Končno tudi Maribor s prevaro čez tekmeca, klani v garderobi Mure

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
03.05.2023 18:28

Čeprav ni izzval pravega odziva po porazu v Celju, je Damir Krznar zadovoljen z zmago vijoličastih proti Muri, Dejan Grabić pa je izpostavil razkol v ekipi, ki jim stoji na poti do uspehov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Če je bil prvi izziv od treh v osmih dneh, ko bo padla dokončna sodba, kako uspešna bo sezona 2022/23 za nogometaše Maribora, štajerski derbi v Celju, pretežak, so z drugim opravili bolje. Na generalki pred sobotnim finalom pokala proti Olimpiji so v 34. krogu prve lige v Ljudskem vrtu s 3:1 premagali Muro. Vodstvo z 2:0 so zagrabili, ne da bi enkrat sami sprožili strel proti golu. Branilca Mure Kai Cipot in Kobie Morris sta jim z avtogoloma prinesla prednost. "To je draž, ki jo nogomet prinaša. Prvi avtogol je bil izsiljen z odlično paralelo, čvrsto podajo Milca - verjetno bi ta žoga končala v golu, tudi če se je njihov igralec ne bi dotaknil. Drugi se je zgodil po hitro izvedeni prekinitvi. Končno smo tudi mi nekoga prevarali," se je na akciji, ki sta ju s podajami začela kapetan Martin Milec in Arnel Jakupović, spomnil trener vijoličastih Damir Krznar.

Klani odnesli Murino povezanost

Mura ni bila brez priložnosti. Lazar Zličić jo je s strelom z razdalje vrnil v igro, v finišu prvega polčasa so gostje celo izenačili, a je bil (avto)gol Jana Repasa razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, vratar Menno Bergsen, ki je na čelu mariborske obrambe znova zamenjal obolelega Ažbeta Juga, je dobil dva neposredna dvoboja s prvim strelcem črno-belih Mirlindom Dakujem … "Podoba je boljša, a nonstop govorimo o energiji, povezanosti, s katero ti neki nogometni bog vrne, da zabiješ ali ga ne dobiš," je razloge za drugi zaporedni poraz poiskal trener Mure Dejan Grabić. Odkrito je spregovoril o težavah na Fazaneriji: "To povezanost smo imeli na prvih treh tekmah mojega mandata, zato smo takrat zadevali tudi iz polpriložnosti, preživeli, ko so imeli nasprotniki več priložnosti. Zdaj pa je pri nas tako zelo jasno, da nimamo prave timske energije v slačilnici. To je eden večjih problemov. Klane je treba razbiti in povezati ekipo. Da se ne delimo na Slovence, tujce, takšne in drugačne … Ko si povezan, živiš eden za drugega, lahko tako tekmo tudi obrneš."

Sašo Bizjak

Po porazu v Ljudskem vrtu je Mura obdržala le še minimalne možnosti za skok na četrto mesto in kvalifikacije za konferenčno ligo. Že danes jim lahko trenutno četrti Koper pobegne na v zadnjih dveh krogih neulovljivih sedem točk prednosti. "Ko je slačilnica zdrava, tekmovalna, prijateljska, poštena, je to 90 odstotkov uspeha. To ni kritika posameznemu igralcu ali kazanje s prstom, to je naša težava. Da se o tem ne govori toliko, je očitno stvar mentalitete. Vsi se nekaj skrivamo, razmišljamo, kaj si bo kdo mislil, namesto da bi se odkrito pogovarjali," je še izpostavil Grabić. "Vzdušje in zdrava konkurenca sta ključna, da ekipa naredi rezultat. Strinjam se, da moramo igralci popraviti vzdušje, biti bolj iskreni, si povedati, če ima kdo kak problem, ne pa, da poskušamo nekaj naokrog. To bi nam pomagalo. Kolektivno moramo dojeti, da igralci nismo nikomur zanimivi, če smo šesti," pa je trenerju pritrdil Lazar Zličić.

Jezikova juha ni sprožila reakcije

Tudi mariborski trener ni dobil reakcije, ki jo je pričakoval po zdrsu na tretje mesto prvenstvene lestvice. "Iskreno, nisem bil zadovoljen z vzdušjem med Celjem in Muro. Ne glede na to, koliko smo jih 'pumpali', jim postregli z jezikovo juho, jih napadli, pa tudi bodrili, nisem videl prave reakcije v smislu pozitive in vere vase. Zato je ta zmaga tako dobrodošla. Mojstri PR-ja bodo rekli, da so bili samo zelo resni in osredotočeni, jaz pa iskreno priznam, da sem se bal," je povedal Krznar. Prvič po zimskem premoru je v začetno enajsterico uvrstil osrednjega branilca Nemanjo Mitrovića. "Tekma v Celju ni bila na naši ravni. To te malo zamaje, vstopi in izstopi iz postave so bili po idealnem načrtu prav takšni, a sem se vprašal, če gremo v to tveganje, saj Mitrović dolgo ni igral. Nisem se bal zanj, saj je izkušen igralec, s svojo fizionomijo odgovarja tistemu, kar Mura zahteva. Bili smo hrabri, nismo odstopili od načrta in to nas je nagradilo," je pojasnil razloge za rotacije v postavi.

Še bolj bolečo zaušnico kot v sredo Štajerci lahko danes Prekmurcem zadajo Primorci - na nitki visi vstopnica za Evropo.  
Sašo Bizjak

Štajersko zmago je potrdil Žan Vipotnik. S svojim 20. golom v sezoni! "Vsi, ki so nogomet igrali vsaj amatersko, vedo, kako težko je zabiti tak gol, kako težko je podstaviti nogo, da sploh zadeneš tako žogo. To je dokaz, da lahko pride do 20 golov. Samo rojen strelec lahko to naredi," je Konjičana pohvalil trener. Vipotnik je postal prvi nogometaš Maribora, ki je ujel mejnik 20 golov v eni sezoni po Klitonu Bozgu (1999/2000) in šele tretji v ligi v zadnjem desetletju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta