(FOTO) 59. Zlata lisica: Kanadčanka presenetljiva zmagovalka, Bucikova najbolje v njeni veleslalomski zgodovini

Bojan Bauman Bojan Bauman
07.01.2023 14:25

Bucikova prvi veleslalom za Lisico končala na osmem mestu, Kanadčanka Grenierjeva prvič na zmagovalnih stopničkah, pa kar na najvišji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marta Bassino (drugo mesto), Valerie Grenier (zmagovalka) in Petra Vlhova (tretje mesto)
Andrej Petelinsek

Prvo dejanje drame v dveh delih, kot bi lahko poimenovali 59. Zlato lisico, je za nami. Začelo se je z bojem s toplim vremenom v Kranjski Gori. Mariborski organizatorji so takih zapletov vajeni iz Pohorja, na Gorenjskem pa so se s toplim vremenom srečali prvič. Med variantami, kako primerno pripraviti progo, so izbrali zagotovo najbolj primerno - naravi so samo pomagali, da je sama opravila delo. Dneve pred tekmo so z drsenjem s smučmi po progi odprli zgodnjo plast, da je vlaga, nakopičena v snegu, lahko izhlapela. Zvečer, ko so temperature padle pod ledišče, je sneg lahko primerno pomrznil, da so imele tekmovalke danes zelo dobre pogoje za tekmo.

Pred tekmo je bilo treba progo predvsem večkrat presmučati. 
Andrej Petelinsek

"Nekoč smo se morali odločati po občutku, sneg smo drobili po rokah in ga dobesedno ovohavali. Danes je drugače, vse opravijo inštrumenti, ki nam dajo podatke o vlagi in kvaliteti snega. Tako se je lažje pravilno odločiti," pravi Andrej Rečnik, vodja priprave proge, ki je včeraj prejemal same pohvale za dobro tekmo. No, vreme se vmes spreminja, pripravlja se na dež in naslednje ure bodo za organizatorje druge tekme, ki bo jutri s pričetkom ob 9.30, znova negotove in napate.

 

Andrej Petelinsek

Pogoje je že po prvem teku pohvalila naša današnja junakinja Ana Bucik, ko je z visoko številko 20 smučala hitro in si zagotovila odlično izhodišče za finale - deveto mesto. "Hvala organizatorjem za odlično pripravljeno progo," je bil njen prvi komentar v cilju.

Tudi po finalu, ko je še napredovala za mesto, na razmere na progi spet ni pozabila: "Znova je bila proga v dobrem stanju in tako je bilo mogoče napasti. Vedela sem, da sem se sposobna uvrstiti med najboljših deset, a to je bilo potrebno še dokazati na progi. Tako se že veselim jutrišnje tekme, ko moram združiti zgornji del vožnje v prvem teku in spodnji del v finalu. Potem bom zadovoljna," je občutke na progi strnila  Bucikova.

Mikaela Shiffrin je končala niz petih zmag na tekmah za svetovni pokal. 
Andrej Petelinsek

Med tremi Slovenkami je bila edina, ki se ji je uspelo prebiti v finalno vožnjo. Tina Robnik se šele vrača po sanaciji poškodbe in še ni stoodstotna. "Težko je tekmovati, ko proge še nimaš v nogah," je priznala Robnikova. Neja Dvornik je bila za finale bistveno prepočasna in je prehitela le tri od 58 uvrščenih tekmovalk.

Valerie Grenier je v življenski formi.
Andrej Petelinsek

Presenetljivo je po prvi vožnji vodila 26-letna Kanadčanka Valerie Grenier. Nikoli še ni bila na stopničkah za najboljše tri tekmovalke, tokrat pa je merila kar na najvišjo. In v finalu se je pokazala kot najbolj prekaljena tekmovalka v smučarski karavani. Četudi so največje favoritinje - Marta Bassino, Petra Vlhova in Mikaela Shiffrin vse napadale iz ozadja in vozile brezrezervno, je uspela ohraniti prednost - za prvo zmago v karieri.

Shiffrinova je tekmo imela v finalu en sam cilj - nadaljevati niz petih zaporednih zmag na tekmah za svetovni pokal. Ni ji uspelo, danes je bila šele šesta. Druga je bila Italijanka Bassino s 37 stotinkami zaostanka, tretja pa Vlhova (+0,40). Ana Bucik na osmem mestu je zaostala  za 1,38 sekunde.

Ana Bucik je danes prišla do veleslalomskega rezultata kariere.
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta