Mednarodna ritmika v Mariboru: Italijanke predstavile nekaj novosti, med uspešnejšimi tudi branikovki

Aleš Mišič Aleš Mišič
19.11.2023 19:40

Med desetimi zastavami udeleženk tudi filipinska. Uspešni branikovki - Sara Stopajnik dvakrat zlata, Zarji Drevenšek zlato in srebro

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med najmlajšimi je svoje znanje pokazala tudi domačinka Rimma Ratinskaia.
Sašo Bizjak

S skupinskimi vajami se je danes v mariborski dvorani Lukna končal 23. mednarodni turnir v ritmični gimnastiki, ki ga vsako leto organizira Društvo za športno ritmično gimnastiko DŠRG Branik Maribor. V soboto so ritmičarke vseh starostnih kategorij tekmovale v posamični konkurenci z vsemi rekviziti in tudi v vajah brez rekvizita. Letošnjega tekmovanja se je udeležilo okoli 280 tekmovalk iz Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Italije, Slovaške, Filipinov, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Poljske in Slovenije. Sviatlana Luzanava ni le glavna trenerka pri Braniku, ampak je tudi mednarodna sodnica. Zadovoljna je z udeležbo, saj so prišla tudi dekleta iz dveh italijanskih klubov, ki se mariborskega tekmovanja udeležujejo prvič. "Italijanke so predstavile malo drugačno ritmiko, ki je zelo zanimiva. Zelo zanimive stvari delajo, kar je tudi za nas novo. Vsak trener vidi drugače tekmovalko, drugače sestavi vajo in želi, da tekmovalka predstavi vajo kot spektakel in v minuti in pol pokaže neko zgodbo. Ta kluba sta za nas nekaj novega, ker se nikjer še nismo srečevali." V katerih državah pa je najbolj viden napredek? "Bivša Sovjetska zveza še vedno napreduje, zelo napredujejo Italijanke in Španke, tudi Izraelke, Brazilija zelo preseneča s svojimi rezultati glede na zadnje svetovno prvenstvo," pojasni Luzanava.

In še strokovna ocena tekmovalk iz domačega kluba. "Lepo so nastopale in pokazale vse, česar so sposobne, z manjšimi napakami. Iz tega se učimo in napredujemo, zato so tekmovanja," je dejala Sviatlana Luzanava. Najuspešnejši med njimi sta bili 16-letna Sara Stopajnik, ki je v kategoriji članic osvojila dve zlati medalji z žogo in trakom, 14-letna mladinka Zarja Drevenšek pa je prejela zlato medaljo za vajo s trakom in srebrno s kijema. Je bilo kaj treme pred nastopom v domači dvorani? "Trema je prisotna, trenerke nas pomirjajo, ko pa pridemo na nastop, vemo da znamo in nas vzpodbujajo," pravi Sara. Tudi Zarja ima tremo pred nastopom, ampak se poskuša čim bolj pomiriti. Pred nastopom si reče: "Naredi tako, kot znaš, tako kot na treningu, čimbolj sproščeno." Obe sta imeli visoka pričakovanja pred tekmovanjem. "Računala sem, da bi vsaj eno medaljo dobili, in da se moramo zbrati," je dejala Sara. Zarja je pričakovala še več. "Upala sem na dve zlati medalji, ampak v vaji s kijema sem naredila eno napako. Zelo pa sem zadovoljna z nastopom s trakom," je povedala udeleženka letošnjega evropskega in svetovnega mladinskega prvenstva v skupinskih sestavah. "V skupinski vaji je drugače tekmovati kot v posamezni, mi pa je zelo pomagalo, ker je bila večja tekma, vedenje, kako se moram umiriti na manjših mednarodnih turnirjih. Vem, da se moram samo sprostiti in narediti to, kar rada delam."

Sašo Bizjak

"V društvu smo veliko naredili za to, da je organizacija res skupna. Starši imajo soorganizacijski odbor in izredno dobro pripravijo vse, kar se turnirja tiče. Kar zadeva denar, poskušamo biti racionalni v teh razmerah. Pri tem starši zelo dobro odigrajo svojo vlogo. Imamo veliko malih sponzorjev, tako da lahko organiziramo dober, reprezentativen turnir, ki je tudi dobra promocija za Maribor. Predvsem nas veseli, da udeležba ne upada in da vsako leto turnir boljše izpade," je zadovoljen predsednik DŠRG Branik Maribor Bojan Strajnar. V zadnjih letih se interes v klubih za udeležbo na turnirju v Mariboru celo povečuje. "Lani smo razpisali vse kategorije, ki so običajne za te turnirje, da pride čim več tekmovalk. Komaj smo izpeljali tekmovanje v dveh dnevih. Letos smo malo razmislili, klubi so nas namreč prosili, če bi naredili še tekmovanje v skupinskih vajah - in smo pristali. Sploh zato, ker je zdaj s pomočjo Jekaterine Vedenejeve ritmika prišla v nacionalnem programu športa na prvo mesto pred gimnastiko. To je tisto, kar lahko naredimo za svoje otroke, da ta turnir ostane tradicionalen in da ima enako veljavo vsako leto," je še dejal Strajnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta