Bomba v dirkaškem svetu: Sedemkratni svetovni prvak v formuli ena Lewis Hamilton se seli k Ferrariju

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.02.2024 12:37

Čeprav ima Hamilton z Mercedesom pogodbo do konca sezone 2025, bo že po letošnji sezoni presedlal iz srebrnega v rdeči dirkalnik in zamenjal Carlosa Sainza mlajšega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlos Sainz mlajši (levo) bo očitno moral odstopiti sedež Lewisu Hamiltonu (desno), najuspešnejšemu dirkaču v zgodovini formule ena.
Reuters

Uradne potrditve sicer še ni, a britanski, španski in italijanski mediji že poročajo, da je vse dogovorjeno za prestop Lewisa Hamiltona iz Mercedesa v Ferrari po koncu letošnje sezone. V ekipi iz Maranella naj bi zamenjal Carlosa Sainza mlajšega ter združil moči z Charlesom Leclercom. 

39-letnik, ki je s 103 zmagami in 104 najboljšimi startnimi položaji, pa tudi s sedmimi naslovi svetovnega prvaka - rekord si deli z Michaelom Schumacherjem - najuspešnejši dirkač v zgodovini formule ena, ima pogodbo z Mercedesom še za dve leti, a bo očitno oddelal le še to sezono. 

Hamiltona so že v preteklosti povezovali s Ferrarijem, a iz tega ni bilo nič, tokrat pa so zadeve menda tik pred uradno potrditvijo. Kot so izvedeli pri BBC-ju, se bo danes ob 15. uri sestalo vodstvo ekipe Mercedes, kar najbrž pomeni, da se bo tudi dokončno seznanilo z vsemi dejstvi. Za zdaj ne iz Ferrarija ne iz Mercedesa poročanja medijev ne komentirajo. 

Spomnimo; Lewis Hamilton je podobno presenetil pred sezono 2013, ko se je iz McLarna preselil k Mercedesu. Takrat se je poteza zdela tvegana, saj je McLaren sezono 2012 končal na tretjem, Mercedes pa na petem mestu med konstruktorji.  Že takoj po prihodu Hamiltona so se zadeve obrnile, od vključno leta 2014, ko se je v formuli ena začela doba hibridnih motorjev, pa je nemška ekipa dominirala in Hamiltonu omogočila podiranje številnih rekordov. Šampionski niz se je končal leta 2021, ko je v zadnjem krogu na dirki v Abu Dabiju Max Verstappen prehitel Hamiltona in mu speljal osmi naslov prvaka, vse odtlej pa Red Bull prevladuje podobno, kot je to predtem počel Mercedes. 

Če bo prestop uradno potrjen, se zastavlja vprašanje, kam bo odšel Sainz in kdo bo nadomestil Hamiltona pri Mercedesu, saj imajo vsi razen 42-letnega Fernanda Alonsa v žepu dolgoročne pogodbe. Bo torej šlo le za zamenjavo sedežev s Sainzem ali pa bo dobil Alonso, zdaj dirkač povprečnega Aston Martina, v jeseni kariere novo priložnost za vrhunske dosežke?

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta