(FOTO) Nasvidenje, kapetan, dober dan, prvo mesto: Maribor Tavaresovo slovo pospremil z zmago proti Aluminiju

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.05.2022 22:35

Vijoličasti bodo vsaj do ponedeljka, ko Koper čaka tekma proti Radomljam, na vrhu prve lige, Aluminij dokončno obstal brez možnosti za obstanek med elito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po tekmi so navijači - 9999 so jih prešteli v Ljudskem vrtu - še zadnjič objeli Marcosa Tavaresa.
Andrej Petelinšek

Poln stadion in slovo legende. Vse je bilo pripravljeno za praznik. Marcos Tavares, rekorder kluba po številu nastopov in golov, je zadnjič v karieri oblekel vijoličasti dres v Ljudskem vrtu. Njegova devetica, številka, ki jo je vse od prihoda v Maribor na začetku leta 2008 nosil na hrbtu, je odslej upokojena, prenovljena zahodna tribuna pa je dobila novo ime. Ime kapetana.

Film, navijaška koreografija, presenečenje s prihodom družne iz Brazilije obisk nekdanjih soigralcev … Vse je bilo v znamenju poklona največjemu med največjimi, ki so v 62-letni zgodovini kluba oblekli dres Maribora. Le eno poglavje je zapletlo idealen scenarij. Prvi polčas je bil vse prej kot ugoden za nogometaše Maribora. Aluminij, ki je v predzadnjem krogu lovil zadnjo rešilno bilko za uvrstitev v dodatne kvalifikacije in obstanek v prvi ligi, ni želel biti le gost na mariborski veselici. V 14. minuti je Tomislav Turčin z desne strani serviral žogo na glavo Johanu Nkami, vezist pa je z natančnim strelom Kidričane odpeljal v vodstvo. Aluminij je izkoristil prednost igralca več, zaradi poškodbe je tekmo predčasno končal Antoine Makoumbou, Aljaž Antolin, ki ga je zamenjal na sredini igrišča, pa še ni vstopil.

(FOTO in VIDEO) Čustveno slovo Tavaresa: Zahodna tribuna poimenovana po kapetanu, klub upokojil številko 9

Do začetka drugega polčasa je ekipa, ki vse od novembra ni okusila slasti zmage, držala prednost. Maribor se je vrnil v 57. minuti. Đorđe Ivanović, ki je vstopil v igro na začetku drugega dela, se je dokopal do strela s petih metrov in s svojim četrtim golom v sezoni poskrbel za izenačenje. Ni dosti manjkalo, da bi Aluminij hitro odgovoril, a je bil strel Nika Marinška za kak centimeter premalo natančen.

Bolj učinkovit je bil projektil Martina Milca v 62. minuti. Strel? Morda je bila podaja, zagotovo pa se je spremenila v strel. In to natančen. Martin Milec je poskusil z desnega roba kazenskega prostora, poskrbel za nekakšno reprizo zadetka Mitje Vilerja v kvalifikacijah za ligo prvakov proti Zrinjskemu leta 2017 in odpeljal vijoličaste v vodstvo.

Martin Milec je gol posvetil kapetanu.
Andrej Petelinšek

Da se vijoličasti za tri točke ne bi tresli vse do konca, je šest minut kasneje poskrbel Aljaž Antolin. 19-letnik se je dokopal do žoge ob branilcu Emirju Azemoviću, potegnil v protinapad in z diagonalnim strelom matiral vratarja Davida Nwolokorja. Aluminij je sicer še zatresel prečko, a zmage Maribora ni mogel več preprečiti. Vsaj do ponedeljka bodo vijoličasti držali prvo mesto na lestvico. Koper, do 35. kroga vodilna ekipa lige, bo takrat na Bonifiki gostila Radomlje.

Tudi Marcos mlajši je dočakal priložnost v članski ekipi.
Andrej Petelinšek

Aleš Mertelj, ki je na vijoličasti klopi zamenjal z rumenimi kartoni kaznovanega Radovana Karanovića, je zadnji vrhunec prihranil za 84. minuto. Marcos Tavares je dobil zadnje minute v Ljudskem vrtu. In sprožil ognjemet ob stadionu. Ni se mu izšlo, da bi v svojo zbirko zadetkov dodal še enega, je pa na igrišču dočakal še naslednika. Še Marcos Tavares mlajši je vstopil, poskrbel, da so se očetu uresničile sanje, ki jih je opisal v biografiji Legenda.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta