(FOTO) Zgodovinski trenutek za slovenski šport: Rokometašice so na olimpijskih igrah!

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
14.04.2024 17:34

Po porazu z Nemčijo in suvereni zmagi nad Paragvajem je slovenska ženska rokometna reprezentanca premagala še Črno goro (30:26) in se prvič v zgodovini uvrstila na olimpijske igre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olimpijske sanje so postale resničnost.
RZS

Že res, da so slovenske rokometašice do zdaj nastopile na številnih velikih tekmovanjih, osemkrat na evropskem in prav tolikokrat na svetovnem prvenstvu, a kljub temu so ta konec tedna v Neu-Ulmu v Nemčiji spisale zgodovino. Kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah so po zmagi nad Črnogorkami zaključile na drugem mestu in z olimpijsko vozovnico v žepu. Kar se je pred leti zdelo nepredstavljivo, znanstvena fantastika, se je v zadnjih treh letih, odkar reprezentanco vodi črnogorski strokovnjak Dragan Adžić, uresničilo. Tako kot v soboto proti Paragvaju, ki so ga povsem razorožile in slavile kar z 32:14, so Slovenke tudi tokrat v tekmo vstopile odločno. Nekaj minut je sicer trajalo, a že sredi prvega polčasa so si Slovenke priigrale štiri gole prednosti, ki je do konca tekme niso izpustile iz rok. Do konca prvega polčasa je bilo še nekaj napetih trenutkov, v katerih so naše pokazale več zbranosti - in na odmor odšle s plus tri (14:11). Zelo razpoložena, ne le v prvem, ampak tudi v drugem polčasu, je bila vratarka in na koncu najboljša igralka tekme Amra Pandžić.​

RZS
RZS

S podobnim tempom so tekmo kariere, kot so jo poimenovale, nadaljevale v drugem delu. V napadu sta bili najbolj razpoloženi Tjaša Stanko in Ana Gros, čvrsta je bila tudi igra v obrambi, v tem aspektu celo ena boljših kadarkoli, Črnogorke proti njej niso imele veliko rešitev, priložnosti, da pridejo do slovenskega gola, so bile redke - veliko pove že podatek, da so v tistih trenutkih skoraj polovico od 15 golov dosegle iz najstrožjih kazni. Sredi drugega polčasa so se tekmice Slovenije sicer približale na tri gole zaostanka, a kaj več od tega jim ni uspelo, naše so znova prišle na svoje obrate in tekmo varno pripeljale do konca. Zmaga s štirimi goli razlike (30:26) je bila čista kot solza, uspeh, ki ga slovenski gledalci niso mogli spremljati na nobenem od televizijskih programov, pa bo še dolgo odmeval. Prva uvrstitev rokometašic na olimpijske igre je tudi premierna uvrstitev kateregakoli ženskega kolektivnega športa na največje tekmovanje. Slavje v Neu-Ulmu je bilo nepopisno, tekle so solze sreče, veselju pa kar ni bilo videti konca.

RZS
RZS

"Presrečna sem, preponosna na ekipo, na vse nas, ki od sebe dajemo vse. Najprej smo o tem uspehu sanjali, nato smo upali, na koncu pa verjeli. Uspelo nam je. Čestitke celotni ekipi, strokovnemu štabu in celi Sloveniji, ki je bila za nami, ki je verjela," je bila po tekmi čustvena kapetanka Ana Gros. "Vedeli smo, da ne bo lahko, a dokazali, da smo se zasluženo uvrstili na olimpijske igre. Zelo sem vesela, ponosna, da sem dobila priložnost v slovenski reprezentanci, da sem lahko uresničila svoje sanje. Če ne bi igrala za Slovenijo, mi to ne bi uspelo," pa je žarela Elizabeth Omoregie. Da so imeli vseh 60 minut tekme vse pod kontrolo, je po izpolnitvi velikega cilja dejal selektor Dragan Adžić, ki svojih varovank kar ni in ni mogel prehvaliti: "Pokazala se je neverjetna stabilnost ekipe, ne morete si predstavljati, kako ponosen in hvaležen sem vsem igralkam. S karakterjem, kot ga imajo, druge možnosti kot uvrstitev na olimpijske igre ni bilo. Fenomenalen rezultat. Ključ je bila igra v obrambi, ta vedno prinese vrhunski rezultat."

RZS
RZS

Slovenski reprezentančni rokomet doživlja pravi preporod. Potem ko so si pred slabim mesecem vozovnico za Pariz pod vodstvom selektorja Uroša Zormana zagotovili moški, se jim bodo v mestu luči zdaj pridružile še ženske, ki jih je na Bavarskem spremljalo okoli 50 slovenskih navijačev.

RZS
RZS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta