(ODZIVI) Nebogljeni Slovenci si v Oslu niso zaslužili več

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
11.10.2024 13:15

Na Norveškem prekinjen niz neporaženosti slovenske nogometne reprezentance, izbranci Matjaža Keka bodo nove točke iskali v nedeljo v Almatyju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Norvežani so tokrat spretneje plesali v Oslu.
EPA

Najprej je čestital Norveški, nato pa priznal. "Slovenija že dolgo ni bila tako nebogljena. Česa drugega kot takšnega rezultata si nismo zaslužili," je po gostovanju v Oslu v tretjem krogu lige narodov ugotovil selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek. Erling Haaland, prvi zvezdnik Vikingov, je že v sedmi minuti, ko je v mrežo pospravil odbitek, izenačil norveški rekord, v 62., ko je bil natančen z roba kazenskega prostora, pa je s 34. zadetkom postal najboljši strelec svoje izbrane vrste v zgodovini. Vmes je darilo, slabo izbijanje Vanje Drkušića, izkoristil še Alexander Sörloth. Bilo je dovolj, da je reprezentanca, ki že skoraj četrt stoletja, vse od Eura 2000, čaka na uvrstitev na veliko tekmovanje, zabeležila suvereno zmago s 3:0.

Erling Haaland je Sloveniji zabil dva gola, nato pa na spletnih omrežjih napovedal, da bo prvič postal očka.
Reuters

Slovenija je padla prvič po gostovanju v Köbenhavnu lani novembra in 12 tekmah brez poraza, če v ta niz štejemo tudi šele po streljanju enajstmetrovk odločen obračun v osmini finala zadnjega Eura. Na severu sicer ni bila brez priložnosti, a predvsem v začetkih obeh polčasov je delala napake, ki so jih Norvežani s Haalandom na čelu spretno izkoristili. "To so napake, ki se dogajajo, pride tak dan, ampak drugo me skrbi. Govorica telesa. Če ne gremo na glavo, če nismo agresivni, borbeni, nimamo česa iskati proti nikomur. Se pa dogajajo taki dnevi, moramo ostati mirni, objektivni, samokritični. Tokrat ni bilo dobro, takšnih napak na tej ravni ne sme biti, bilo je premehko in nedorečeno," je opozoril Kek.

Manj kot sto je premalo

Pritrdil je, da so na podobo na igrišču vplivale tudi poškodbe – zaradi odsotnosti Žana Karničnika in Davida Brekala je na desni strani obrambe igral Erik Janža, na levo je selektor postavil Jureta Balkovca, v zvezno vrsto pa debitanta Dejana Petroviča -, odhod dosedanjega pomočnika Boštjana Cesarja, pa tudi tragična smrt Georgea Baldocka, soigralca treh slovenskih reprezentantov pri Panathinaikosu. "Ampak če hočeš biti na ravni, na kateri smo že dokazali, da smo lahko, moraš iti preko tega. Tokrat si z mano na čelu zaslužimo kritiko. Treba je narediti vse, da bomo čez tri dni v Kazahstanu videti bolje," je še povedal 63-letni Mariborčan.

EPA

Norveška je s sedmimi točkami zdaj sama na vrhu skupine B3. Slovenija je padla na tretje mesto. S štirimi točkami je sicer izenačena z Avstrijo, a so si naši severni sosedi z visoko zmago proti Kazahstanu (4:0) dovolj popravili gol razliko, da so vsaj začasno prehiteli Slovence. Kazahstan ostaja z eno točko na dnu, v nedeljo ob 15. uri pa bo v Almatyju gostil Keka in njegove izbrance. "Dve možnosti sta. Da se enostavno predaš ali pa narediš vse na individualni in skupni ravni, da to prečrtamo. Izgubljajo tudi veliki. Mogoče je to dobro opozorilo ob pravem času. Težava bo, če ne bomo iz tega nič potegnili. Ker pri nas je premalo vse, kar je manj kot sto odstotkov," je o vplivu poraza v Oslu na novo dolgo gostovanje dejal prvi mož slovenskega trenerskega štaba.

Reuters

Saj nas ni pustila punca

"Za nami je res slaba tekma, nogomet pa gre hitro naprej, čaka nas že obračun s Kazahstanom. Dobro se moramo spočiti, naspati, odpotovati v Kazahstan in tam zmagati. Tekmo z Norveško pa čim prej pozabiti," pa je slovenskim novinarjem v Oslu povedal branilec Jaka Bijol. Ko je padlo vprašanje, kako bodo s soigralci preboleli poraz, je mirno odgovoril: "Vseeno nas ni pustila punca ali kaj podobnega. Smo pač v poslu, ko se tudi izgubi. Treba je hitro iti čez to, najlepše je, da so kmalu nove tekme, nova priložnost, da se popravi vtis. Je pa res, da bodo tudi padci. Toda tudi skozi to se raste in s tekme z Norvežani se moramo tudi kaj naučiti." 

Korošec je sicer dejal, da odhod Boštjana Cesarja, ki se je v sredo namesto v Oslo odpravil v Carigrad na pogajanja o prevzemu trenerske funkcije v Mariboru, ni vplivalo na podobo ekipe na stadionu, kjer se je pred dvema letoma ravno pod vodstvom Cesarja začel vzpon slovenske reprezentance. "Ni bilo motečih dejavnikov, Boštjanu želimo najboljše. Smo profesionalci, on se je odločil za nov korak in ga podpiramo. Vidimo stvari, ampak to ne vpliva na igro in vse to tudi pričakujemo," je zaključil Jaka Bijol.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta