Odbojkarji v Mariboru pilijo formo za EP: Sami sebi bomo največji sovražnik

Aleš Mišič Aleš Mišič
09.08.2023 05:01

Alen Pajenk in Rok Možič se rada vračata v dvorano Tabor, kjer na pripravljalnih tekmah proti Egiptu in Kamerunu obljubljata spektakel

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alen Pajenk in Rok Možič se nista imela časa spočiti, pa ju že čakajo nove tekme.
Sašo Bizjak

Dve tekmi pred evropskim prvenstvom bodo slovenski odbojkarji odigrali v tem tednu v mariborski dvorani Tabor. Jutri ob 20.15 bodo igrali proti Egiptu, v petek ob 18.35 pa s Kamerunom. To bosta tudi edina domača resna testa v sklopu priprav. Mariborski odbojkarski dvojec, 37-letni Alen Pajek in 16 let mlajši Rok Možič, sta na druženju z novinarji pod Pohorjem spregovorila o tem, kaj fante čaka v naslednjem mesecu in kakšna so pričakovanja.

Lepi spomini vežejo oba mariborska reprezentanta na obdobje, ko sta igrala doma. "Kar nekaj časa nazaj je to. Vedno, ko pridemo z reprezentanco v Maribor, začetni kraj moje športne poti, se vzbudijo čudovita čustva. Tukaj se je vse začelo in lepo se je prikazati doma. Upam, da nas bo prišlo spodbujat čim več navijačev, da bodo navijali za nas kot vedno," se tekem v domačem mestu veseli Alen Pajenk. Malo časa je bilo za počitek, reprezentanti, ki so v tem poletju že igrali v ligi narodov, so se komaj vrnili na priprave, pa jih že čakata zahtevni tekmi. "Glede na to, da tako kmalu igramo, se nismo niti imeli časa spočiti. Pripravljalni tekmi nam bosta prišli prav, da takoj vidimo, kje smo, kaj bo treba popraviti, da igro čim bolj izboljšamo. Vedno težimo k temu, da bo igra res popolna, zato bomo gledali na nas, ne pa, kdo je na drugi strani," pravi starejši predstavnik mariborskega odbojkarskega dvojca.

Alen Pajenk
Robert Balen

Na drugi strani mreže bosta, če odštejemo Tunizijo, dve najboljši afriški ekipi, ki ju naši odbojkarji dobro poznajo. "Obe ekipi sta zelo fizični in skočni. Poskušali jih bomo ustaviti z blokom in obrambo, nato pa iti v protinapade in nabirati točke. Sami sebi bomo največji sovražnik, po drugi strani pa, če bomo odigrali pol toliko, kot znamo, porazov ne bi smelo biti," je prepričan Alen Pajenk.

Zadnji preizkus na Poljskem

Poleg evropskega prvenstva čaka slovensko reprezentanco še nastop na prestižnem Wagnerjevem memorialu v Krakovu, kjer bodo poleg gostiteljev igrali še Italijani in Francozi, ampak ekipa je zdaj osredotočena na tekmi v Mariboru. "Imam občutek, kot da smo se šele zbrali, pripravljalni tekmi pa prihajata zelo hitro. Na tekmah bomo videli, na kakšnem nivoju smo trenutno. Najbolj se bomo osredotočali na nas, ker bo naša igra najbolj pomembna. Če bomo igrali tako, kot znamo, ne bi smeli imeti večjih težav, čeprav vemo, kakšno kakovost imata Egipt in Kamerun. Sledil bo Wagnerjev pokal, ki bi celo lahko bil final four evropskega prvenstva in tam se bo šele pokazalo, kakšna je naša kvaliteta. Verjamem, da bomo že s pripravljalnima tekmama nadgradili igro, potem pa imeli še zadnji preizkus na Poljskem, kjer bomo videli, kaj bo še treba popraviti do evropskega prvenstva, čeprav ne bo več dosti časa," si tudi Rok Možič ne dela velikih skrbi pred prvima preizkušnjama. Tudi motiva fantom ne bo manjkalo. "Že ko obleče dres slovenske reprezentance, vsak med nami ve, da je treba dati od sebe več kot 100 odstotkov. Kakšna bo kakovost igre, je težko napovedati, zagotovo pa se bomo borili za vsako žogo in bo morda ta prispevek večji, čeprav kakovost še ne bo na tistem nivoju, kot si želimo. Osebne motivacije zagotovo ne bo manjkalo. V mariborsko dvorano se je vedno fajn vračati, čeprav ni veliko let, ko sem še igral tukaj. Vabim gledalce, da pridejo, ker bomo naredili spektakel," obljublja Možič. V Veroni, kjer igra, ima krasno občinstvo, podporo s tribun domačih navijačev, ki so vedno znali bučno spodbujati športnike v taborski dvorani, pa pričakuje tudi tokrat kljub razmeram zaradi naravne katastrofe. "Glede na razmere ne bomo zamerili, če ne bo toliko ljudi kot po navadi. Verjamem, da sta organizatorja, Odbojkarski klub Maribor in Odbojkarska zveza Slovenije, dala vse od sebe in da bo podpora dobra."

Rok Možič
Robert Balen

Gasparini še zadnjič na parketu

Z Mitjo Gasparinijem si je Alen Pajenk več kot desetletje delil parket na reprezentančnih tekmah, jutri si ga bosta zadnjič. Zagotovo bo to nekaj posebnega. "Žal pride tudi obdobje, ki ga športnik zaključi. Vesel sem, da bomo mi vsi kot reprezentanca del tega, da legendo pospremimo v pokoj in da še zadnjič zaigramo skupaj. Gasparini je bil eden prvih motorjev te reprezentance in s preostalimi začel tisto pot in dobesedno do konca ostal z nami."

Mariborski dvojec je kombinacija izkušenj in mladosti. Kako sodelujeta v reprezentanci, ali starejši še daje nasvete mlajšemu? "Mogoče je bilo tega v preteklosti več, te šale, zadnja leta, ko smo na vrhu, je tega dosti manj. Res se osredotočamo na igro, da se bodrimo, da dihamo eden za drugega. Pomagamo si ne glede na to, kdo je koliko star," odgovarja Pajenk. Možič doda: "Ko prideš kot mlajši v reprezentanco, je to najprej čast. Vedno sem pobiral žoge, brisal tla, karkoli je pač bilo treba, ali pa sem bil prvi navijač na tribuni. Na začetku je zagotovo nekaj treme in je lepo, ko ti fantje pomagajo. Skupaj korakamo proti cilju, za katerega vsi vemo, kaj je."

Sašo Bizjak

Kakšna pa so pričakovanja za evropsko prvenstvo? Bi bilo vse razen medalje neuspeh? "Najprej nas zanima skupinski del. Vsak poraz nam lahko odnese veliko točk, ki na koncu štejejo za svetovno lestvico, kar je za nas ena bolj pomembnih stvari. V skupini nas čakajo tudi Bolgari, ki so nas v svetovni ligi premagali. Zagotovo na njihovem domačem terenu ne bo preprosto. Razmišljamo, da najprej premagamo vse konkurente v skupini, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo naprej. Najprej izločilni boji, potem pa se še ni treba pogovarjati o medalji, ker je še daleč," pravi Rok Možič in Alen Pajenk se z njim strinja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta