(FOTO) Maribor na Finskem poražen petič zapored, evropska jesen se zdi vse bolj nedosegljiva

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.08.2022 19:58

HJK je pred osem tisoč gledalci na Bolt areni Maribor premagal z 1:0 in v play-off evropske lige napredoval s skupnih 3:0. Vijoličasti, ki niso zadeli na treh tekmah zapored, čaka boj za konferenčno ligo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podaje Mariborčanov so bile tudi na Finskem nenatančne, streli pa neučinkoviti.
Gregor Wernig

Vrata v evropsko jesen so za Mariborčane vse bolj zaprta. Že res, da si bodo vijoličasti lahko dodatnih šest tekem na mednarodnih igriščih priborili preko play-offa za konferenčno ligo proti zmagovalcu dvoboja Cluj - Šahtjor Soligor, toda ob trenutni podobi čete Radovana Karanovića se zdi tudi tretji poskus za zagotovitev evropske jeseni velik zalogaj. Na zadnjih osmih tekmah je Maribor prejel 13 golov, vijoličasti pa so jih dosegli le štiri. Mreže Mariborčani niso ohranili nedotaknjene na zadnjih šestih tekmah, zadeli niso na treh zapored. Maribor je bil na Finskem pred zahtevno nalogo lovljenja dveh golov zaostanka po prvem obračunu s HJK. Čeprav so državni prvaki nanizali kar štiri zaporedne poraze in v prvi ligi zasedajo zadnje mesto, so v medijskih nastopih govorili o optimizmu in upanju, ki pa, resnici na ljubo, nista imela realne osnove, saj so vijoličasti po odhodu Anotineja Makoumbouja in poškodbi Martina Milca delovali razglašeno.

Mariborčani so med vikendom na derbiju zaradi poškodbe ostali še brez Max Watsona, zato je od prve minute v obrambni vrsti igral Sven Šoštarić Karić, ki se je vrnil po rahli poškodbi. V primerjavi s prvo tekmo s Finci sta v prvi postavi začela tudi Rok Kronaveter in Marko Božić.

Podporo so imeli vijoličasti tudi na Finskem, a prvakom to ni pomagalo. Trinajst golov na zadnjih osmih tekmah so prejeli Mariborčani, dosegli le štiri. 
Gregor Wernig
Gregor Wernig

Varovanci Radovana Karanovića so tekmo solidno začeli. V pol ure so nanizali nekaj strelov z razdalje: najprej Vladan Vidaković, nato Jan Repas, z roba kazenskega prostora je poskusil tudi Ivan Brnić. Toda vsi so streljali mimo okvirja. Sledilo je nekaj nenatančnih podaj vijoličastih, tempo njihove igre je padel in nevarni so začeli postajati tudi Helsinčani. V 33. minuti so modro-beli prvič zatresli mrežo Menna Bergsna, a je Abubakari pred strelom z glavo odrinil Vidakovića in sodnik je dosodil prekršek v korist Maribora. Slovenski prvaki so bili do sodnikovega podaljška nenevarni, v 47. minuti pa bi po prekršku nad Rokom Baturino nemški sodnik lahko pokazal na enajstmetrovko, a se je odločil drugače.

Mariborčani so protestirali, zelo zgovoren je bil v pogovoru s stranskim sodnikom ob izhodu z igrišča športni direktor Marko Šuler. Maribor še ni bil v izgubljenem položaju, čeprav je dva gola zaostanka v 45 minutah in ob slabi igri na zadnjih tekmah težko nadoknaditi. Ker je po prvih petinštiridesetih minutah rezultat ostal nespremenjen, je trener Radovan Karanović med polčasom v igro namesto Kronavetra in Ivana Brnića posla Žana Vipotnika in novinca Marin Laušića.

13 golov na zadnjih osmih tekmah so prejeli Mariborčani, dosegli le štiri
Gregor Wernig

Menjavi se nista obrestovali. V 54. minuti so, podobno kot na prvi tekmi, povedli sicer čez tekmo povprečni finski prvaki. Santeri Hostikka je žogo sprejel na robu kazenskega prostora, dovolj prostora in časa je imel, da je s strelom po tleh premagal Bergsna.

Najbližje izenačenju sta bila Baturina v 58. minuti, ko je odlično posredoval Conor Hazard, in Rok Sirk, njegov strel z glavo je prav tako ubranil vratar s Severne Irske.

Odzivi na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta