(FOTO) Sobota v Planici: "Če je po drugem mestu grenak priokus, vemo, kje smo"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.04.2023 14:09

Sobotni dan v Planici je Sloveniji prinesel ekipno drugo mesto, Anžetu Lanišku še drugo mesto med posamezniki. Boljši je bil le Stefan Kraft, tako individualno kot s svojo ekipo. Kaj so povedali akterji?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert Balen

Dve drugi mesti - tak je slovenski izkupiček po sobotnem tekmovalnem dnevu v Planici, za obe je "poskrbel" Anže Lanišek. Na preloženi posamični tekmi, kjer je štela le ena serija, ga je premagal le Avstrijec Stefan Kraft, ki je bil tudi junak ekipne tekme. V prvi seriji slednje je bil najboljši posameznik, čeprav je Slovenija zavzela prvo mesto. In četudi je pred zadnjima skokoma Krafta in Laniška v finalni seriji Avstrija že zaostajala za 21,6 točke, je na koncu zmagala. Kraft je namreč pristal pri 239,5 metra, Lanišek le pri 217 m. In domače slavje pred 20.000 navijači je šlo po zlu. 

Foto: Robert Balen

Laniška presenetila smučka

"Ne le, da sem dobro skakal. Ta zadnji polet je bil z mize celo najboljši. A malo me je presenetilo, da se je smučka postavila nizko, jaz sem se pa še vedno malce preveč 'zarinil' naprej. Zaradi tega me je malce razmetalo, izgubil sem hitrost in višino, zato sem v drugem delu poleta samo padal, namesto da bi me vleklo stran od skakalnice," je Anže Lanišek opisal "usodni" skok. Po dveh drugih mestih v treh urah je bil seveda zadovoljen, a ker sta tekmi potekali ena za drugo, stopničk na posamični tekmi niti ni uspel praznovati. A ni še konec, če že v soboto ni bilo slišati Zdravljice, bi ta lahko zadonela po nedeljski tekmi, ko bo ob 10. uri finale svetovnega pokala s 30 najboljšimi skakalci sezone: "Močno upam, da se bo zaslišala. Tudi jaz sem si jo želel že tokrat. Mislim, da smo si jo vsi. A pride tak dan. Še vedno moramo vedeti, da je drugo mesto odlično. Šest točk za Avstrijci, ki so letos gladko najboljši v pokalu narodov ... Imajo zelo, zelo, zelo močno ekipo. Treba je tudi vedeti, da mi nismo v najboljši postavi. Navsezadnje manjkata dva zelo močna člena, Žiga Jelar in Peter Prevc." 

Foto: Robert Balen

Prevc bi moral biti diskvalificiran

Če v domačih rokah ni ostala nobena zmaga, sta pa vsaj daljavi tekem. Pri 241,5 metra je na posamični tekmi pristal Timi Zajc, pri 240,5 metra na ekipni tekmi pa Domen Prevc, morda še malce jezen po skromnem enajstem mestu (220 m) na posamični tekmi. Z daljavama 240,5 m in 239,5 m je bil na ekipni tekmi najboljši med orli: "Fajn je slišati, da si lastiš najboljšo daljavo tekme. A že v nedeljo je nov dan. Na koncu šteje rezultat. To si bomo zapomnili. Je pa ta daljava lepa spodbuda. V bistvu sta oba skoka z ekipne tekme lepa spodbuda, ker tisti skok s posamične tekme je bil ..." Pod Domnovim nivojem, ja. Za nameček mu je grozila še diskvalifikacija: "V bistvu sem imel veliko sreče, ker se mi je dres strgal. Če bi šel na kontrolo, bi bil diskvalificiran." Za ekipno tekmo si je Prevc vzel "opremo, ki funkcionira." In čeprav sta mu uspela dva izjemna poleta, ne skriva, da je zaradi v finišu izgubljene zmage "nekaj grenkega priokusa. A to je šport. Ne izide se vsakič. Vsak od nas je oddelal, kolikor je bilo v njegovi moči. Izgleda, da ni bilo dovolj. Drugo mesto je še vedno odlično, žal pa je z grenkim priokusom." Njegov cilj na nedeljski tekmi bodo posamične stopničke: "Tega cilja še nisem izpolnil. Upam, da se mi bo to končno uresničilo. Metrov dol do številke 255 je še veliko!"

Foto: Robert Balen

Zajc si ne upa do 250 m

A pristati tam ... To je pa druga zgodba. "Nimam toliko poguma, da bi šel 250 m!" iskreno priznava Timi Zajc, ki mu je trener Robert Hrgota v finalni seriji ekipne tekme dodatno znižal zaletišče. Taktika je delovala, Zajc je z dodatnimi točkami zaradi nižjega naleta pristal pri 236,5 metra, s čimer je prav on pred zadnjimi skoki Sloveniji priboril izjemno izhodišče, 'zicer' za zmago. Vzrok za znižanje zaletišča je bila posamična tekma, na kateri je Zajc z 241,5 metra postavil daljavo dneva, a komajda obstal na nogah, skoraj bi tudi podrsal z ritjo, kar mu je prineslo tako nizke ocene, da je zadostovalo "le" za šesto mesto: "Skok z mize je bil za v knjige. A zaletna rampa je bila previsoko, prinesel sem preveč hitrosti. Takoj, ko sem prišel čez hrbtišče, sem začel lesti nazaj. Šlo bi predaleč. Zaletna rampa je bila namreč na številki 11, na ekipni tekmi, kjer sem dosegel podobne metre, pa 8. Potem veste, kakšna je razlika." Za razliko od Domna Prevca sam ni čutil grenkega priokusa, da je ekipa ostala brez zmage: "Jaz sem svojo nalogo opravil in sem zelo vesel. Če mi bo v nedeljo uspel še kak tak polet, bom zelo zadovoljen."

Foto: Robert Balen

Kos nezadovoljen

Četrti člen druge najboljše ekipe je bil Lovro Kos. Po kiksu na posamični tekmi, ko ni preletel niti 200 metrov (197,5 m), kar ga je uvrstilo na 30. mesto, celo 14 mest za debitantom v Planici, 18-letnim Rokom Masletom (225 m), se je zdelo, da je Hrgota naredil napako, ko ga je uvrstil na ekipno tekmo. A tam Kos več ni razočaral, pristal je pri 220 m in 215 m. No, s samokritiko si vseeno ni prizanašal: "Lahko smo veseli, da imamo takšne ostale tri fante, ki so vrhunski. Sam s svojimi skoki nisem zadovoljen. To ni bilo to, kar sem pričakoval od sebe. A če bi se zdaj sekiral, bi bilo še slabše. Napak je bilo ogromno." Kot je dodal, ga je še posebej skrbelo po omenjenem slabem skoku na posamični tekmi: "Ja, je bil kar pritisk. Na ekipni tekmi je vendarle drugače skakati. Vseeno čutiš določeno odgovornost do ostalih treh, ki bi te lahko grdo gledali." Niso ga, na koncu je bil tragični junak celo Lanišek. "Drugo mesto je sicer lep izkupiček. Škoda, šest točk ni veliko, a tako je," je ekipni rezultat komentiral Kos, ki si za nedeljo želi "približati HS-točki", torej 240 metrom: "Kaj več se pa tako ne da." 

​Vsakič ne moreš zmagati

Uspešno soboto je za konec podčrtal še trener Robert Hrgota: "Zelo lepa sobota. Lepo vreme smo si želeli nadgraditi z lepimi skoki. Dve drugi mesti - ni kaj dodati." Da se je nasmihalo še kaj več, ga ne gane toliko: "Celo dvakrat se je nasmihala zmaga. A vsakič ne moreš zmagati. Pred mesecem dni (na SP, op. p.) so se točke obrnile v našo korist, tokrat na ekipni tekmi pač ne. Za zmago se ti včasih mora vse poklopiti. Saj Anžetov drugi skok na ekipni tekmi je bil še lepši kot prvi, a nekaj je zmanjkalo v drugem delu. Moramo še pogledati, kaj. Če je ob drugem mestu grenak priokus, potem vemo, kje smo." 

 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta