(FOTO) Avtogola in Vipotnikov mejnik prinesla zmago Mariboru na derbiju

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
02.05.2023 22:14

Na generalki pred sobotnim finalom pokala Slovenije nogometaši Maribora s 3:1 premagali Muro in se vsaj začasno vrnili na drugo mesto na lestvici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Milec je s podajo zrežiral prvi avtogol na tekmi.
Sašo Bizjak

Če je bil prvi izziv v tednu, ki bo najbrž podal dokončno sodbo o uspešnosti sezone nogometašev Maribora, sobotni štajerski derbi s Celjem, na katerem so zdrsnili na tretje mesto na lestvici, pretežak, se je drugi za njih razpletel bolje. Na generalki pred finalom pokala proti Olimpiji so v 34. krogu prve lige v Ljudskem vrtu s 3:1 preskočili Muro in se vsaj začasno, do jutrišnjega gostovanja Celja v Novi Gorici, vrnili na drugo mesto. Šesti Prekmurci so obdržali le še minimalne možnosti, da si zagotovijo poletni nastop v kvalifikacijah za konferenčno ligo, četrti Koper lahko že v četrtek pobegne na neulovljivo prednost.

Trener vijoličastih Damir Krznar je nekoliko premešal enajsterico. V njej se je prvič letos pojavil Nemanja Mitrović, osrednji branilec je od prve minute zaigral prvič po jesenskem 14. krogu. Na levo stran obrambe je Krznar postavil Svena Šoštariča Karića, v zvezno vrsto namesto poškodovanega Aljaža Antolina Marina Laušića, na levo krilo pa Arnela Jakupovića. Tudi tokrat v kadru ni bilo Josipa Iličića, ki po uradnih pojasnilih iz kluba po poškodbi stegenske mišice še ni nared za igro.

Sašo Bizjak

Trikrat je v prvem polčasu zadela Mura, a se na odmor odpravila z zaostankom. Že v tretji minuti se je začelo. Mariborski kapetan Martin Milec je potegnil po desni strani, poslal predložek pred Murin gol, tam pa je žogo preusmeril branilec črno-belih Kai Cipot. Z avtogolom so vijoličasti zagrabili vodstvo.

In ga na enak način podovojili! Tokrat je bil v vlogi podajalca Jakupović, v vlogi nesrečnika, ki je preusmeril žogo za hrbet vratarja Klemna Mihelaka, pa Darick Kobie Morris. Ne da bi en njihov igralec udaril proti golu, so gostitelji v 16. minuti že vodili z 2:0.

Pa se Prekmurci niso vdali v usodo. Da so lahko nevarni v napadu, je nakazal že Mihael Klepač, ko je pobegnil obrambi, se prebil do zmenka z vratarjem Mennom Bergsnom, ki je tudi tokrat med mariborskima vratnicama zamenjal obolelega Ažbeta Juga, a udaril mimo gola. Natančen pa je bil Lazar Zličić. Napadalni vezist je s strelom z razdalje v 22. minuti Muro vrnil v igro.

Saso Bizjak

Maribor je bil blizu, ko je Marin Laušić z globinsko podajo poslal Marka Tolića v protinapad, napadalni vezist je z levega krila našel Žana Vipotnika, prvi napadalec vijoličastih pa je iz težkega položaja zadel vratnico.

Darila nizozemskega vratarja gostje niso izkoristili. Po poigravanju Bergsna, ki se je preizkusil v preigravanju, in (slabo) podal, je žogo prestregel Žiga Kous, jo nastavil Mirlindu Dakuju, a prvi strelec Mure je omogočil vratarju, da se z dobrim posredovanjem hitro odkupi za napako. Ni dosti manjkalo, da bi se festival avtogolov nadaljeval v sodniškem dodatku prvega polčasa. Po Klepačevi podaji z levega boka je Bergsen sicer izbil žogo, a zadel Jana Repasa, od njega pa se je odbila v mrežo. 

Sašo Bizjak

Mura je še enkrat zapretila v začetku drugega polčasa, ko je v protinapad pobegnil Daku. Kosovski napadalec se je prebil mimo Šoštariča Karića, sprožil, a še drugič v večeru je neposredni dvoboj z najnevarnejšim v vrstah črno-belih dobil Bergsen.

Maribor je prednost oplemenitil v 69. minuti. Vipotnik je z bližine v svojem slogu za hrbet Mihelaka pospravil podajo Tolića. Stranski sodnik je sicer dvignil zastavico, a VAR-pregled je potrdil, da napadalec ni bil v prepovedanem položaju. Prvi strelec lige je tako z zamikom proslavil svoj 20. gol v sezoni. "Vipi, viola!" je grmel navijaški jug, ko je Krznar svojega prvega napadalnega aduta poklical na klop, ponudil priložnost mlademu Denisu Aljagiću. Prednost se ni stopila, Maribor jo je obdržal do zadnjega sodniškega žvižga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta