(INTERVJU) Oliver Bogatinov: "Nekateri nogometaši so bili za profesionalce pretežki"

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
12.10.2020 06:00

Športni direktor NK Maribor o prestopnem roku, odhodu Luke Zahovića, praksah Maura Camoranesija, navijaških intervencijah in očitkih o nezdravem načinu življenja nogometašev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Prestopna tržnica je v večini evropskih držav zaprta, ekipe pa sestavljene. Tudi v Ljudskem vrtu? "Ekipa je sestavljena z vidika prihodov, saj je prestopni rok v Sloveniji končan. Je pa odprt še ponekod v Evropi, denimo v Rusiji ali na Hrvaškem, pa tudi v Aziji in nekaterih drugih neevropskih državah. V zadnjih dnevih se še lahko zgodi nekaj zanimivega," je na začetku pogovora za Večer namignil športni direktor NK Maribor Oliver Bogatinov.

Kaj se lahko zgodi?

"Okoli Alexandruja Cretuja se v zadnjem času nekaj dogaja in obstajajo določene možnosti za prestop. Bomo videli."

Kaj pa okoli Kenana Pirića? Že v zaključku prejšnje sezone ste dejali, da si želi odhoda.

"Veliko se je govorilo, uradno pa se je zgodilo zelo malo."

Okrepitve ste pripeljali zgodaj, večino že v zaključku prejšnje sezone. Kako ste zadovoljni z njimi?

"Prišli so igralci, ki ekipi dajejo mladost in hitrost. Je to v tem trenutku že vidno? Mislim, da še ne, upam pa, da se bo ta element na igrišču čim prej poznal."

Jana Mlakarja ste dobili na posojo, Ažbe Jug, Jan Repas in Ilija Martinović pa so se pridružili po poteku pogodb s prejšnjimi klubi. Je bil tak model iskanja okrepitev v času, ki ga je močno zaznamovala koronakriza, nujen?

"Trg se je po zadnjih podatkih Guardiana zmanjšal za 50 odstotkov, evropski transferji so za polovico manjši v primerjavi z lanskimi, Angleži so denimo za prestope dali 400 milijonov manj. Točnega podatka za Slovenijo nimam, a padec je podoben. Ko ni prodaj, je posledično podobna zgodba tudi pri nakupih."

Oliver Bogatinov je namignil, da letošnje trgovanje v Ljudskem vrtu še ni zaključeno.
Andrej Petelinsek

​Drži informacija, da ste se ob prestopu Luke Zahovića s Pogonom, njegovim novim klubom, dogovorili zgolj za odstotke ob morebitni naslednji prodaji?

"Ja. S Pogonom smo šli v partnerski odnos za Luko Zahovića. Podobno je pri odhodu Nardina Mulahusejnovića v Koper in Martina Kramariča v Bravo."

Torej hipnega finančnega učinka od letošnjih prodaj ni bilo?

"Res je."

S prodajami nogometašev torej klub ni mogel nadoknaditi izpada dohodkov, ki sta ga prinesla obdobje koronavirusa in hiter izpad v Evropi?

"To je nova realnost. Od prvega dne opozarjamo, da bo imel koronaefekt posledice na delovanje našega kluba. Finančno smo stabilni. Kar je dogovorjeno, je z naše strani izpolnjeno. Kako se prilagoditi? Predvsem na način, ki ste ga že omenili, torej da pri prihodih ni velikih odškodnin. Prilagajamo se tudi z nižanjem mase plač. To so prvi ukrepi racionalizacije, ki jo je predsednik že večkrat javno napovedal."

Mnoge je presenetilo, da je bilo slovo od Luke Zahovića zelo tiho, brez slovesnosti, zahvale na igrišču, kot smo jih bili vajeni ob nekaterih prejšnjih odhodih.

"Slovesnosti, ki so bile organizirane s klubske strani, so imele osnovno vodilo, da gre za slovo z neposrednim stikom igralec-navijači. Za slovo od ljudi, ne od praznih tribun. Tudi za Aleksandra Rajčevića, ki je odigral več kot 300 tekem za NK Maribor, ni bilo slovesnosti v Ljudskem vrtu. Organizirana je bila na zadnji tekmi, ki jo je odigral v klubskem dresu. Luka Zahović pa je star 24 let, ni v zaključnem delu kariere, kot je denimo Rajčević, in se lahko še kdaj vrne v Ljudski vrt. Kolikor vem, sta odhajala v prestopih tudi Dino Hotić in Saša Ivković, pa ni bilo posebnih zahval ob igrišču, niti v predkoronskem času in ob gledalcih na tribunah. Tako da iskanje negativizma ob omenjanju tihega slovesa je nespoštljivo do kluba."

Čigava je bila želja, da odide?

"Da pride do kakršnegakoli dogovora, mora biti želja na vseh straneh. Če bi obstajalo nasprotovanje na katerikoli strani, dogovora ne bi bilo. Želja je bila obojestranska."

Andrej Petelinsek

Torej ste si tudi vi želeli odhoda? Zaradi finančnega vidika ali ga niste več videli v moštvu?

"Izhajal sem predvsem iz vidika in interesa igralca. V ospredje sem postavil Luko. Za klub je dal ogromno, pokazal se je kot vzorčni model, kako lahko tudi fantje iz naše nogometne šole pridejo v prvo ekipo, v njej igrajo, zabijajo, igrajo v ligi prvakov in v njej zabijajo. Kljub mladosti je vse to dosegel. Zanj je najboljše, da poišče sredino, kjer bo to sposobnost nadgrajeval."

Bi razmišljali enako, če bi imel igralec kakšen drug priimek?

"Popolnoma enako! Popolnoma enaka zgodba je bila z Mulahusejnovićem, pa nisem doživel takšnega vprašanja. Mulahusejnović je dober fant, kvaliteten. Iskal sem sredino, v kateri lahko s partnerskim odnosom naredimo zgodbo, kjer bo igralec igral, pokazal svojo kvaliteto. V Kopru to s svojimi goli upravičuje."

Je največji dosežek tega prestopnega roka za NK Maribor odhod 17-letnega Domna Zajška v Romo?

"Odhod v Romo je velika priložnost za fanta. Znova izhajamo iz vidika igralca - ne glede na to, kako se piše. Vračam se k prejšnjemu vprašanju. Ne moti me, da mi postavljate takšna vprašanja, bi pa se morda morali vi vprašati, zakaj jih postavljate, saj je princip delovanja popolnoma enak pri vseh fantih, ne gleda na to, kako se pišejo. Pri Zajšku smo gledali na njegov interes, njegov razvoj. Ko je prišla ponudba Rome na naš naslov, smo se odzvali, povabili fanta na pogovore in se skupaj odločili, da je za njega najboljše, da poskuša svoje nogometno znanje nadgrajevati v drugem okolju. So pa vsi fantje v Mariboru vedno dobrodošli. Kot je bil dobrodošel Jan Mlakar, so tudi Zahović, Mulahusejnović, Zajšek, Žan Celar, Nino Kukovec … Vsi so dobrodošli. Ne glede na to, kako se pišejo."

Ob predstavitvi trenerja Maura Camoranesija ste napovedali, da se bodo v ekipi zgodili nekateri odhodi. So se zgodili v tolikšni meri, kot ste želeli?

"Če poznate športno zakonodajo in pravila, veste, v kakšnem kontekstu je bilo to povedano. Nisem rekel, da bodo nekateri dobili odpoved delovnega razmerja, saj to v nogometu ne obstaja, rečeno je bilo v kontekstu nekega novega pogleda na nogomet in igralce."

Se večji remont ekipe obeta poleti 2021, ko dvanajstim igralcem potečejo pogodbe?

"Možen je. Kaj se obeta, bo čas pokazal. Res je, da s potekom pogodb dobimo velik manevrski prostor za spremembo ekipe."

Večni derbi je zaokrožil prvo poglavje napovedane nove zgodbe. Ste zadovoljni s prvo, spoznavno fazo, v kateri se je znašlo moštvo z novim trenerjem?

"Večni derbi gledam z dveh vidikov. Prvi je navijaški, po katerem je lahko težko kdo zadovoljen s prikazano kvaliteto na igrišču. Hkrati pa bi fantom težko očitali, da niso želeli, da se niso borili, da niso bili požrtvovalni. Primanjkovalo je nekaj dobrih odločitev, samozavesti v določenih situacijah, na splošno pa derbi po kvaliteti ni bil neki presežek. Na obeh straneh je bilo kar nekaj strahu. Je pa derbi pokazal zametke oziroma nove osnove ekipe, kar me navdaja z optimizmom, na čem lahko gradimo to sezono. Čisto konkretno: morda se sliši smešno, a nobena ekipa si v tem delu sezone proti nam ni pripravila tako malo priložnosti kot Olimpija. Bravo smo premagali s 4:1, a so streljali na naša vrata s skoraj vseh mogočih položajev, tokrat pa je bila tekma bolj nogometna in resna. Vsaj za moj okus."

Sta bila prejšnjo nedeljo na igrišču Ljudskega vrta najresnejša konkurenta za naslov prvaka?

"Mislim, da ja. Treba je dodati še Muro, ki je v prejšnji sezoni osvojila pokal, v tej pa si verjetno želi nadgraditi uspeh. Celje je aktualni prvak - na tem mestu pošiljam vse čestitke za osvojen naslov, a mislim, da je bil ta uspeh ob njihovih uspešnih igrah posledica slabe Olimpije in Maribora. Mojo tezo na neki način potrjujejo rezultati naših ekip v evropskih tekmovanjih."

Mauro Camoranesi je na štirih tekmah osvojil pet točk, kar po visokih standardih NK Maribor ni ravno bleščeč izkupiček. Kako ste zadovoljni s trenerjem? Je bil prava izbira?

"Več kot zadovoljen sem, presrečen, da je del nas. Trenerjevo delo se ne ocenjuje samo po rezultatih. Jedro ekipe je bolj ali manj podobno kot lani, čas je, da se fokus obrne tudi na igralce, saj oni neposredno odločajo na igrišču. Mauro ima svoj pogled na nogomet, treba mu je dati čas, da lahko svoje ideje preko igralcev manifestira."

Bogatinovu se zdi nujno, da je Camoranesi uvedel strožji režim profesionalnega življenja.
Andrej Petelinšek

Sam pravi, da se njegove ideje že prijemljejo. Uveljavlja jih tudi s spremenjenim režimom treningov. Kako je ekipa reagirala na vse spremembe, ki so sledile izpadu iz Evrope?

"Sprememba režima treningov je bila nujno potrebna. Vračamo se k osnovam. Zame je skorajda nujno, da fantje, profesionalci, ki živijo od nogometa, pridejo zjutraj v službo, tu pojedo zajtrk, se pogovorijo, trenirajo od desetih do dvanajstih, da ostane še nekaj časa za individualno delo, popravke, videoanalize, pogovore … Vesel sem, da se vračamo k tej osnovi, ne pa, da se fantje za trening zberejo pet minut prej, po njem pa se niti dobro ne stuširajo in so nekateri že doma ali, da ne govorim, na kakšnih drugih mestih."

Javno ste izpostavili odgovornost igralcev. Ste s tem dobili reakcijo, ki ste jo želeli?

"Mauro je zadovoljen z odzivom fantov. Zame je to najpomembnejše. On je vsak dan v stiku z njimi, njegova opažanja veliko štejejo. Zadovoljen je s pripravljenostjo na delo. Zdaj je reprezentančni premor. V takih obdobjih bi se lahko povezali, nadgradili nekatere stvari, se boljše spoznali in poskušali Maurove ideje prenesti na igrišče, a imamo - žal in hkrati na veselje - sedem odsotnih reprezentantov, kar se, mislim, še nikoli ni zgodilo. Ob treh članskih, Mitroviću, Cretuju in Piriću, so štirje še v selekciji Slovenije do 21 let. To nam otežuje spoznavno obdobje, a smo veseli, da imamo reprezentante, saj to kaže, da selektorji zaupajo našemu delu, našim fantom. Igranje za reprezentanco je velika čast in je v določenih trenutkih tudi pred klubskimi interesi."

Tudi tuji selektorji so pozorni na vaše nogometaše.

"To lahko pomeni marsikaj. Cretu je denimo na tekmi v Avstriji pokazal, da lahko na višjem nivoju odigra popolnoma primerljivo z močnim nasprotnikom. To kaže, da lahko včasih tudi sredina izrazi potencial pri posamezniku."

Po prijateljski tekmi Slovenije s San Marinom so se pojavile šale, da bi lahko v Mariboru razmislili, da Nemanjo Mitrovića, strelca dveh golov, prestavite v napad.

"Ja, tudi pri nas so se pojavljale šale v stilu: kdo pravi, da nimamo strelca? (Smeh.) Vsaka tekma, ki se konča z zmago, daje igralcem dodatno samozavest. Verjamem, da jo je Mitroviću prinesla."

Je pa reprezentančni premor odprl tudi bolj negativne zgodbe. Zaradi pozitivnih testov na novi koronavirus v mladi reprezentanci je morala v karanteno cela ekipa Mure, z igrišč se je moral umakniti tudi Bravo.

"Taka je zakonodaja, takšna so pravila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in mi jih moramo spoštovati. Osebno pa mislim, da je praksa, ko mora zaradi enega pozitivnega primera cela ekipa za deset dni v karanteno, sodnik, ki je bil prisoten na tekmi, pa lahko sodi naprej, žalitev za zdravo kmečko pamet. Primeri iz košarke kažejo, da imajo ekipe po Evropi druge standarde, pri nas pa veljajo posebna pravila, ki niso usklajena z evropskimi. To povzroča škodo slovenskemu športu. Kaj več kot povedati, da imamo zakonodajo oziroma pravila, ki so, v primerjavi z Evropo, škodljiva za Slovenijo in Slovence, ne moremo."

Na začetku sezone sta NK Maribor in NK Olimpija pozvala k spremembi prakse, ki z eno okužbo prinese karanteno za celo ekipo. Vas niso poslušali?

"Želimo pomagati. Če nas kdo vpraša, povemo svoje mnenje, lahko pomagamo s kontakti in informacijami, kako se tovrstne situacije rešujejo v tujini, ne moremo pa spremeniti zakonodaje, ne moremo spremeniti Kreka, niti pogleda na koronavirus pri naših politikih in odločevalcih. Ne vem, kje je meja. Zaenkrat je postavljena na točki, ko igralci morajo v karanteno, sodniki ne, gostilne so lahko odprte, publike na stadionih pa ne sme biti … Je to prav ali ne? Moje mnenje niti ni pomembno, je pa pomembno, da spoštujemo zakone, verjamemo našim politikom."

Zadnji derbi je tudi imel negativno plat. Po tekmi so se z zahodne tribune slišale konkretne grožnje, uperjene proti nogometašem.

"Moje mnenje o teh dogodkih je postavljeno v kontekst kulture, ki velja v naši državi. Naši navijači so zvesti, so del kluba, želijo klubu le najboljše, svojo vnemo, željo in pripadnost pa kažejo na način, ki jim je najbolj pisan na kožo. Mislim, da je to že stvar družbene ureditve, pravil, zakonodaje. Kdaj se konča svoboda govora in kdaj besede prestopijo drugo mejo? Delal sem v Savdski Arabiji, kjer je ta meja postavljena čisto drugje. Če tam rečeš sodniku j… ti m…, lahko dobiš deset mesecev prepovedi igranja. Ne bi želel kopirati kakršnegakoli sistema, želim pa povedati, da je to stvar družbe, kako strpni smo postali do nekaterih stvari in kakšne načine za izražanje nam družba dovoljuje. Prepričan sem, da naši navijači tudi s prihodom na trening dan pred derbijem niso želeli nikomur škodovati, ampak je bil njihov namen spodbuditi ekipo, dati fantom signal, da kljub koronasituaciji, ko ni nobenega na tribunah, še obstajajo ljudje, ki spremljajo nogomet in jim je mar za ta klub. To je bil glavni namen sporočila. Če je bilo povedano spretno ali nespretno, pa je že stvar družbenega dojemanja."

Že na gostovanju v Sežani so navijači nogometašem očitali neprimeren način življenja izven stadiona. So bili ti očitki upravičeni?

"Razumem navijače, ki od športnikov pričakujejo, da športno živijo. Zanimivo vprašanje, v odgovoru bom skušal biti zanimiv. Mauro je s svojo ekipo uvedel jutranje tehtanje, da bi videl, kdo je fizično pripravljen in kdo ne. Ugotovljeno je bilo, da je delež telesne maščobe pri nekaterih fantih nad mejo, ki je za športnike primerna. Tudi teža je bila pri nekaterih previsoka. Po drugi strani pa to ni nujen vzrok, da tekme ne bi zmagali. Poglejmo Severne Irce in bomo videli, da se da zmagovati tudi s trebuhi. Hočem povedati, da nam mora biti v prvi vrsti pomemben rezultat na igrišču. Je profesionalno, da nekdo z desetimi kilogrami viška igra nogomet? Lahko rečemo, da ne, ne moremo pa reči, da je to edini vzrok za rezultate. So tudi drugi dejavniki, da lahko nekdo na igrišču počne, kar najboljše zna. Zato je Maribor zame tudi letos favorit za osvojitev prvenstva, saj je še veliko rezerv in potenciala, ki ga je treba izkoristiti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta