Kvalifikacije košarkarjev za SP: Olajšanje po velikem metu Švedov

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.07.2022 21:23

Tudi s slabo igro so, resda za las, slovenski košarkarji osvojili cilj, še drugo zmago v tem ciklusu. Švedi bi pred tekmo razplet podpisali, po tekmi so bili razočarani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija se bo v drugem delu kvalifikacij merila z Nemčijo, Izraelom in Estonijo. 
Fiba

Še pred tremi dnevi so totalno razbili Hrvaško s petimi NBA-kalibri, tokrat so Slovenci do zadnjega meta trepetali za zmago proti Švedom. Ja, tudi na uradnih tekmah še neporaženi tandem Goran Dragić – Luka Dončić je občutil nepredvidljivost kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Pa vendarle ostal neporažen - Slovenija pa s četrto zmago na šestih tekmah v drugi del kvalifikacij, ki se začne avgusta, potuje z relativno spodbudnim izkupičkom desetih točk. Zdaj se bodo tri najboljše ekipe iz slovenske skupine C združile z najboljšimi iz skupine D, Nemčijo, Izraelom in Estonijo. V novi šestčlanski skupini J bo treba za odhod na SP osvojiti eno od prvih treh mest - Slovenija bo drugi del začela ravno kot tretja.

Dragić tolažil tragičnega junaka

Da bo pot do zmage lažja, kot je bila na koncu, se je zdelo po uvodnih minutah, saj sta Dragić in Dončić hitro, že v manj kot petih minutah igre, poskrbela za dvomestno prednost (5:15). A takoj zatem je šel Gogi na klop, nadomestil ga je Aleksej Nikolić - in prednost je začela kopneti. Slovenski selektor je v drugi četrtini v igro vpeljal še več rezervistov (Jaka Blažič, Gregor Hrovat, Jakov Čebašek, Žiga Dimec …), igra je razpadla in Švedska je hitro ujela priključek. Čeprav so se Dragić, Dončić in njun partner v igri "pick'n'roll" Mike Tobey vrnili na parket še krepko pred koncem polčasa, se je ta končal z izenačenih 41:41. Polna dvorana v Stockholmu, v kateri je bil tudi legendarni Nemec Dirk Nowitzki (poročen je s Švedinjo, op. p.), je oživela, Dončiću je celo skandirala s "precenjeni".

V drugi polčas je Slovenija vstopila z udarno postavo in si spet začela nabirati prednost, ki je tokrat rezervisti niso zapravili. Še več: ob začetku zadnjega dela igre, v 32. minuti, je Aleksej Nikolič zadel trojko za 73:61. Dvanajst točk je bila najvišja razlika na tekmi in zdelo se je, da je vse odločeno. Pa ni bilo. Hitri, natančni ostrostrelec španskega Bilbaa Ludwig Hakanson in agresivni, energični Viktor Gaddefors sta ob podpori občinstva potegnila soigralce do povsem tesne končnice. Šest sekund pred koncem so ob izidu 82:81 za Slovenijo malodane vsi košarkarji na igrišču skočili za kotalečo se žogo, ki je na koncu pristala pri 21-letnem Pelleju Larssonu. Ta se je dvignil v met za tri točke, v rokah je že imel zmago, a so se te zatresle in met je bil prekratek. Čeprav tekme še ni bilo konec, pa je bilo praktično vse odločeno. Švedom je preostalo le, da so najprej naredili osebno napako nad Dončićem, po minuti odmora pa še nad Dragićem, ki je s prostima metoma zakoličil končnih 84:82. Dve preostali sekundi in met Hakansona iz obupa s polovice igrišča več niso mogli spremeniti ničesar.

Luka Dončić
Fiba

"Pred tekmo bi podpisal scenarij, da bomo imeli odprt met za zmago proti takšni ekipi. V tem trenutku sem razočaran, a zjutraj, ko vstanem, bom ponosen. Odigrali smo najboljšo tekmo, odkar sem v reprezentanci," je priznaval 26-letni Ludwig Hakanson, košarkar, ki je bil Goranu Dragiću, kot je ta dejal, zelo všeč. Še bolj pa Larrson – najbrž tudi, ker je zgrešil odločilni met: "Všeč mi je ta mlada devetica. Na koncu je bil zelo razočaran, a sem mu rekel, da je dober dečko in da naj da glavo gor." Kot je priznaval domači selektor Ludwig Degernas, je sam žogo po metu Larssona že videl v košu, na koncu pa še sam moral tolažiti svojega varovanca: "Pomembno je, da ni okleval. Dokazal je, da lahko igra na tem nivoju. O zmagovalcu pa so odločali detajli."

Gogi tudi na SP? "Verjetno ne"

Ti so bili na strani gostov. "Vedeli smo, da bo težko," sta v en glas zatrjevala Dragić in selektor Aleksander Sekulić, ki je dodal: "Švedi so se dobro pripravili na nas. Obenem so bili stisnjeni ob zid, saj bi z zmago gotovo napredovali v drugi del kvalifikacij. Mi smo delali napake, a pomembno je, da jih znaš popraviti. Uspelo nam je s pametno, kolektivno igro. V prvi vrsti smo prišli zmagat - in to nam je uspelo." Še več. "Uresničili smo cilj tega ciklusa – dve tekmi, dve zmagi. Čeprav sami pri sebi vemo, da nismo odigrali najbolje, je tudi na takšnih tekmah treba zmagati," je dodal Dragić.

Kot se je v zadnjem času že navadil, pa se ni mogel izogniti vprašanju, ali je bila to res njegova zadnja tekma v reprezentančnem dresu. No, poljski novinar, ki se je bog ve kako znašel na tiskovni konferenci na Švedskem, je vprašanje sicer malce nerodno formuliral: "Če se uvrstite na svetovno prvenstvo, puščate odprte možnosti, da bi se vrnili v izbrano vrsto?" Dragić, ki je bolj vajen vprašanj o letošnjem septembrskem evropskem prvenstvu, o SP-ju naslednje leto verjetno res še ne razmišlja. Najprej se je začudil, nato pa odgovoril: "To je še predaleč. Ne vem. Ne. Verjetno ne. Nazadnje sem za reprezentanco igral pred petimi leti. Malce sem jo pogrešal. A star sem 36 let, rad bi še odigral nekaj sezon v ligi NBA. To povzroča veliko stresa mojemu telesu. S svojo odločitvijo sem se že pomiril." Pa je Sekulić pripomnil: "Pustimo odprte možnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta