Košarkarska reprezentanca: V boj za vsakogar, a klubi rečejo - ne

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
07.11.2022 18:08

Zdesetkana, malodane B-reprezentanca se je zbrala pred novembrskimi kvalifikacijami, na katerih si Slovenija že lahko zagotovi nastop na SP 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert Balen

Z dopoldanskim treningom je slovenska košarkarska reprezentanca začela priprave na novembrski cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023, v katerem se bo v petek ob 13. uri v gosteh udarila proti Izraelu, v ponedeljek ob 18. uri pa v Kopru proti Nemčiji. Tik pred zdajci je v ekipi prišlo do spremembe; Luko Lapornika, ki ga muči poškodovan gleženj, je nadomestil član Mornarja iz Bara, sicer pa polbrat nekdanjega NBA-jevca Saše Vujačića Petar Vujačić. Že popoldne je bila ekipa skoraj popolna, manjkal je le član Partizana Gregor Glas, danes pa se bo priključil še selektor Aleksander Sekulić, ki ga je na uvodnih treningih zamenjal pomočnik Dalibor Damjanović.

V upanju na prihod Glasa

"Kot vedno je zaradi nedeljskih klubskih tekem, letalskih povezav in ostale logistike na uvodnem treningu nekaj manjkajočih. Jordan Morgan, Edo Murić in Žiga Samar zato dopoldne še niso trenirali. Kot vse evroligaške košarkarje tudi Gregorja Glasa v četrtek še čaka evroligaška tekma (v Pireju proti Olympiakosu, op. p.). S Partizanom smo še v stikih. Prvo moramo počakati tekmo, potem bomo pa videli ... Mislim, da za prvo tekmo proti Izraelu še ne bo na voljo, za drugo tekmo pa delamo vse, da bi se nam lahko pridružil," upanje na milost beograjskega kluba polaga direktor reprezentance Matej Likar.

A negotov ni le Glasov nastop, tudi Edo Murić, eden od dveh aktualnih reprezentantov, ki sta igrala na Eurobasketu (drugi je Samar), je v nedeljo po tridnevnem počitku za Olimpijo zaigral po injiciranju protibolečinskih sredstev v koleno. "Saj to niti ni edina poškodba v ekipi. Bomo še videli, kaj bodo rekli zdravniki in fizioterapevti. Je pa tudi Edo dovolj izkušen, da pozna svoje telo in ve, kako odreagirati. Gotovo bomo našli pravi kompromis, ki bo zadovoljil tako reprezentanco kot klub in igralca," dodaja direktor.

Petar Vujačić in širši javnosti manj znani soigralci stavijo na neobremenjenost, igrivost in energijo. 
Foto: Robert Balen

Prav zaradi omejenega kadra so v reprezentanci skušali privabiti druge evroligaše, kot sta Klemen Prepelič (Valencia) in Mike Tobey (Barcelona), a v klubih ni bilo posluha: "Resda se nekaj dela na relaciji Fiba-evroliga, a na koncu odločajo klubi. Fiba je celo preložila kvalifikacije za en dan, a v evroligi je temu sledila le tekma Virtus - Milano. Za vsakega igralca smo šli v boj, da ga dobimo, a klub je tisti, ki reče ja ali ne." In ker ni bilo možnosti za Tobeyja, mesto naturaliziranega košarkarja tako spet zaseda Jordan Morgan.

Mladi Vujačić opozarja na napake

Bo pa prvič zraven 22-letni Petar Vujačić, ki je prvič nase opozoril pred petimi leti, ko se je želel iz Rogaške preseliti v Partizan, a mu veliki met zaradi sporov in težav z dokumentacijo ni uspel. Po zadnjih dveh sezonah, ko je spet blestel v Rogaški, pa zdaj igra vidno vlogo za črnogorskega ABA-ligaša Mornar iz Bara. In Sekulić tega ni mogel spregledati. "Resda sem v reprezentanci prvič, a večinoma poznam vse fante. Prvič sem spoznal le Urbana Klavžarja (18-letnik igra v Španiji, letos je dres Reala zamenjal za Murcio, op. p.)," je po prvem treningu dejal mladenič.

Foto: Robert Balen

Čeprav je celotna zasedba mlada, ob tem pa je vprašanje, kdo od nje bi sploh zaigral na SP, ima že v tem ciklu teoretično možnost, da Sloveniji pribori vozovnico za Japonsko, Indonezijo ali Filipine. "Kljub morebitnemu pomanjkanju izkušenj ne čutimo prevelikega pritiska. Na nas je, da se borimo na vsaki tekmi in igramo z veliko energije. To je edino, kar lahko obljubimo. Kar bo, bo," se kaj veliko pred reprezentančnim debijem ne sekira (po očetu) polbrat Saše Vujačića. Spomnimo; slednji za Slovenijo ni zaigral na nobeni uradni tekmi, na pripravljalnih pa je dosegel vsega skupaj le 33 točk - toliko jih za delitev 80. mesta na večni lestvici imata tudi Žiga Samar in Jurij Macura.

Prav mladost, neobremenjenost, igrivost in energijo Petar Vujačić našteva kot prednosti aktualne, lahko bi rekli kar B-reprezentance Slovenije, ki je po olimpijskem poletju in letošnjem, podrejenem Eurobasketu, prvič spet sestavljena brez Luke Dončića oziroma povsem na novo. Mladi ostrostrelec zato ne slepomiši: "Gotovo bo manjkalo nekaj uigranosti, pričakujemo lahko tudi veliko napak v igri. A ne glede na to lahko z borbenostjo in energijo vse te napake nadoknadimo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta