Bayern, kot ga vsi poznamo

Borut Planinšič ml.
06.03.2024 11:59

Harry Kane in njegovo prekletstvo ne delujeta v ligi prvakov: bavarski nogometni velikan se je v osmini finala izvil iz težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S sijajno reakcijo je Harry Kane z glavo takole zabil prvi gol Laziu.
Reuters

​Bayern v krizi? Okej, morda je bil torkov večer v ligi prvakov le preblisk Bavarcev. V bundesligi jim Bayer iz Leverkusna beži že za deset točk, toda po nenavadnih spodrsljajih zadnjih tednov, kakršnih nogometni velikan iz Münchna ni vajen, denimo poraz v Bochumu ali točka v Freiburgu, se je sijajno izvil iz težav v osmini finala lige prvakov. Nič čudežnega, osmina finala lige prvakov je vendarle tekmovanje Bayerna - čez to prepreko je napredoval v dvanajstih sezonah od zadnjih trinajstih.

Če bavarski navijači bentijo čez prekletstvo Harryja Kanea, ki v karieri nima še nobene trofeje (razen strelskih, kot je trikrat naslov top strelca angleške premier lige ali zlata kopačka svetovnega prvenstva 2018), potem pa pride k enajstkratnim zaporednim nemškim prvakom po "ziher'co" in bo v nadaljevanju njegovega prekletstva Bayern očitno ob strašen niz v bundesligi, je v ligi prvakov drugače.

Po porazu z 0:1 v Rimu je bil Kane v Münchnu vodja odločne predstave proti Laziu. Bavarci so z njim in Thomasom Müllerjem spomnili, kakšna nogometna mašina znajo biti. "Nismo izgubili glave. To je bila trdna, zelo disciplinirana predstava," se je veselil Thomas Tuchel, ki si je rešil trenersko službo, potem ko pri Bayernu ne vedo več kaj storiti. Po odhodu Hansija Flicka junija 2021 so mislili, da bo pravi zanje Julian Nagelsmann. Od marca lani so verjeli, da bo to Thomas Tuchel. Saj odide po sezoni, a vrgli bi ga menda že takoj, če bi obtičal v osmini finala lige prvakov. Zato se je povratnega obračuna lotil tako ognjevito, da je razložil: "Mislim, da sem si v nagovoru igralcem pred tekmo zlomil palec na nogi. Zaletel sem se v vrata. Čevlja pa si nisem upal sezuti, da bi pogledal, kaj je, saj me je skrbelo, da si ga ne bom več mogel obuti nazaj."

Ne, njegovo moštvo ni izgubilo glav, prav nasprotno, služile so mu na najboljši način. Kane je zabil z glavo v 38. minuti, Müller v podaljšku prvega polčasa. Za končnih 3:0 je Anglež v 66. minuti naposled zadel še z nogo. "To je bil Bayern, kot ga vsi poznamo," je lahko le skomignil z rameni trener Lazia Maurizio Sarri. "Popolna noč. To bi lahko bil trenutek, ki bo zasukal našo sezono," je motivacijske bombice metal Harry Kane, ko je Bayern postal prvi udeleženec četrtfinala. No, skupaj s PSG-jem, ki je v torek zvečer mirno pospravil že dobljeno partijo.

Kylian Mbappe se je v San Sebastianu igral z Realom.
Reuters

Po zmagi z 2:0 doma je PSG tudi v San Sebastianu, tokrat z 2:1, ugnal Real Sociedad. In z golom št. 6 se je Kaneu na vrhu lestvice strelcev lige prvakov pridružil Kylian Mbappe. Na podoben način - zadel je dvakrat, v 15. in 56. minuti. "Za take stvari sem tukaj," je Kylian Mbappe na videz skromno komentiral svojo predstavo, ki je navdušila še Špance. Da so šli čez prvo nokavt oviro, za Parižane le ni tako samoumevno kot za Bayern: v četrtfinalu so prvič po treh letih in šele tretjič v zadnjih osmih poskusih, čeprav so si vmes nagrmadili vse zvezde tega sveta. Ali pa prav zato.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta