Kdo prihaja na Fazanerijo: Klub z Ronaldom, ki ni počakal na Mariborčane

Borut Planinšič Borut Planinšič
23.09.2020 08:25

Če odštejemo leto 2017, ko ga je šokiral Osijek, PSV že od leta 1997 čisto vsako sezono igra v skupinskem delu lige prvakov ali evropske lige

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Klub strašnega evropskega ugleda pride jutri v Fazanerijo. Ne le zato, ker je leta 1978 osvojil pokal Uefe, ker so leta 1988 Hans van Breukelen, Eric Gerets, Ronald Koeman ... v finalu premagali Benfico in postali evropski prvaki. Največja podviga PSV-ja sta že oddaljena. Osmina finala lige prvakov 2016 ali pa predlansko mučenje v ligi prvakov z Barcelono, Interjem in Tottenhamom ter lansko v evropski ligi s Sportingom, Rosenborgom in Laskom so novejšega datuma. Toda PSV je med nogometno elito takšna stalnica, da je - če odštejemo leto 2017, ko ga je šokiral Osijek - v skupini lige prvakov ali evropske lige čisto vsako sezono vse od leta 1997! In na tej poti je že brodil čez slovensko oviro. Čez Maribor.

Poletje prej so se vijoličasti tolkli z Ajaxom. Leta 1998 so spoznali drugo silo nizozemskega nogometa. V Eindhovnu so se takrat še vsi menili o Ronaldu, onem pravem ali prvem Ronaldu, kakor hočete. Težko so preboleli, da so ostali brez Brazilca, ki je v PSV prišel na predlog Romaria, še enega velikana, ki je zabijal gole v Eindhovnu, od tam pa sta jo oba mahnila v Barcelono in naprej med največje nogometaše v zgodovini. S sijajno popotnico je Maribor odletel na Nizozemsko, z zmago z 2:1, potem ko je Peter Breznik v 84. minuti v Ljudskem vrtu šokiral moštvo slovitega trenerja Bobbyja Robsona. Anteja Šimundže, ki PSV kot trener Mure spozna jutri, ni bilo zraven, tisto poletje je podpisal za Malmö in se v Ljudski vrt vrnil še pravi čas za pohod na prvo mariborsko ligo prvakov. Pa bi bila lahko elita v mestu že leto prej. Na stadionu Philipsa, multinacionalke, brez katere v Eindhovnu ne bi bilo kluba, vsaj takega ne, so vijoličasti vodili z golom Daliborja Filipovića, ki je zadel že na prvi tekmi. Pri rezultatu 1:1 je Damjan Gajser stresel vratnico. Maribor se je v naletu domačih izvlekel v podaljšek, tam pa z 1:4 padel proti moštvu, ki je imelo Ruuda van Nistelrooya, 22-letnika, ki je pozneje prek Manchester Uniteda začel svojo pot med legende.

Dalibor Filipović za prekmurski navdih: leta 1998 je PSV-ju zabil dva gola. 
Janko Rath
Igor Napast

Kdo je njegov današnji naslednik? Donyell Malen, 21-letni nizozemski reprezentant, napadalec, ki je bil lani že na nakupovalnem seznamu Barcelone, Liverpool ga je opazoval, Arsenal ga je hotel nazaj, saj je pri Londončanih že bil kot mladinec, a so ga prodali nazaj na Nizozemsko. Prejšnji teden je PSV v svoje 150 milijonov evrov vredno moštvo vzel še veterana Erana Zahavija, strašnega strelca, ki ga je Slovenija spoznala v zadnjih kvalifikacijah za Euro.

Nemškemu trenerju Rogerju Schmidtu, prvaku le v Avstriji s Salzburgom, so zaupali zahtevno nalogo, da klub dvigne čez Ajax, s katerim tekmujeta v naslovih državnega prvaka. V Amsterdamu vodijo s 34:24 in bi najbrž imeli še trofejo več, če Nizozemci aprila v koronakrizi ne bi prekinili prvenstva, ne da so razglasili zmagovalca. PSV je končal na četrtem mestu, kar je zadostovalo za kvalifikacije za evropsko ligo. Nizozemski rating je seveda dovolj visok, da se mu ni bilo treba mučiti v prvem in drugem krogu, za Muro se je ogrel z zmagama v državnem prvenstvu. S 3:1 je v Groningenu pokvaril slovesno vrnitev Arjena Robbna, ki je lani pri 35 letih končal kariero in si premislil, v soboto je nepričakovano težko, v četrti minuti sodnikovega podaljška, z 2:1 padel mali Emmen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta