Matjaž Kek: Nesramen Slovenec je najboljši

Borut Planinšič ml.
01.06.2022 21:00

Selektor reprezentance ve, kaj za nov nogometni začetek jutri zvečer potrebujemo proti Švedom. Bomo to od reprezentantov tudi dobili, da se navijači množično vrnejo na tribune?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nazadnje doma v ligi narodov: predlanskega 15. novembra nas je zmaga nad Kosovom pomagala spraviti v višjo ligo.
Nazadnje doma v ligi narodov: predlanskega 15. novembra nas je zmaga nad Kosovom pomagala spraviti v višjo ligo.
Robert Balen

Zdaj, ko je tu že tretja sezona nogometne lige narodov, ne dvomimo več vanjo, velja? Sprijaznili smo se, da je to tekmovanje, ki nadomešča manj smiselne prijateljske tekme. Okej, zdaj se ne moreš več zmeniti s San Marinom in ga za samozavest nabiti s 5:0, a gre vsaj zares. Še bolj zares, ker smo Slovenci napredovali v skupino B, v drugo ligo narodov. In ritem bo takoj ubijajoč. Jutri zvečer ob 20.45 igramo s Švedi v Stožicah, v nedeljo s Srbi v Beogradu, prihodnji četrtek z Norvežani v Oslu, čez deset dni spet s Srbi v Ljubljani.

"To je posebnost tega zbora. Ampak širši nabor nam daje več možnosti rotacije. Več priložnosti za dokazovanje. Saj če v današnjem neizprosnem nogometu nisi samozavesten, izgineš," k novim vlogam poziva selektor Matjaž Kek. Vpoklical je 29 nogometašev, a že ostal brez bolnega Elšnika, brez poškodovanih Kramerja, Brekala, Mevlje. "Kdor je, je. Kogar ni, pač ni," je edini možen Kekov slogan. Saj je že brez Josipa Iličića: "Brez dominantnega igralca smo ostali. Ampak en sam ne more rešiti tekme, tudi Iličić je ni mogel."

Kek je hvaležen, da so fantje ob koncu klubske sezone, ko je večina poklicnih nogometašev z načrti nekje na Baliju, sprejeli peklenski ritem: "Nikoli ni bilo manj težav s poškodbami, z odpovedmi. Odziv reprezentantov, da so dali pomembnost tem tekmam, me dela zadovoljnega. Tu se pokaže karakter. Potrebujemo ga. Ko smo bili na igrišču predrzni, že malo nesramni, se pripravljeni stolči s tekmecem, smo bili dobri. Ko smo bili le prisotni, je bilo slabo."

To je problem, o katerem so menda v slovenski slačilnici precej govorili - nihanja v igri. Enkrat smo pravi in povsod na igrišču, drugič nas ni nikjer. "Če igraš kvalitetno proti Poljakom, proti Hrvatom, potem pa izgledaš, kot smo izgledali na Cipru ... Ja, to je črno-beli svet. In če ti alarm prižgejo le zveneča imena, je zdaj priložnost, da to potrdimo."

Okej, Švedi zraven nimajo imena, ki prižge največ alarmov. Zlatan Ibrahimović okreva po operaciji križnih vezi. Tudi kapetan Victor Lindelöf manjka zaradi poškodbe. Še nekaj dobrih fantov je, ki so se upokojili. Za Švede so bili zadnji časi pač razočaranje: najprej so s porazoma, z nelogičnim v Gruziji in z bolj logičnim v Španiji, izgubili neposredno mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu, v dodatnih kvalifikacijah so s Poljsko zapravili vse. V ligi narodov 2020/21 v skupini s Francijo, Portugalsko in Hrvaško seveda niso imeli možnosti, v našo ligo so izpadli z eno zmago na šestih tekmah.

Slovenski problem pa niso le Švedi. Strašno hitro, v desetih dneh, bomo vedeli, kje smo z našim nogometom. "Resda gledaš že proti naslednjemu velikemu tekmovanju, h kvalifikacijam za Euro. A bilo bi preošabno, če bi ligo narodov vzel le kot priprave za to. Moj cilj je zmagati že na prijateljski tekmi, kako to ne bi bil cilj v ligi narodov," pravi šef iz Maribora. Seveda se da tudi na Euro 2024 priti čez ligo narodov. A naša realnost je, priznajmo si skupaj s Kekom, drugje: "Želimo si obstati v skupini B. Tokratna liga narodov bo sito za vse nas, tudi zame, kako daleč smo v nameri, da se vrnemo na evropski nogometni zemljevid. Da premierno igramo v skupini B, četudi kdo tega ne priznava, je dovolj velik izziv."

Kek ponovi, da nabor tekmecev terja, da smo agresivni, disciplinirani, odločni, predrzni, samozavestni. Pri tem se vrne k minuli soboti, k finalu lige prvakov: "V enem trenutku je bilo devet nogometašev Reala v svojem kazenskem prostoru. Če bi jaz to naredil, bi mi hitro kdo napisal, da je to nogometna dekadenca, katastrofa. A teh devet je potem tudi na drugem koncu kaj naredilo. Če gre Modrić pri 36 letih v noge, ni treba razpravljati o sistemih. Če izgubimo večino duelov, nimamo kaj iskati v tej družbi. A to sploh še ni špica, to je vendarle B-skupina."

Napovedi, no, vsaj misli in želje o boljših nogometnih časih so torej (spet) tu. Le še navijače potrebujemo, če že pred nocojšnjo tekmo v Ljubljani ne kaže na veliko evforijo. "To je običajno za Slovenijo," pravi Kek, "pozitiven rezultat, niti ne nujno igra, takoj vzpodbudi večje zanimanje. Klubski konflikti, nogometna zveza, te zadeve nam ne gredo na roko. Evforija pa pride z rezultatom. In s pravim odnosom, ljudje ga hitro prepoznajo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta