Kapetan si zasluži upokojitev na najboljši način: Na igrišču v Ljudskem vrtu dva Marcosa Tavaresa

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
13.05.2022 07:01

Maribor bo lovil zmago, Aluminij obstanek, Marcos Tavares pa bo jutri zadnjič v vlogi aktivnega nogometaša stopil na igrišče v Ljudskem vrtu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na treningih sta že združila moči, v soboto pa bosta oče in sin (morda) skupaj zaigrala v Ljudskem vrtu.
Nk Maribor

Tekma ne bo običajna. Ne le zato, ker bo Maribor lovil zmago, s katero bi ohranil vsaj nekaj možnosti za naslov prvaka, Aluminij pa grabil za zadnjo rešilno bilko, ki bi mu prinesla kvalifikacije za obstanek med prvoligaši. V soboto bo v ospredju … legenda. Marcos Tavares bo odigral zadnjo tekmo v Ljudskem vrtu.

Kaj pripravljajo štajerskemu Brazilcu, s 591 nastopi in 211 goli rekorderju kluba, vijoličasti še niso razkrili, so pa pozvali navijače, naj na tekmo, ki se bo začela ob 20.15, pridejo nekoliko prej. Ob 20. uri bo na sporedu svečanost. "Biti moramo maksimalno motivirani, saj se od aktivnega igranja poslavlja naš dolgoletni kapetan, legenda tega kluba. Zaradi več razlogov moramo to tekmo odigrati maksimalno angažirano," je poudaril trener nogometašev Maribora Radovan Karanović.

V kadru oba Tavaresa

Scenarij, kako bodo sklenili Tavaresovih 13 let in pol pod Kalvarijo, je tudi on zadržal zase, je pa potrdil, da bo ob 38-letnem napadalcu v kadru tudi njegov sin Marcos mlajši. V načrtu je, da član slovenske reprezentance do 18 let, ki se je v tej sezoni v mladinski ekipi vijoličastih podpisal pod tri gole, tudi zaigra. "Protokol bo malo drugačen, v vsakem primeru si po vsem tem, kar je naredil za klub, zasluži, da se poslovi na najboljši možen način. Mislim, da scenarij na koncu ne bo odvisen od rezultata," je Karanović namignil, da se bo uresničil vsaj en del idealnega načrta za zadnje dejanje v karieri dolgoletnega kapetana. S 159 goli rekorder slovenske lige je večkrat poudaril, da želi na zadnji tekmi zaigrati skupaj s sinom.

Tudi v tej sezoni štajerski Brazilec kaže, da ni izgubil strelskega instinkta.
Sašo Bizjak

Jutri bosta v Ljudskem vrtu zagotovo dva Tavaresa, kako pa bo poleti? Bo Marcos mlajši prevzel štafetno palico od očeta in dobil priložnost v članskem moštvu? "Fant ima nedvomno očetove gene, v prihodnosti bo zagotovo pokazal, da gre za kvalitetnega igralca, je pa zdaj še prehitro govoriti o njegovi kvaliteti," se predaleč v prihodnost ni želel ozirati šef vijoličaste slačilnice. Bolj zgovoren je bil, ko je padlo vprašanje o legendi. Dobro ga je spoznal že, ko je bil trener v mlajših selekcijah kluba. "Od prihoda je enak, ni se spremenil. Res je dobra oseba in odličen igralec. Pri njem se vedno čuti pozitivna energija, o nogometnih kvalitetah pa je tako brezpredmetno govoriti, saj z vsako potezo dokaže, da je pravi idol. Vsakemu igralcu pa tudi nam, športnim delavcem v tem klubu, je lahko vzor," je poudaril Karanović.

Golov bo še več

Iz slačilnice je prišla podobna ugotovitev. "Moje mnenje se ni kaj dosti spremenilo. Že prej, ko sva bila nasprotnika, sem ga dojemal kot dobrega igralca in dobrega človeka. Nikoli ni bilo kakih provokacij s katerekoli strani. Čestitam mu za odlično kariero, naredili bomo vse, da mu še zaključek polepšamo," je dejal Rok Kronaveter, ki se je s Tavaresom bodel v dresih Drave, Rudarja in Olimpije, od poletja 2019 pa je njegov soigralec v vijoličastem. "Vse skupaj bi rad povabil na to pomembno tekmo, da se pridejo poslovit od največjega igralca Maribora vseh časov - to si zasluži - in nam dajo podporo za tekmo, ki jo enostavno moramo dobiti," je še poudaril Kronaveter.

"Čestitam mu za odlično kariero, naredili bomo vse, da mu še zaključek polepšamo," o Tavaresu pravi Rok Kronaveter.
Andrej Petelinšek

Ni izključeno, da bo Tavares že zdaj rekordno znamko zadetkov v prvi ligi še popravil. "Upam, da bomo tekmo pripeljali v to smer, da bo lahko čim več igral, dobil čim več minut. Normalno, poskusili mu bomo omogočiti, da zabije še ta gol. Je pa res, da potem ostane še ena tekma, mogoče bo golov še več," 35-letni Mariborčan verjame, da kapetan še ni rekel zadnje besede. Z goloma v Kidričevem in Sežani je Tavares že dokazal, da ni izgubil strelskega instinkta. "V takih trenutkih ekipa potrebuje bolj izkušene igralce, ki znajo reagirati, ne razmišljajo o tem, kako pomembna je tekma, ampak igrajo svojo igro. V zadnjih letih so se kariere podaljšale, še starejši igralci igrajo. To je samo dobro za nogomet. Moraš pa narediti vse, da si v optimalni formi, na tak način pomagaš ekipi, sicer nima smisla vztrajati," je o vlogi starejših igralcev dejal Kronaveter, s petimi goli drugi strelec vijoličastih v tej sezoni.

V prvem planu tri točke

Ne boji se, da bi nogometaši zaradi poklona rekorderju popustili na tekmi. Tudi trener verjame, da bodo tri točke ostale v Ljudskem vrtu. "V prvem planu so zagotovo tri točke, njegova poslovilna tekma je samo nadgradnja. Pričakovali smo, da se bo to zgodilo v še boljšem vzdušju glede naše pozicije na lestvici, a v vsakem primeru je naša naloga na tej tekmi zmagati in tako pomagati Marcosu, da se na najlepši možen način poslovi od publike," je zaključil Radovan Karanović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta