(ODZIVI) Še kak sestanek s kondicijskim trenerjem, pa bo Iličić Mariboru dal še veliko več

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
06.11.2022 20:46

Nogometaši Maribora ob debiju najodmevnejše okrepitve s 5:1 povozili Muro. "Zdaj je vprašanje za nas, če lahko to ponavljamo v kontinuiteti. Prepričan sem, da lahko," ocenjuje igralec tekme Marko Tolić.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josip Iličić ni ostal v vlogi statista.
Andrej Petelinšek

Pa so ga le dočakali. Navijači Maribora so lahko po dvanajstih letih (in še dveh mesecih za povrh) na igrišču Ljudskega vrta spet spremljali vragolije Josipa Iličića v vijoličastem dresu. V 77. minuti derbija 16. kroga prve lige proti Muri je 34-letni virtuoz le dočakal svoj debi na prvoligaški sceni. Čeprav je že ob pogledu na njegovo postavo jasno, da je še daleč od optimalne pripravljenosti, Iličić ni ostal le v vlogi statista. S spretnim preigravanjem v kazenskem prostoru je najprej priigral enajstmetrovko, nato pa jo še z močnim strelom, usmerjenim pod prečko, spremenil v zadetek. "Josipu smo dali odlično podlago, da vstopi v igro. Takoj je pokazal, o kako mega igralcu govorimo. Verjamem, da nam bo dal še veliko več, ko opravi še par sestankov s kondicijskim trenerjem," je o najodmevnejši okrepitvi te sezone dejal trener nogometašev Maribora Damir Krznar.

Dvanajst let kasneje so triki Josipa Iličića v kazenskem prostoru še vedno učinkoviti.
Andrej Petelinšek

Watson začel strelsko čago

Iličićev projektil je bil le vrhunec popoldneva pod Kalvarijo. Maribor si je že pred tem zagotovil dovolj udobno prednost, da je lahko o negativni seriji, ki se je vlekla čez zadnje štiri kroge, že govoril v pretekliku, Murin niz zmag - štiri je nanizala pred gostovanjem na Štajerskem - pa je bil prekinjen. Strelska čaga se je začela v 15. minuti, ko je branilec vijoličastih Max Watson podajo Ivana Brnića iz prostega strela spremenil v svoj drugi gol v sezoni. Pa Štajerci svojih priložnosti niso iskali le po prekinitvah. Drugič so udarili s protinapadom. Začel ga je Aljaž Antolin, nadaljeval Ignacio Guerrico, z zavitim strelom pa zaključil Ivan Brnić. Hrvaški krilni napadalec je k asistenci dodal še gol, drugega v sezoni. Mura je hitro udarila nazaj. Vsaj zdelo se je tako. Mihael Klepač je zadel, a sodnik Mihael Antić je gol (upravičeno) razveljavil. Po VAR-pregledu je ugotovil, da se je podajalec Mirlind Daku do žoge dokopal s prekrškom nad Watsonom.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Antić se je nagledal posnetkov. Ni zapiskal, ko je Marko Tolić s preigravanjem najprej osmešil obrambo Mure, nato pa padel ob Kaiu Cipotu, a si je po pregledu posnetka premislil. Tolić je takoj vzel žogo. "Takoj sem začutil udarec, zato sem tudi vzel žogo, saj sem vedel, da bo enajstmetrovka. Zbral sem pogum in izpadlo je najbolje, kot je mogoče," se je trenutkov, ki so vijoličaste pripeljali do vodstva s 3:0, spomnil 26-letni napadalni vezist. Da je našel svoje mesto v enajsterici, je nakazal že z dobro predstavo na gostovanju v Celju, proti Muri pa si je posojeni član zagrebškega Dinama s spretnimi preigravanji, natančnimi podajami in zadetkom, drugim v sezoni, upravičeno prislužil naziv igralca tekme. "Ne bi rekel, da sem prišel v formo, ki jo želim, sem pa blizu tega. Navadil sem se na ligo in klub, mislim, da je to šele začetek tega, kar Maribor zmore," je o svoji podobi in formi ekipe dejal Tolić. Kako bo po decembru, ko poteče trenutni dogovor o posoji, še ni želel špekulirati, je pa trener Krznar poudaril, da bo naredil vse, da ga zadrži v ekipi.

Andrej Petelinšek

Mura preveč pasivna za točke

Povsem brez ran Maribor prvega polčasa ni preživel. Mirlind Daku je v zadnji akciji pred odmorom s strelom iz bližine poskrbel za nekaj upanja v taboru Mure, znižal zaostanek. Upanja bi bilo še precej več, če bi v začetku drugega polčasa iz bližine po podaji Amarja Beganovića bolje zaključil Matic Maruško, a je obrambni vezist žogo poslal mimo gola. So se pa Murine sanje o vrnitvi bolj ali manj razblinile v 62. minuti. Žiga Kous je s komolcem zadel Guerrica, sodniška ekipa pa je ocenila, da je bil udarec vreden rdečega kartona. "Te situacije nisem videl, sem pa videl nekatere druge, ki so se vrtele na VAR-zaslonu. Če je udarec res bil, je bila to vsekakor zelo neumna poteza, ki si je Žiga ne bi smel privoščiti," je o izključitvi kapetana dejal trener Mure Damir Čontala. Sicer je potožil, da so se vse mejne situacije obrnile v prid Maribora, a v sodniškem kriteriju ni iskal razlogov za poraz. "Bili smo premalo ambiciozni, da bi odnesli točke iz Maribora. Bili smo preveč pasivni. Svojih priložnosti nismo izkoristili, pa tudi vse mejne odločitve so šle v korist Maribora. Čakali smo, kaj bo Maribor naredil in kaj nam bo ponudil. Nismo si vzeli sami. Morali bi si želeti več posesti, več kontrole. Premalo agresivni smo bili. Maribor je to izkoristil in popolnoma zasluženo zmagal," je ocenil 38-letni Prekmurec.

Maribor je unovčil prednost igralca več, Žan Vipotnik je v 74. minuti v zadetek spremenil Tolićevo globinsko podajo, Iličić pa je v 89. minuti zaključil festival golov. Če so bili na dvobojih proti Kopru, Olimpiji in Domžalah v napadu povsem nemočni, so vijoličasti na zadnjih dveh dvobojih našli rešitve v tem delu igrišča. "Sprememba formacije je pomagala. Veliko bolj mi ustreza pozicija za napadalcem. V tem sistemu ustvarjamo več priložnosti, odprlo se je. V Celju smo dosegli tri gole, zdaj pet, lahko pa bi še kakšnega več. Je pa zdaj vprašanje za nas, če lahko to ponavljamo v kontinuiteti. Jaz sem prepričan, da lahko," je razloge za učinkovitost našel Tolić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta