(FOTO) Benjamin prvič, Benjamin drugič in Slovenija je na Euru!

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.11.2023 23:00

Slovenska nogometna reprezentanca v razprodanih Stožicah z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča premagala Kazahstan in potrdila uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ognjemet je razsvetlil nebo, selektor se je znašel v zraku, na ramenih igralcev, 24 let po tem, ko je bila spesnjena, je tista že skoraj ponarodela Slovenija gre naprej spet aktualna. V Stožicah, kjer je padel rekord obiskanosti - 16.432 navijačev se je zbralo na največjem stadionu v državi -, je donela glasno. Ja, Slovenija gre naprej. Na zadnji tekmi kvalifikacij je naša nogometna reprezentanca potrdila uvrsitev na Euro 2024. Kazahstan, edini, ki bi še lahko podaljšal slovensko čakanje na veliko tekmovanje, je grizel, a na koncu je padel. Slovenija je z zmago z 2:1 potrdila drugo mesto v skupini H in dvignila vozovnico za poletje v Nemčiji.

Robert Balen

Selektor Matjaž Kek je znova na igrišče postavil standardno enajsterico, na igrišče sta pritekla tudi Petar Stojanović in Andraž Šporar, ki sta gostovanje v Köbenhavnu, kjer naša reprezentanca ni izkoristila prve zaključne žogice za uvrstitev na turnir najboljših v Evropi, izpustila, ker sta bila le po en rumeni karton oddaljena od prepovedi nastopa na zadnji tekmi skupine. Slovenija ni blestela. Žoga je bila večino časa v njeni posesti, igro je že zgodaj preselila pred kazahstanski gol, a domiselne akcije, ki bi prebila blok s tremi osrednjimi branilci v zadnji liniji, dolgo ni sestavila. Jan Mlakar je imel sicer dvakrat vodstvo na glavi, a je obakrat udaril premalo natančno, žogo poslal čez gol. 

Robert Balen

Prvi nekoliko daljši sprehod reprezentance, ki je del Uefine nogometne družine od leta 2002, čez sredino igrišča in prva luknja v slovenski obrambi nista bila kaznovana. Islam Česnokov bil neoviran pred slovenskim golom, udaril je z glavo, a žogo poslal v naročje Janu Oblaku. Precej bolj se je moral kapetan Slovenije potruditi deset minut kasneje, v 38. minuti, ko je udaril kazahstanski kapetan Abzal Bejsebekov. No, gol ne bi veljal, Česnkoov je bil pred tem v prepovedanem položaju.

Robert Balen

Slovenija je poskus kazahstanskega naleta prekinila na najboljši možni način. Petar Stojanović je potegnil v prodor po desnem krilu, branilec Jan Vorogovskij ga je ustavil, a ga je zadel v nogo. Poljski sodnik Szymon Marciniak si je ogledal posnetek, njegova sodba pa je bila jasna. Enajstmetrovka za Slovenijo! Benjamin Šeško jo je v 41. minuti spremenil v gol, s svojim petim zadetkom v kvalifikacijah je 20-letni zvezdnik Leipziga našo reprezentanco še približal Euru.

Robert Balen

Pa se Kazahstan velikemu tekmovanju, sploh prvemu v njegovi zgodovini, ni kar tako odrekel. Reprezentanca, ki si je že lani z uspešnimi nastopi v ligi narodov zagotovila možnost popravnega izpita v dodatnih kvalifikacijah, je udarila v začetku drugega polčasa. Ramazan Orazov je pred Oblakom pričakal podajo Maksima Samorodova z desnega krila. Član Kopra, eden redkih legionarjev v kazahstanski izbrani vrsti, je žogo spretno preusmeril v mrežo, v 48. minuti poskrbel za izenačenje.

Robert Balen

Dolgo Slovenija ni sestavila pravega odgovora. Adam Gnezda Čerin je sicer solidno udaril s prostega strela, a je vratar Igor Šatskij njegov poskus odbil. Lahko Kazahstan sestavi preobrat? Lahko Slovenija ostane brez Eura? Podobna vprašanja so se vrstila, ko so gostje postajali vse nevarnejši. A v 87. minuti je bilo dvomov konec. Slovenija je sestavila protinapad, rezervist Benjamin Verbič je sprejel žogo na levem krilu, si priboril prostor za strel in z desnico zanesljivo matiral vratarja. Gol za vodstvo! Gol za zmago! Gol za Euro! Poleti 2024 Slovenci ne bodo le opazovalci nogometnega spektakla, v Nemčiji bo donela tudi zdravljica.

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta