Nesoglasja v vrhu Uefe: Aleksandra Čeferina zapušča najožji sodelavec, legendarni hrvaški nogometaš

Va
25.01.2024 11:12

V ozadju naj bi bila težnja Slovenca na čelu evropskega nogometa, da si podaljša mandat mimo veljavne omejitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Čeferin
Reuters

Legendarni hrvaški kapetan Zvonimir Boban ne bo več desna roka Slovenca Aleksandra Čeferina v vrhu krovne evropske nogometne zveze Uefe, je objavil Dnevnik.hr.

V odstopni izjavi bivši nogometaš, zdaj pa že dolgo nogometni funkcionar na najvišjih mednarodnih položajih (pred Uefo je delal tudi v mednarodni nogometni zvezi Fifi), navaja, da ni mogel spremeniti Čeferinovega stališča, kljub vsem pravnim ter tudi moralnim in etičnim dilemam, ki se odpirajo Hrvatu, Slovencu pa da ne. 

Zvonimir Boban 
/Profimedia

Gre za Čeferinov predlog, navaja Dnevnik.hr, da se statut Uefe, ki trenutno predsednika omejuje na tri mandate, to je skupno 12 let, spremeni tako, da se njegova prva tri leta v vrhu Uefe ne bi štela v omejitev, ker da je najprej, do 2019, zaključeval predčasno prekinjeni Platinijev mandat, po velikem nogometnem korupcijskem škandalu sredi prejšnjega desetletja, ki je iz Uefe odnesel Francoza Michela Platinija, do takrat odvetniku Čeferinu pa odprl pot na oblast. 

Če bo sporni amandma na kongresu Uefe v Parizu februarja letos sprejet, bo, navaja hrvaški portal, Čeferin lahko kandidat za šefa evropskega nogometa tudi leta 2027 in bo v primeru izvolitve na funkciji, ki mu letno prinese 3 milijone dolarjev zaslužka, 15 let namesto 12.   

Boban je pohvalil Čeferina, ker je na začetku svojega mandata podprl reforme, odmika od vrednot, ob katerih sta se našla, pa Hrvat ne razume in ga vidi kot izključno sledenje osebnim ambicijam Slovenca na čelu Uefe, tako Dnevnik.hr. Nadaljnje sodelovanje je za hrvaškega nogometnega zvezdnika zato v nasprotju z vsem, v kar verjame in kar zagovarja.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta