Nekdanji prvak Sašo Kragelj vzgaja naslednike v motokrosu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
15.11.2020 05:00

V njegovi Motokros akademiji se nekateri mladi že prebijajo med najboljše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tekmovalna ekipa s Sašem Kragljem v sredini
Goran Krošelj

Sašo Kragelj, ki je osvojil kar 24 naslovov državnega prvaka v motokrosu in v slovenskem športu bržčas ni nikogar, ki bi se lahko pohvalil s takim dosežkom, še kar osvaja nazive. Zadnji naslov prvaka je osvojil letos v kategoriji tekmovalcev, starih nad 40 let. Po vseh izračunih bi za omenjeni uspeh od AMZS moral prejeti kristalno čelado, ki bo že njegova četrta. Že leta 2009, ko je še profesionalno tekmoval, se je odločil, da svoje znanje predaja naprej in ustanovil je športno društvo Motokros akademija Sašo Kragelj. V minulih letih je vzgojil tekmovalce, ki posegajo po visokih mestih.

"Prva skrb našega društva je vzgoja mladih motokrosistov. Zanimanje otrok za ta šport je veliko, v motokros pa uvajamo tudi starejše, ki se z njim želijo ukvarjati za lastno zadovoljstvo. Nanje prenašam 33-letne izkušnje, vrsto let mi pomaga Željko Zeleničič. Da se mladi odločajo za ta zanimivi, a zahtevni šport, so zaslužni tudi sijajni dosežki Tima Gajserja. Društvo nadobudnežem zagotavlja najem motorjev in opreme za trening. Dejavnost izvajamo na poligonu, tik ob radizelski progi," pojasni Kragelj.

Tilen Demšič med vožnjo
Goran Krošelj

Tekmovalci Motokros akademije Saša Kraglja so se v minulih letih v različnih kategorijah prebili med najboljše v Sloveniji, kar so potrdile letošnje dirke za državno prvenstvo in za pokal. "Za našo ekipo so ob meni tekmovali še Leo Gajser, Tim Repnik, Alen Gajser, Tilen Demšič, Izak Arsenović, Alojz Kompoš. Njihov napredek je opazen, saj na domačih tekmovanjih posegajo po vidnih uvrstitvah," ponosno pove Kragelj. Letos je bilo po šest dirk za državno prvenstvo in za pokal. V državnem prvenstvu je Sašo Kragelj osvojil naslov državnega prvaka. Alen Gajser je na državnem prvenstvu osvojil drugo mesto v kategoriji MX125 in tretje na pokalnem tekmovanju, Tilen Demšič je bil v isti kategoriji tretji na državnem prvenstvu, tretje mesto v kategoriji MX50 je osvojil Tim Repnik. V pokalnem tekmovanju v razredu MX50 za tekmovalce od šestega do devetega leta je Leo Gajser osvojil skupno prvo mesto.

Leo Gajser
Goran Krošelj

"Za motokros me je ogrel oče, ki je tekmoval v tem športu. Z njim sem spremljal tekme v Radizelu, tam spoznal Saša Kraglja in se pred štirimi leti resno začel ukvarjati z motokrosom," se začetkov v tem športu spominja 15-letni Tilen Demšič iz Hoč, dijak prvega letnika Tehniškega šolskega centra Maribor. "Tretje mesto v državnem prvenstvu je uspeh, saj sem prvič tekmoval med člani," je dodal Demšič, ki je nekajkrat tudi padel. "Na srečo ni bilo hujšega, a če želiš zmagovati, moraš tvegati, kar se včasih konča s padcem," razloži.

Veliko nadarjenost za motokros kaže Leo Gajser iz Stogovcev, osemletni učenec tretjega razreda OŠ na Ptujski Gori. "Kragljevo akademijo sem začel obiskovati pred štirimi leti, tekmovati pa pred dvema letoma. Treniram dvakrat tedensko, moja vzornika sta Tim Gajser in Sašo Kragelj. Timove vožnje sem spremljal po televiziji, zanj stiskal pesti in zelo sem vesel, da je postal svetovni prvak," je pojasnil Leo Gajser. Izak Arsenović, 16-letni Mariborčan, dijak tretjega letnika Prve gimnazije, je osem let treniral smučanje. "Pred štirimi leti sem se odločil, da se poskusim v motokrosu. Letos sem prvič tekmoval in v kategoriji MX2 v skupni razvrstitvi zasedel šesto mesto. V prihodnjem letu, ko bom imel več izkušenj, bi se rad prebil med najboljše."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta