Monika Hrastnik z avstrijskega snega in blata z medaljo v Maribor

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.10.2020 20:20

Z bronom v Avstriji je Mozirčanka osvojila prvo slovensko kolajno v spustu z gorskimi kolesi, kar je odličen obet za svetovni pokal na Pohorju v tednu, ki prihaja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Pred poznim začetkom nove sezone svetovnega pokala v spustu, ki jo bodo gorski kolesarji v tej disciplini začeli v novem tednu s tekmama v Mariboru, so se najboljši spustaši zbrali v Leogangu. V težkih razmerah v Avstriji, na startu je celo snežilo, je Moniki Hrastnik uspela odlična vožnja. Zaostala je le za prvakinjo Camille Balanche iz Švice in Francozinjo Myriam Nicole.

Na progi v bližini Salzburga so se kolesarji ob nizkih temperaturah na tehnično zahtevni progi prebijali skozi blato, številni so v njem obtičali ali padli, tudi Hrastnikova se ni izognila padcu, a je bila kljub temu dovolj hitra za stopničke. Mozirčanka je bila leta 2018 že evropska prvakinja, na svetovnih prvenstvih pa je to njena najboljša uvrstitev. To je tretja slovenska kolajna v bojih za mavrično majico, prva v spustih in prva ženska.

Monika Hrastnik se v Maribor vrača nasmejana.
Andrej Petelinšek

"Medalje nisem pričakovala. Razmere so bile katastrofalne, težke, zgoraj je bil sneg, spodaj dež. V zgornjem delu sem odpeljala kar dobro, z nekaj manjšimi napakami, spodnji del pa je bil zelo težek. Blato se je prijemalo na gume, bilo je spolzko, veliko lukenj. Kdor je prišel dol z malo napakami, je bil pri vrhu," nam je dogajanje opisala Monika Hrastnik. Če je taktika spustašev velikokrat vožnja brez zavor, je bilo tokrat drugače, je razkrila najboljša Slovenka zadnjih let: "Tokrat je bila taktika, da vozim varno. Cilj je bil ostati na kolesu." Svetovno prvenstvo je bilo v stilu leta, je še dejala. "Čudna sezona, brez dirk. Odpeljala sem državno prvenstvo in dva francoska pokala. To je bila prva velika dirka, malo smešno je bilo startati. Nobeden pa ni imel prednosti, vsi smo imeli isto izhodišče."

Maribor - Mariborsko Pohorje - Šport - Kolesarjenje - downhill - spust - Gorsko kolesarstvo - Svetovni poikal - spust - downhill - 5 Monika Hrastnik -
Andrej Petelinsek

Pri moških je slavil Britanec Reece Wilson, drugi je bil domačin David Trummer in tretji Francoz Remi Thirion. Številni zvezdniki so zaradi padcev razočarani zapuščali prizorišče, med njimi nekdanji prvak, Francoz Loic Bruni, njegov rojak Thibaut Daprel, ki je bil najhitrejši na dveh vmesnih časih, in Avstralec Troy Brosnan. Podobna usoda je doletela Slovenca Jureta Žabjeka, ki je osvojil 19. mesto. Zaradi padca v tehnično zahtevnem in spolzkem delu je izgubil preveč, da bi se približal najboljšim. Ljubljančan je bil sicer odlično na progi, za Wilsonom je na tretjem vmesnem času zaostajal manj kot pol sekunde, na koncu pa kar 18.

Najboljši spustaši prihajajo naslednji teden v Maribor. V mestu ob Dravi bodo od četrtka do nedelje. Hrastnikova se veseli tekme in prednosti domačega terena, kjer je letos večkrat trenirala, tudi pod Pohorjem pa je že stala na stopničkah. "Medalja je dobra popotnica. Upam, da bo lepo vreme. Pustimo se presenetiti, dali bomo vse od sebe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta