(FOTO) Maribor na Finsko po evropsko jesen, vijoličasti verjamejo v zgodovinski preobrat

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.08.2022 10:20

Nekaj čez 10. uro so se vijoličasti odpravili z mariborskega letališča v Helsinke, kjer bodo igrali šesto evropsko tekmo v tem poletju in skušali nadoknaditi zaostanek dveh golov s prve tekme proti HJK-ju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vijoličasti verjamejo, da evropska liga še ni izgubljena.
Andrej Petelinšek

V Helsinkih te dni poteka festival nogometa, oči nogometnih navdušencev pa v prestolnico Finske ne bodo uprte zaradi vijoličastih, ki so ob 10. uri krenili proti finski prestolnici z mariborskega letališča. Nocoj se bosta v evropskem superpokalu na olimpijskem stadionu pomerila Real in Eintracht, le dobro uro pred tem bodo Mariborčani končali z uradnim treningom dvesto metrov proč in kovali načrt, kako jutri pozno popoldan po slovenskem času narediti zgodovinski preobrat ter se uvrstiti v evropsko jesen po petih letih. Slovenski prvaki v tridesetih letih nastopanja v evropskih pokalnih in skoraj toliko sezonah v Evropi še niso nadoknadili zaostanka z 0:2, a ostajajo optimistični. V primeru izpada iz kvalifikacij za evropsko ligo bo Maribor igral v play-offu konferenčne lige proti zmagovalcu dvoboja Cluj - Šahtjor Soligorsk.

Nogometni festival v Helsinkih: Evropski superpokal kot predtekma Maribora

Andrej Petelinšek

Andrej Petelinšek

"Sem prvi med ostalimi, ki verjame, da nič ni izgubljeno. Na prvi tekmi je bila sreča na njihovi strani, pričakujem, da bo jutri na naši. Lahko si izborimo napredovanje," je v slogu zadnjih nastopov po težkih porazih (vsaj v izjavah) samozavesten trener Maribora Radovan Karanović. "Želim, da smo od prve minute odločni in hrabri, da pokažemo, zakaj smo tja prišli. Od začetka moramo provocirati in priti do gola, da lahko rezultat obrnemo," je njegov načrt. "Boleče je, ko si v nizu porazov, a v klubu skušamo na vse načine s fanti delati v pozitivnem vzdušju. Dvigniti moramo glave," je dejal snovalec taktike 16-kratnih slovenskih prvakov in znova poudaril, da rezultati zadnjih tekem niso realni pokazatelj kvalitete in forme njegove ekipe.

Karanoviča veseli v medijih in tudi osebno izražena podpora športnega direktorja Marka Šulerja, 53-letni trener poudarja, da se v klubu na povratni obračun pripravljajo v miru, čeprav sam ne spi povsem mirno: "Ne glede na vse, kar se dogaja, je v klubu mir. Niti ni časa, da bi razmišljali o čem drugem, saj so ves čas na sporedu tekme. Ekipa ima mir, zato sem tudi jaz optimističen."

Andrej Petelinšek

Finci naj bi bili pred povratnim obračunom prepričani v svoje napredovanje, lahkomiselnost HJK-ja bi lahko šla v korist Maribora, je prepričan Karanovič. "Bolj kot njihovi posamezniki je prvo tekmo odločilo dejstvo, da smo po dobljenem golu sklonili glave. Po dobrem prvem polčasu smo nato potrebovali dvajset minut, da smo se pobrali. Oni so to izkoristili in še drugič zadeli. Jutri bomo pozorni na te detajle. Najbolj pomembno je, da verjamemo, nedvomno pa moramo iti tudi v rizik, da nam uspe," še pravi Karanović.

Vladan Vidaković ima na nosu spomin na nedeljski derbi, a bo na voljo trenerju.
Andrej Petelinsek

V Helsinkih z ekipo ob že poškodovanih Martinu Milcu, Aleksu Pihlerju in Ažbetu Jugu ne bo tudi Maxa Watsona. Bo pa trenerju na voljo Vladan Vidaković, ki je na derbiju utrpel udarec v nos, kar potrjuje modrica. "Imamo možnosti, na Finsko ne gremo z belo zastavo, verjamemo v preobrat. Nič ni izgubljeno. Hitro se bomo morali navaditi na umetno travo. Nadejam se napredovanja," je podobnih misli kot trener srbski zvezni nogometaš, ki je takoj po prihodu v Ljudski vrt igral na vseh treh tekmah od prve minute, zaupanje strokovnega štaba pa mi zelo godi. "Čeprav po derbiju nismo imeli veliko časa, smo se trudili, da spremenimo nekatere stvari ter da smo boljši. Po porazih ni lahko, vzdušje ni najboljše, toda dobro delamo in rezultati se bodo morali popraviti," verjame Vidaković, ki si bo s soigralci evropski superpokal ogledal iz hotela.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta