Dirka po Španiji: Avstralec pokazal zobe in slekel Rogliča

STA, ŠR
22.08.2024 18:25

Ben O'Connor z veliko prednostjo dobil šesto etapo Vuelte in si v skupnem seštevku nabral 4:51 minute prednosti pred Primožem Rogličem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skoraj pet minut prednosti v razvrstitvi za rdečo majico ima Ben O'Connor.
Reuters

Avstralski kolesar Ben O'Connor (Decathlon AG2R) je zmagovalec šeste etape dirke po Španiji. Na trasi od Jereza do Yunquere (185,5 km) je bil najboljši po napadu iz ubežne skupine in tudi oblekel rdečo majico vodilnega. Pred tem jo je nosil slovenski as Primož Roglič, ki je zaostal 6:31 minute. Skupno je zdaj drugi s 4:51 minute zaostanka za Avstralcem.

Če se je želel 34-letni Kisovčan znebiti majice vodilnega in si s tem prihraniti nekaj dodatnih obveznosti na vroči Vuelti, je to v šesti etapi vsekakor dosegel. Toda zdaj je rdečo majico prevzel očitno na španskih cestah zelo močni O'Connor, ki je ob napadalni vožnji vzel ogromno časa v primerjavi z glavnino.

Ciljno črto etape s 4000 višinskimi metri je 28-letni Avstralec za jubilejno deseto zmago v karieri prečkal kar 4:33 minute pred Italijanom Marcom Frigom (Israel-Premier Tech) in 5:12 pred Nemcem Florianom Lipowitzem (Red Bull-Bora-Hansgrohe). Roglič je v cilj pripeljal na 24. mestu.

V razgibani etapi so nastale razlike.
EPA

S tem je O'Connor, četrtouvrščeni na letošnjem Giru, pridobil ogromno časa proti drugim favoritom v seštevku, potem ko je po manjši krizi v četrti etapi zaostajal 1:56 minute za Rogličem. Za nameček je postal 111. kolesar v zgodovini z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih pentljah. Zdaj ima Avstralec, ki bo prihodnji dve sezoni dirkal za Jayco AlUlo, 4:51 minute naskoka pred drugim Rogličem in 4:59 pred Portugalcem Joaom Almeido (UAE Team Emirates). "Res sem se počutil, kot bi bil v svojem svetu. Ko je skupina 32 kolesarjev pobegnila, sem bil razočaran, saj sem mislil, da je lepa priložnost splavala po vodi. Toda kasneje, ko je bila dirka spet odprta, sem zgrabil priložnost. Dal sem vse od sebe in od samega začetka verjel, da mi lahko uspe. Užival sem v vsakem trenutku na cesti," je po dirki dejal Ben O'Connor.

Jon Nazca

V petek bo na vrsti malce razgibana sedma etapa od Archidone do Cordobe (180,2 km). Kolesarje čaka zgolj en kategoriziran vzpon, ki ga bodo prečkali dobrih 25 km pred ciljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta