelca lige Nardina Mulahusejnovića (to mesto si deli z Rokom Kronavetrom in Đorđem Ivanovićem).

Dare Vršič pelje Koper tako suvereno, kot da ne bi bili novinci.  
Saso Bizjak
Mauro Camoranesi je klop Tabora zamenjal za mariborsko, a Kraševcem se njegov odhod ni poznal. 
Andrej Petelinsek

Spet preseneča tudi Tabor, čeprav je poleti znova na veliko kadroval in na začetku prvenstva izgubil trenerja Maura Camoranesija. Z dobrimi igrami na domačem stadionu Rajka Štolfa so nanizali pet zmag zapored in remi, vmes pa štirikrat izgubili na gostovanjih. Tudi v Gorici so pripeljali znana imena prve lige, po slabšem začetku sezone so v zadnjih krogih popravili vtis. Bravo še ne najde forme s konca pretekle sezone, tudi njim se pozna odhod nosilcev igre. Maribor je pripeljal zveneče okrepitve, po odhodu Sergeja Jakirovića ostal brez Luke Zahovića, na vrh lestvice pa so se vijoličasti povzpeli, ko so prvič v sezoni povezali dve zmagi.

Edinstven podvig Celja

V zadnjih 15 sezonah prve lige, odkar se igra v štirikrožnem sistemu z desetimi ekipami, se je le štirikrat zgodilo, da je na koncu slavila ekipa, ki v enajstem krogu ni bila na vrhu lestvice. V treh primerih od štirih je bil prvak na koncu klub, ki je bil po enajstem krogu na drugem mestu. V sezoni 2005/2006 so Gorico prehitele Domžale, v sezoni 2014/15 je Domžale preskočil Maribor, dve sezoni kasneje pa vijoličasti še Olimpijo. Poseben primer je le zadnja sezona, ko se je Celje dvignilo s petega mesta po enajstih krogih. Ta sezona pa je morda tako posebna, da je še težje karkoli napovedovati in pri tem slediti vzorcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta