Dirka po Španiji: Pameten poraz Rogličevih, ki so predali rdečo majico

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.08.2022 19:07

Da v maratonu do Madrida prihranijo nekaj energije, so pri Jumbo-Vismi prepustili iniciativo ubežnikom in predali skupno vodstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudy Molard je sprejel darilo in po štirih letih vnovič oblekel rdečo majico.
EPA

"Rad bi videl, da gremo z rdečo majico vse do konca, a to ne bi bilo pametno," je pred peto etapo 77. dirke po Španiji dejal športni direktor Jumbo-Visme Eddy Engels. Po pameti so Nizozemci tudi ravnali, ponudili so priložnost ubežnikom in prihranili nekaj energije, s Primožem Rogličem pa se bodo v boj za glavno trofejo podali v najtežjih etapah. Že naslednja lahko vse zasuče. A najprej je bilo slavje, Marca Solerja, ki je dobil etapo, in Rudyja Molarda, ki se je veselil vodstva v skupnem seštevku.

"Spet en velik dan zame," je bil vesel Rudy Molard, ki je bil v prvem tednu Vuelte že pred štirimi leti štiri dni v rdeči majici. Do Madrida je nato padel na 14. mesto, kar pa je za Francoza še vedno daleč najboljši rezultat na Grand Tourih. Tokrat se mu je lepo izšlo, Španec je s samostojnim pobegom v zadnjih kilometrih obdržal minimalno prednost, izjemno hitremu Fredu Wrightu, ki mu je dihal za ovratnik, pa je še Daryl Impey odščipnil ravno dovolj bonifikacijskih sekund. "Imel sem dobre noge, skoraj predobre. Razmišljam, kaj sem naredil narobe, toda ... Vse sem storil, več nisem mogel, moral bi zmagati. Ampak vsi so pazili name, kaj bi naredil?" se je spraševal Wright, član močno slovensko obarvanega Bahraina, ki je že na Touru za las ostal brez etapne zmage. Tokrat pa še brez rdeče majice.

A nekaj slovenskega veselja je le bilo, zmagal je moštveni kolega Jana Polanca, varovanec Andreja Hauptmana. "Po radiu sem mu rekel, da mora. Ni bil v pobegu dneva, vendar se je perfektno preselil. Veliko je že pomagal Tadeju Pogačarju, zato smo mu morali to dovoliti. Zelo vesel sem zanj, neverjeten talent je, zelo močan in super oseba," je Solerja hvalil njegov športni direktor in rojak Matxin Fernandez. Španec pri Emiratih ni kolesar za velike dosežke na etapnih dirkah, bo pa odslej najbrž še bolj zvest pomočnik.

Takšne potrebuje tudi Roglič. "Dobro je, da smo majico oddali na tak način. Če bi bil kdo od glavnih tekmecev v pobegu, bi nam bilo bistveno težje," je minuli dan dirkanja podrčtal Engels. V novem jim bo za kanček lažje, kot bi jim bilo sicer, toda trasa je zelo zahtevna. Od Bilbaa čaka karavano 181,2 km in pet vzponov (trije kategorizirani) s skupno višinsko razliko 4120 metrov, kar je največ na letošnji španski pentlji. Ob koncu bosta najtežja, uvodna prve kategorije, Collada de Brenes (6,8 km, 8,2 odstotka naklona) in vrh Jano v San Miguelu de Aguayu (12,6 km, 6,5 odstotka), kjer bo tudi cilj. "Noben dan ni lahek. Če bo treba prevzeti kontrolo, jo bomo, a z novim vodilnim je malce drugače. Pred nami je pomemben dan, morali bomo biti na pravem mestu, kar nam bo vzelo nekaj energije," je povedal Eddy Engels. Rogličevo delo bo paziti na Carapaza, Hindleya, Evenepoela in druge, ne bi pa smel imeti nič proti, če bodo Molard, Wright, Nikias Arndt ali Lawson Craddock zadržali nekaj prednosti v skupnem seštevku, saj mu to zagotavlja mirnejše nadaljevanje.

Rezultati 5. etape, Irun - Bilbao, 187,2 km: 1. Marc Soler (Španija/UAE Emirates) 4.15:23 (povp. hitrost 44 km/h), 2. Daryl Impey (Južnoafriška republika/Izrael-Premier Tech) +0:04, 3. Fred Wright (Velika Britanija/Bahrain-Victorious), 4. Rudy Molard (Francija/Fdj Groupama), 5. Lawson Cradock (ZDA/BikeExchange-Jayco) vsi isti čas ... 23. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 5:09, 46. Jan Polanc (oba Slovenija/Emirates) isti čas; vrstni red: 1. Molard 16.07:22, 2. Wright +0:02, 3. Nikias Arndt (Nemčija/DSM) 1:09, 5. Roglič 4:09, 39. Polanc 5:30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta