Anže Kopitar: Prvi med kralji

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
20.10.2023 19:36

S 1296. nastopom je Anže Kopitar izenačil klubski rekord Los Angeles Kingsov, v noči na ponedeljek bo na prestolu že sam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V 18. NHL-sezoni Anže Kopitar ne kaže znakov popuščanja, pri 36 letih še vedno dosega več kot točko na tekmo.  
Epa

Kaj ste počeli 6. oktobra 2006? Avtor tega članka je ravno zaključil prvi teden 'faksa', njegov vrstnik pa je na drugi strani luže začel eno največjih karieri v ligi NHL. Hja, čeprav se je zdelo, da bo (sprva začasna) upokojitev Janice Kostelić zaznamovala zimski šport na ta datum, smo Slovenci dobili nekaj večjega. Globalnega superzvezdnika. Anže Kopitar je, kot je kolega Borut Planinšič takrat za Večer obeležil dogodek tedna, "prišel, videl, navdušil" med hokejsko elito. Jasno, ko pa je pri 19-ih debitiral v NHL-svetu in že takoj - zabil dva gola za Los Angeles Kings.

Dobrih 17 let kasneje - še vedno z igrami na najvišjem nivoju - je Kopitar s 1296. nastopom v rednem delu lige izenačil klubski rekord. V noči na ponedeljek pa bo svojega dolgoletnega soigralca Dustina Browna tudi presegel. Ja, ni bil ne prvi Slovenec (to je bil aktualni selektor Edo Terglav leta 1998) ne zadnji (Jan Drozg 2017), ki je bil izbran na NHL-naboru, je pa edini pustil globlji pečat. Še več; s časovne distance je jasno, da je bil kot enajsti izbor nabora 2005 absolutno podcenjen. Z njegovo kariero se lahko meri kvečjemu takratni prvi izbor, Kanadčan Sidney Crosby.

Ravno Crosby (Pittsburgh) in dve leti starejši Rus Aleksander Ovečkin (Washington) - torej morda največji zvezdi lige - sta ob Kopitarju edina aktivna NHL-ovca, ki s številom nastopov za svoj klub prestavljata mejnik in imata hkrati več kot tisoč nastopov. In Kopitar bo številko 1296 še dodobra raztegnil. Pred to sezono je za 13 milijonov evrov pogodbo podaljšal še za dve leti.

Nič nenavadnega za Kingse, znane po vzajemni zvestobi s svojimi izbranci (no, tudi izjeme obstajajo - vratar šampionske generacije Kingsov Jonathan Quick je bil sredi lanske sezone zamenjan v Las Vegas, ki je nato osvojil Stanleyjev pokal); tudi dosedanji rekorder Dustin Brown je med 2003 in 2022 v NHL igral samo za kralje, kot kaže, bo enako tudi z Drewom Daughtyjem, članom Kingsov od 2008. Omenjena trojica (oziroma četverica) je bila ključna pri osvajanju Stanleyjevega pokala v letih 2012 in 2014. Tako v paru z Daughtyjem (1080) kot z Brownom (1244) je Kopitar odigral več kot tisoč tekem, v tandemu z Brownom je celo na tretjem mestu v dolgoživosti parov. Le Alex Delvecchio in Gordie Howe (v 50-ih in 60-ih letih sta za Detroit skupaj igrala na 1353 tekmah) ter dvojčka Henrik in Daniel Sedin (med 2000 in 2018 sta skupaj igrala na 1276 tekmah) so v zgodovini lige večkrat nastopili skupaj.

A ne le po nastopih, Kopitar je pri vrhu - ne pa čisto na njem - klubskih lestvic tudi po učinkovitosti S 751 asistencami je drugi (Marcel Dionne jih ima 757), s 395 goli četrti (tretji Dave Taylor je ostal pri številki 431), s 1146 točkami pa tretji (drugi Luc Robitaille jih je zbral 1154) najuspešnejši kralj vseh časov. Da kljub veteranskim letom ne popušča, je bila dokaz lanska sezona - z 28 goli, 46 asistencami in skupno 74 točkami je bil v najboljši formi po sezoni 2017/2018, v tej je na štirih tekmah že zbral dva gola in tri podaje. Tudi zato je Los Angeles s tremi zmagami tretja najboljša ekipa zahodne konference in resna kandidatka za preboj v končnico. "Na vse te številke me velikokrat spomnijo socialna omrežja. Tako ob dobrih kot ob slabših. Čas za razmislek o tem, kaj in kako je bilo, bo, ko bo kariera končana, ko se bom v miru usedel in sprostil ter pogledal, koliko vsega je bilo," pa svoje dosežke komentira Kopitar. V svojem slogu, stoično. Energijo raje preusmerja na led.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta