Občutek za dramatiko - in pisanje zgodovine

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
18.09.2020 08:00

Koronavirus je odnesel rekord, a Luki Dončiću je pri 21-ih uspelo, kar Draženu Petroviću, Reggieju Millerju ali Vinceu Carterju ni nikoli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ikonične poteze, s katerimi skrbi za evforijo, so poskrbele za veličastno individualno priznanje.
John G. Mabanglo

Ko so ga v prvi NBA-sezoni navijači izglasovali kot drugega najbolj priljubljenega košarkarja zahodne konference za LeBronom Jamesom, a so mu mediji namenili šesto mesto, košarkarji pa osmo, trener pa je izbral druge rezerviste, se mu je za las izmuznil nastop na tekmi zvezd All-Stars, a je za tolažbo poskrbela nagrada za novinca leta. Letos po številnih mejnikih tudi uvrstitev na tekmo zvezd ni mogla izostati, a spet je začudilo glasovanje za košarkarja, ki je najbolj napredoval; zmagal je Brandon Ingram (New Orleans), sledil je Miamijev Bam Adebayo, šele nato Dončić. Obstaja samo ena razlaga – ker kaj veliko prostora za napredek niti ni bilo. Pa čeprav … Številke govorijo same zase: lani je Dončić v povprečju dosegal 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj na tekmo. Letos? Z 28,8 točke, 9,4 skoka in 8,8 podaje na tekmo je igro v rednem delu sezone nadgradil. V končnici je bil še za kanček boljši: 31 točk, 9,8 skoka in 8,7 podaje na tekmo.
A čeprav vrhunske igre v končnici ne štejejo, saj je 126 novinarjev in 30 ekipnih piarovcev glasovalo kmalu po prekinitvi sezone 11. marca, si je Luka Dončić prislužil mesto v prvi oziroma idealni peterki lige NBA. Kot v ligi karikirano NBA-prvake imenujejo svetovni (klubski) prvaki, bi se dalo poenostaviti, da Dončić sodi med pet najboljših košarkarjev sveta. Če so njegovi "soigralci" v tej idealni peterki 35-letni LeBron James, 31-letni James Harden, 27-letni Anthony Davis in 25-letni Giannis Antetokounmpo, je Dončić ne le najmlajši član druščine, pač pa je z 21 leti in 168 dnevi tudi tretji najmlajši košarkar s tem uspehom doslej. Nekaj dni manj sta imela ob svojem prvem tovrstnem dosežku le LeBron James (2006) in Max Zaslofsky (1946), nekaj dni več pa Kevin Durant (2010), Tim Duncan (1998) in Rick Berry (1966). A če bi se redni del sezone končal, kot je bilo pred pandemijo novega koronavirusa predvideno, torej 15. aprila, bi Dončić z 21 leti in 47 dnevi postavil mejnik.
Tako pač velja "le" kot najmlajši Evropejec s tem dosežkom. Konkurence tu sicer ni veliko, saj druge Evropejce v prvi peterki lige NBA lahko preštejemo na prste ene roke. Nemcu Dirku Nowitzkemu je uspelo štirikrat, Grku Antetokounmpu dvakrat, po enkrat pa Špancu Marcu Gasolu, Srbu Nikoli Jokiću in Francozu Joakimu Noahu. Pozabite na Francoza Tonyja Parkerja in Rudyja Goberta, tudi na Španca Pauja Gasola in Srba Predraga Stojakovića – vsi ti so se svojčas uspeli uvrstiti "le" v drugo najboljšo peterko lige. V tretji peterki je bil enkrat tudi Goran Dragić (2014), kot prvi Evropejec sploh pa tik pred smrtjo Hrvat Dražen Petrović (1993).
A ne le športno statistiko, Američani obožujejo tudi športne zgodbe. Ikonične košarkarske predstave radi poimenujejo, kot bi šlo za kakšne predstave. The Flu Game je morda najbolj znana, ko je Michael Jordan kljub bolezni v peti tekmi finala leta 1997 dosegel 38 točk in popeljal Chicago do zmage. "Met, ki ga je Luka zadel na četrti tekmi proti Clippersom, je ikoničen met," je Dončićevo potezo v podaljšku četrte tekme konferenčnega četrtfinala komentiral njegov trener Rick Carlisle in predstavo označil kot The Shot (Met): "Takšne poteze košarkarje povzdignejo še višje, čeprav je bil že prej na košarkarskem zemljevidu. Ta otrok ima občutek za dramatiko. Kot je dober košarkar, je tudi odličen performer. Za take trenutke živi, povsem brez strahu je."
Ja, čeprav je tretji podajalec in šesti strelec lige letos dosegel številne statistične mejnike, med drugim je bil s 17 trojnimi dvojčki vodilni v tej kategoriji, je zmagovita trojka v končnici dokončno izvabila čestitke vseh največjih košarkarjev moderne dobe – LeBrona Jamesa, Stephena Curryja, Dwyanea Wadea …
No, zdaj je Dončić v tej eliti tudi sam. V eliti, kamor ni uspelo prilesti niti Carmelu Anthonyju, Paulu Pierceu, Rayu Allenu, Vinceu Carterju ali Reggieju Millerju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta