Norma v Mariboru: deset komadov pod žarometi in v dežju

Miha Dajčman Miha Dajčman
18.11.2020 07:00

Rekordna evropska zmaga NK Maribor? Leta 1994 so Estonci padli z 10:0, štiri gole jim je zabil Kliton Bozgo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kliton Bozgo, za Štajerce Toni, je s 110 goli tretji najboljši strelec Maribora v njegovi 60-letni zgodovini.
Reuters

"Končno tekma pod žarometi," je pisalo na naslovnici Večera 25. avgusta 1994, ki je napovedovala povratni obračun nogometašev Maribora z Normo iz Talina za pokal evropskih pokalnih zmagovalcev. Prenovljeni Ljudski vrt je blagoslovil mariborski škof Franc Kramberger, božansko predstavo pa so na premierni tekmi pod reflektorji pokazali vijoličasti, med njimi je bil najbolj učinkovit Kliton Bozgo, ob slavju Maribora z 10:0 je dosegel štiri gole.

Zmaga proti Estoncem še vedno velja za rekord vijoličastih v evropskih pokalih. Po golu Anteja Šimundže v 87. minuti je na semaforju znova pisalo 0:0, saj dvomestnih števil semafor ni mogel izpisati, so lahko dan po tekmi prebrali bralci Večera v poročilu Slobodana Pejića. Kliton Bozgo je tri gole dosegel v prvem polčasu, enega pa v drugem, tri od štirih golov je dal iz enajstmetrovke.

"Spomnim se, da je bila prva posebna stvar na tej tekmi, da smo prvič v Ljudskem vrtu igrali pod reflektorji. Igrišče je bilo zaradi dežja mokro, žoga pa hitra. Dodatno smo bili motivirani zaradi novosti, razpoloženje je bilo po tekmi res odlično zaradi visoke zmage. To je mednarodna tekma in 10:0 ni hec, redke ekipe na eni tekmi dosežejo toliko golov," se danes spominja Toni Bozgo, ki je za Maribor igral v obdobju 1993- 1994, 1998-2000 in 2004-2005, na 179 tekmah pa dosegel 110 golov, s čimer je tretji najboljši strelec kluba v 60-letni zgodovini. Po številu nastopov je na 44. mestu.

V Ljudskem vrtu je v prvem polčasu, ki so ga vijoličasti dobili s kar 8:0, močno deževalo. "Ko je dež ponehal, je splahnela tudi vnema po zadetkih. Deset minut pred koncem tekme je spet pričelo deževati, kar je 'osvežilno' vplivalo na Bozga," je pisal Pejić in ljubljenec mariborskih navijačev je po novem prekršku za enajstmetrovko dosegel četrti gol, pred koncem tekme pa podal še za visokih 10:0. "Vijoličasti so 'normo' obilno presegli," je ugotavljal Večerov poročevalec.

Slovesnost pred zgodovinsko tekmo z Normo, prvo pod žarometi v Ljudskem vrtu
Arhiv Večer

"Napad Maribora je bil močan, ob meni sta bila še Milko Đurovski in Goran Gutalj, izmenjava podaj je bila hitra," danes pravi Bozgo. Omenjena nogometaša sta dosegla po dva gola, prav tako Šimundža. "Res je že lep čas od tega, a takšne tekme ne pozabiš nikoli," pravi Bozgo, ki se spominja, kako je visoka zmaga odmevala po Evropi: "Leto pred tem smo evropsko javnost presenetili, ko smo se dobro upirali Borussii Dortmund (v Ljudskem vrtu je bilo 0:0, doma so Nemci zmagali z 2:1, op. p.), ta je naslednjo sezono osvojila Evropo. Smo pa s to zmago Evropo znova opozorili nase, Norma 10:0 ni izgubila proti Manchester Unitedu ali Liverpoolu, ampak proti 'nekemu' Mariboru, to je bil res velik rezultat, ki je odmeval."

"Do zadnje minute smo igrali na polno, čim višje zmage smo si želeli, ker je močno deževalo. Navijači so bili premočeni, saj je bila pokrita le ena tribuna," vnemo vijoličastih iz leta 1994 opisuje nekdanji albanski reprezentant, ki se je na mesto ob Dravi močno navezal: "Maribor moraš imeti rad, klub in mesto sta prisrčna, atmosfera je odlična. Ponosen sem na vsako minuto, nastop in gol v Mariboru. Igral sem na Dunaju, v Ljubljani, Zagrebu, a za svoje življenje sem izbral Maribor, ki bo ob Albaniji vedno v mojem srcu."

Zgodovinsko tekmo si je v Ljudskem vrtu ogledalo 7000 gledalcev, na prvi tekmi teh dveh tekmecev so vijoličasti v Talinu slavili s 4:1. Čeprav tam gola ni dosegel, je bil na severu Bozgo igralec tekme, v dar je prejel stekleno vazo. V drugem krogu so vijoličasti izpadli proti dunajski Austrii.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta