Nenavaden petek za NK Maribor ... Ljudski vrt "na pune": Energija zunaj, energija znotraj

Borut Planinšič Borut Planinšič
28.03.2024 06:01

NK Maribor vabi na "prvi miting". Na prvo tekmo od štirih domačih, na katerih mora igrati brez gledalcev. A jutri bo pred tekmo z Radomljami in tudi med njo - veselo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot da je čas covida ... Tribune Ljudskega vrta bodo znova prazne.
Tadej Regent

Nenavaden petek v Ljudskem vrtu bo. Saj je vsak drugi vikend, ko doma igra NK Maribor, tako. Ampak ta petek bo ... zares čuden. Začne se mariborsko nogometno obdobje brez navijačev. Štiri tekme kazni igranja brez gledalcev, ki jo je vijoličastim prisodila nogometna zveza za incident v Murski Soboti pred mesecem in pol. Odziv NK Maribor na to je - "prvi miting". Jutri klub poziva "vse vijol'čne oškodovance", kot pravi temu, ob 16. uri na južno ploščad stadiona. Hrana, pijača, glasba in prenos tekme 28. kroga prve lige z Radomljami na velikem zaslonu so zagotovljeni. Vstopnina na ploščad, ki bo zato tokrat izjemoma ograjena, je pet evrov, za lastnike sezonskih vstopnic je zastonj in - ker so oni vendarle največji "vijol'čni oškodovanci" - zanje je tu še gratis pijača.

Trener Maribora Ante Šimundža je bil včeraj sprva še pod vtisom zmage Slovenije nad Portugalci. "Čestitam reprezentanci. Vsi smo navijali. Bilo je izjemno. In bila je prava popotnica za vse nas," je nit potegnil k domačim fantom in k prvi ligi, v kateri jutri ob 17.30 Maribor začne spopad z Radomljami. Tretje moštvo državnega prvenstva proti zadnjemu. Je Maribor pripravljen? "V reprezentančnem odmoru smo dvignili telesno pripravljenost. Popravljali zadeve, ki nam niso šle. Verjamem, da smo v tem uspeli in da bomo to pokazali že proti Radomljam. Kar me veseli: fantje so zdravi. Sikošek in Milec se vračata po poškodbi. Jug je vedno bližje povratku na igrišču. Pri Uskokoviću smo pričakovali kakšen teden ali dva več, pa je že na igrišču ..."

Ko se moštvi vidita na igrišču, se zagotovo vrne spomin na tekmo izpred treh tednov. Ko so Radomljani pod Kalvarijo zmagali z golom v zadnjih sekundah in Mariboru vzeli četrtfinale pokala. Bo domače favorite tokrat gnalo maščevanje? "Ne. Radomlje se v ligi borijo zase, mi zase. Točke pač morajo ostati doma, kot vedno. Da pa bi šli v tekmo z revanšizmom ... Ne! Bo motivacija zaradi pokalnega obračuna višja? Morda, ampak okej, to je le pozitivno," pravi Šimundža.

Tako so bili videti vijoličasti 6. marca, ko so Radomlje v pokalni osmini finala nazadnje obiskale Ljudski vrt.
Sašo Bizjak

Seveda ne on ne njegovo moštvo ne moreta mimo tega, kakšen prizor bosta ugledala, ko fantje v vijoličnih dresih pritečejo iz slačilnice. Namesto običajne galame ... tišina. "To je zadeva, na katero žal ne moremo vplivati. Ljudje, ki o tem odločajo, najbrž ne vedo, da se nogomet igra za gledalce," ne ovinkari Ante. Zdaj dobi - miting zunaj stadiona. Krik izza sten tribun z juga. "Verjamem, da je Maribor na prepoved odgovoril zelo dobro. Da bo pozitivna energija okoli stadiona." Kaj je naloga vijoličastih na drugi strani, mu je tudi jasno: "Da mi iz notranjosti prenesemo energijo navzven."

Pri tem se Šimundža ni ustavil. V primeru kazni NZS, za katero pri NK Maribor pravijo, da "pravni boj še ni končan", je rade volje nadaljeval: "Šport je za gledalce. Nogomet je za gledalce. Maribor pa je pri tem najboljši. In potem ti nekdo to vzame, ker se ne spozna na te zadeve. Mi odločitev moramo spoštovati in jo tudi bomo. Zveza je bila po mojem mnenju tu zelo pasivna, če že delamo za dobrobit slovenskega nogometa. Naša priprava za tekmo zato ni drugačna. Vzdušje pa bo drugačno, seveda. In zato moramo biti na še višjem nivoju." Kajti, in to Ante Šimundža, strelec mnogih pomembnih, odločilnih golov za Maribor, dobro ve ... "Vsak začne nogomet igrati iz ljubezni. Če mu to postane posel, toliko boljše. Če pa pozneje sliši še aplavz ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta